Polis tarafından ‘Oğlun seni televizyonda görürse gelir’ denilerek HDP Amed il binası önüne götürülen annelerden Ayfer Dağ, oğlu Bedrettin Dağ’ın Avaşîn’de yaşamını yitirdiğinin açıklanması üzerine Koşuyolu’nda kurulan taziyede yerini aldı
PKK’ye katılan kimi gençlerin aileleri 2019 yılında polis tarafından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed il binası önüne getirildi. Aileler çocuklarının HDP tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla getirildi, parti binası önüne polis eliyle çadır kuruldu. Çadırın kurulduğu mahalle halen abluka tutuluyor.
2014 yılında DAİŞ saldırısıyla birlikte Kobanê’ye giden ve ardından yönünü dağlara çeviren Bedrettin Dağ’ın (Rêber Amed) annesi de Ayfer Dağ da polis tarafından HDP önüne götürüldü. 3 Aralık 2022’de HDP önüne götürülen Ayfer Dağ’a dair servis edilen haberlerde “Kandırılarak dağa götürülen oğlu Bedrettin Dağ için gelen anne Ayfer Dağ da eyleme dahil oldu” denildi.
Geçtiğimiz günlerde Bedrettin Dağ’ın (Rêber Amed) 29 Eylül 2019’da Avaşîn’de yaşamını yitirdiği açıklandı. Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) öncülüğünde Koşuyolu Parkı’nda özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için kurulan taziyede Dağ ailesi de yer aldı.
Taziyeleri kabul etti
Bedrettin Dağ’ın (Rêber Amed) fotoğrafının arkasında oturan anne Ayfer Dağ, vakur duruşuyla taziyeleri kabul etti. Sakin duruşuyla gelenlerin ellerini sıkan ve yanındaki annelerin acılarını paylaşan anne, hastalığından kaynaklı neredeyse hiç konuşmadı.
Annesiyle birlikte iki gündür taziyeleri kabul eden en az annesi kadar sessiz ve sakin bir şekilde oturan Zınar Dağ, yaşadıkları süreci anlattı.
Abisinin 2014’te Kobanê’ye yönelik saldırılar sürecinde özgürlük mücadelesine katıldığını dile getiren Zınar Dağ, “Uzun zamandır haber almıyorduk. En son 2019’da orada Avaşin’de şehit olduğunu söylediler. Perşembe günü bize söylediler biz inanmadık tam olarak. Gerçekten de öyleymiş. 15 yıldır haber almadık zaten konuşma yok, görüşme yok, nerededir belli değil. Suriye’ye gittiği zaman bile konuşamadık” diye anlattı.
‘Eve gelen polis annemi götürdü’
Annesinin polis tarafından kandırılarak HDP önüne götürüldüğünü söyleyen Zınar Dağ, şunları dile getirdi:
“O dönem evimize gelen bir kadın polis vardı o gelip annemi götürdü. Anneme ‘Gel HDP önüne oğlun seni televizyonda görürse gelir’ demiş. Ben anneme ‘gitme’ dedim ama annem de gitmek istediğini söyledi. Gitti sonra biz istemediğimiz için gitmeyi bıraktı. Orası yalandı. Milleti kandırmak amacıyla insanları oraya götürdüler. Yalan yani. Orası yalan zaten. Kimisine para veriyorlar, elbise giydiriyorlar bildiğim kadarıyla kandırmaca yani.”
Abisiyle iyi bir ilişkisinin olduğunu dile getiren Zınar Dağ, “O benim için yaşıyor. Kalbimde, yüreğimin içinde” diyor.
Kaynak: Dicle Müftüoğlu / MA
Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

