Site simgesi Serbest Görüş

İstanbul Barosu seçimi: 9 aday yarışıyor


İstanbul Barosu seçimleri 24-25 Ekim’de gerçekleştirilecek. Seçimlere mevcut başkan İbrahim Özden Kaboğlu’nun yanı sıra eski başkan Ümit Kocasakal da yarışacak 

İstanbul Barosu seçimleri 24-25 Ekim tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Seçimlere mevcut başkan İbrahim  Kaboğlu’nun yanı sıra eski başkan Ümit Kocasakal ve Hasan Kılıç’ın da aralarında bulunduğu 9 aday yarışacak.

Başkanlık için 9aday yarışacak

İstanbul Barosu başkanlığı için yarışacak adaylar ve temsil ettikleri gruplar şöyle:

  • İbrahim Özden Kaboğlu – Değişim İçin Avukatlar Grubu
  • Ümit Kocasakal – Cumhuriyetçi Güç Birliği
  • Hasan Kılıç – Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu ve Önce İlke ÇAG Yükseliş Hareketi
  • Osman Korkut Kanadoğlu – Avukat Hakları Grubu
  • Arife Gökkaya Dinç – Bağımsız Avukatlar Grubu
  • Atakan Adem Selanik – Cumhuriyet Avukatları Grubu
  • Salih Uçar – Türk Milliyetçisi Avukatlar Grubu
  • Metin Üraçin – İstanbul Avukatlar Birliği Grubu
  • Gülbeyaz Karadeniz – Bağımsız aday

Baroda 68 bin 220 avukatın oy kullanma hakkı bulunuyor. 2024 seçimlerinde ise 64 bin 73 kayıtlı avukattan 30 bin 39’u oy kullanmış, katılım oranı yüzde 46,88 olmuştu.

Kaboğlu ikinci dönem için yarışıyor

Mevcut başkan İbrahim  Kaboğlu, Değişim İçin Avukatlar Grubu’nun adayı olarak ikinci kez seçime giriyor. İbrahim Kaboğlu, 2024 seçimlerinde 7 bin 197 oy alarak geçerli oyların yüzde 24,72’siyle başkan seçilmişti.

Kocasakal için Cumhuriyetçi Güç Birliği

Seçim sürecinde Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu, Önce Avukat Grubu ve İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu (İMAG) bir araya gelerek eski İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal’ı Cumhuriyetçi Güç Birliği’nin ortak adayı gösterdi.

İttifakın kurucu isimleri arasında 2024 seçimlerinde Önce İlke’nin adayı olan Ali Gürbüz, Önce Avukat Grubu’nun adayı Elif Görgülü ve İMAG’ın adayı Hakan Çatak bulunuyor.

Ümit Kocasakal’ın ittifakında yer alan grupların önceki seçimlerde aldığı oylar da dikkat çekiyor. Ali Gürbüz ve Filiz Saraç’ın toplam oyları 8 bin 54 olurken, Önce Avukat Grubu’nun adayı Elif Görgülü bin 937 oy almıştı.

Kılıç ve Saraç aynı adayda birleşti

Seçim yarışındaki bir diğer ittifak, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu ile Önce İlke ÇAG Yükseliş Hareketi arasında kuruldu. İki grup, Hasan Kılıç’ın adaylığında birleşti.

Hasan Kılıç, 2024 seçimlerinde 5 bin 537 oy alırken Filiz Saraç 4 bin 67 oy almıştı. İki adayın toplam 9 bin 604 oyu, 2024’te kullanılan 29 bin 106 geçerli oyun yaklaşık yüzde 33’üne karşılık geliyor.

Arife Gökkaya Dinç, Bağımsız Avukatlar Grubu’nun adayı olarak yarışacak. Grubun 2024 seçimlerindeki adayı Abdülhalim Yılmaz bin 143 oy almıştı.

Osman Korkut Kanadoğlu, Avukat Hakları Grubu’nun (AHG) başkan adayı oldu.

2024 seçimlerindeki oy dağılımı

İstanbul Barosu’nun 2024 seçimlerinde 11 başkan adayı yarışmıştı.

Değişim İçin Avukatlar’ın adayı İbrahim Kaboğlu 7 bin 197 oyla başkan seçilmişti.

Hasan Kılıç 5 bin 537 oyla ikinci,  4 bin 993 oyla Avukat Hakları Grubu adayı Mehmet Turgay Bilge üçüncü olmuştu.

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’nun adaylarından Filiz Saraç 4 bin 67, Ali Gürbüz ise 3 bin 987 oy almıştı.

İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu’nun adayı Hakan Çatak’ın aldığı oy sayısı ise bin 679’du.

Adaylara 20, grup temsilcilerine 7 dakika

Genel kurul öncesinde grupların temsilcileri bir araya gelerek konuşma süreleri ve kürsü sıralamasına ilişkin seçim protokolünü belirledi.

Protokole göre başkan adayları 20’şer dakika konuşacak. Adayların kürsüye çıkış sırası kura çekimiyle belirlenecek. Her grubu temsilen bir kişinin konuşma yapması kararlaştırılırken grup temsilcilerine 7’şer dakika süre tanındı.

Ücretsiz otobüs ve tekne servisi düzenlenecek

İstanbul Barosu Genel Kurulu ve seçimleri, 24-25 Ekim tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Baro, her iki gün için belirlenen noktalardan ücretsiz otobüs ve tekne servisleri düzenleneceğini duyurdu.

Genel kurul ve seçim günlerinde kongre merkezi çevresinde yaşanabilecek trafik yoğunluğuna dikkat çekilen duyuruda, avukatlara özel araç yerine mümkün olduğunca toplu taşıma, servis ve tekne ulaşımını tercih etmeleri tavsiye edildi.

Değişim İçin Avukatlar: Demokratik baro anlayışı sürmeli

HABER MERKEZİ 

Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Mobil sürümden çık