Roboskî Katliamı’nın aydınlatılması çağrısında bulunan Roboskî İçin Adalet Girişimi, ‘Roboski bir kaza ya da sınır ihlali değildir; sınırların, güvenlikçi paradigmaların ve halkı düşmanlaştıran bir devlet aklının yok ettiği canlardır’ dedi
Roboskî İçin Adalet Girişimi, Şirnex’in (Şırnak) Qileban (Uludere) ilçesine bağlı Roboskî köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu aralarında çocukların da olduğu 34 kişi katledilmesine ilişkin başlattıkları eylemlerinin 173’üncü ayında da Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi. “Katiller bulunsun hesap sorulsun” sloganları atılan açıklamayı Girişim üyesi Tanju Gündüzalp okudu.
Tanju Gündüzalp, savaş uçaklarının bombalaması sonucu 34 yurttaşın yaşamını yitirdiğini belirtti. 173 aydır devam ettirdikleri eylemlerde “Roboski’de kim öldürdü” ve “Kim korudu” sorularını sorduklarını aktaran Tanju Gündüzalp, “Roboski bir kaza ya da sınır ihlali değildir; sınırların, güvenlikçi paradigmaların ve halkı düşmanlaştıran bir devlet aklının yok ettiği canlardır. Roboski, bu ülkede adaletin işletilmeyerek bekletildiği, yapısal cezasızlığın bir yönetim tekniği olarak kurumsallaştığı en kanlı tarihsel eşiklerden biridir” dedi.
Adalet Bakanı Akın Gürlek’in “Faili meçhulleri aydınlatmak için birim kuruyoruz” söyleminin bir siyasi vitrin kurma amacı taşıdığını belirten Tanju Gündüzalp, “Çatışma, katliam, hafıza ve insan hakları üzerine çalışanlar olarak bu ikiyüzlü ‘adalet’ söylemine hakikat aynasını tutuyoruz. Hangi faili meçhulden bahsediyorsunuz? Kimin cezasızlığıyla mücadele edeceksiniz? Önce bunları birlikte netleştirelim. Faili meçhuller, faillerin bilinmediği değil, korunduğu dosyalardır. Roboski’nin koordinatları da, emir-komuta zinciri de, failleri koruyan zırhı da bellidir” ifadelerini kullandı.
Kamu gücüyle altı yılı geçen sürede Gülistan Doku’yu kaybedildiğinin altını çizen Tanju Güngüzalp, “Rojin’in, Rabiz Naz’ın katillerini aramayıp, Cumartesi Anneleri’ne 31 yıldır Galatasaray Meydanı’nı yasaklayıp bariyerler örerken kurulan her ‘hukuk reformu’ cümlesi adalet değil, siyasal manipülasyondan ibarettir. Devlet aklının cezasızlık cenderesi yalnızca mahkeme salonlarında değil, doğrudan sokakta ve demokratik siyasetin kalbinde sürmektedir” diye konuştu.
Basın açıklaması sloganlar ile son buldu.
Kaynak: MA
Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

