Site icon Serbest Görüş

Hasta tutsaklar Rihan Kavak Özbek ve Osman Kara için tahliye çağrısı yapıldı


Ankara ve İstanbul’da düzenlenen eylemlerde hasta tutsaklar Rihan Kavak Özbek ve Osman Kara’nın durumuna dikkat çekerek tahliye edilmeleri talep edildi

Ankara ve İstanbul’da, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla düzenlenen eylemler bu hafta da devam etti.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, cezaevindeki hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek üzere düzenledikleri eylemlerinin 617’nci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde açıklama yaptı. Bu haftaki eylemde Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Rihan Kavak Özbek’in durumuna dikkat çekildi.

Basın metnini okuyan İHD Ankara Şubesi yöneticisi Aslı Kıraç,  Rihan Kavak Özbek’in çoklu sağlık sorunlarına rağmen cezaevinde tutulduğu uyarısında bulunarak, Rihan Kavak Özbek’in kas ve sinir erimesi, astım, bel fıtığı, panik atak, meme kitleleri ve zehirli hipertiroid gibi hastalıklarının bulunduğunu ifade etti. Rihan Kavak Özbek’in hipertiroidi nedeniyle ameliyat olduğunu ve ameliyat sonrasında düzenli kontrol edilmesi gerektiğini belirten Aslı Saraç, “Buna rağmen aradan bir yıl geçmesine karşın tek bir kez dahi düzenli kontrol için hastaneye götürülmemiştir. Her seferinde akşam saatlerinde sabah hastaneye sevk edileceği söylenmekte, ancak sabah sevki iptal edilmektedir. Bu durum artık basit bir gecikme değil, doğrudan tedavinin aksatılmasıdır” dedi.

Tekli ring aracıyla hastaneye götürülmek istenen Rihan Kavak Özbek’in panik atağı sebebiyle gidemediğini ardından kendisine soruşturma açılarak hücre cezası verildiğini de aktaran Aslı Saraç, “Tekli ring aracına binememek nedeniyle ağır hasta bir mahpusun tedaviden mahrum bırakılması kabul edilemez. Hastalığı nedeniyle hastaneye erişemeyen bir mahpusun ayrıca disiplin tehdidiyle karşı karşıya bırakılması, sağlık hakkının ihlali olduğu kadar kötü muamele niteliği de taşımaktadır. Rihan Kavak Özbek’in maruz kaldığı bir diğer hak ihlali de kelepçeli muayene dayatmasıdır. Doktor muayenesine giderken insan onuruna aykırı uygulamalarla karşılaştığı, bu nedenle tedavi sürecinin daha da zorlaştığı belirtilmektedir. Ağır hasta bir kadın mahpusun, çoklu kronik hastalıkları ve psikolojik rahatsızlıkları olmasına rağmen düzenli kontrollerden mahrum bırakılması, sevklerin iptal edilmesi ve tedaviye ulaşmasının güvenlikçi uygulamalarla engellenmesi açık bir insan hakları ihlalidir” diye konuştu.

Aslı Saraç ayrıca Rihan Kavak Özbek’in yüzde 99 engelli, yatalak ve bakıma muhtaç olan oğlunu 11 yıldır göremediğini belirterek tahliyesini talep etti.

İstanbul

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek amacıyla düzenlediği “F Oturması” eyleminin 745’incisini Beyoğlu’nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Marmara 2 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Osman Kara’nın (63) sağlık durumuna dikkat çekildi.

İHD üyesi Türker Demirci, Kara’nın çok sayıda hastalığının olduğunu vurguladı. Kara’nın nefes darlığı, yoğun eklem ağrıları, yutkunma ve konuşma güçlüğü, göz kapağında düşme, çift görme ile bacaklarda sürekli kramp gibi sağlık sorunları yaşadığı belirten Demirci, Kara’nın yaşamını sürdürebilmesi için düzenli tedavi, bakım, özel beslenme ve hijyenik bir ortamda bulunmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Kara’nın önceki dönem İHD Adana Şubesi yöneticisi olduğunu söyleyen Demirci, Kara’nın ağır hastalıklarına ve devam eden tedavilerine rağmen 3 Şubat’ta gözaltına alınıp tutuklandığını belirtti. Demirci, Kara’nın tutuklanmasının ardından düzenli ilaçlarına erişemediğini, hastane ortamında yapılması gereken tetkik ve kontrollerinin aksadığını belirterek, “Yapılan son haftalık telefon görüşmesinde Osman Kara, yoğun eklem ağrıları, yutkunma ve konuşma zorluğu, göz kapağında düşme, çift görme şikayetlerinde artış ve bacaklarına sürekli kramp girmesi, ağrı ve kramplar nedeniyle uyuyamama ile asabiyet şikayetlerinin oluştuğunu ifade etti” dedi.

Kara’nın düzenli hijyenik koşullarda olmadığını vurgulayan Demirci, “Tüm bunlardan mahrum bir biçimde hapishanede geçirdiği her bir dakika hayatı için doğrudan risk barındırmaktadır” diyerek, tüm hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Kaynak: MA

Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version