Zimanger Kürt Dil Derneği’nin etkinliğinde konuşan DEM Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan, ‘Halkımız Kürtçe’yi yaşamsallaştırmalıdır’ dedi
Riha’da Zimanger Kürt Dil Derneği, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla kent merkezinde bulunan Ahmet Bahçıvan iş Merkezi önünde açıklama yaptı. “Ziman dayik e, dayik bi kurdî ye” pankartının açıldığı açıklamada, basın metnini Zimanger Eşbaşkanı Osman İzgör okudu.
Kürt halkının Kürtçeye sahip çıkması gerektiğini belirten Osman İzgör, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat 2025 yılında yapmış olduğu Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’nı hatırlattı. Osman İzgör, “Sayın Abdullah Öcalan’ın çağrısının, ulusal ruhun ve özgürlük, barış ve demokratik bir toplumun yeniden canlanmasına da yol açtığını vurgulamalıyız. Bu sürecin başarısı, kimlik, kendi kaderini tayin hakkı, statü, siyasi ve hukuki hakların güvence altına alınmasının yolunu açacaktır. Bunu başarmak için, ‘Barış ve Demokratik Toplum’ çağrısını en üst düzeyde savunacak ve Kürt dilini geliştirme ve güçlendirme mücadelemizi her zamankinden daha fazla genişleteceğiz” dedi.
‘Varlığımızı savunmalıyız’
Ardından konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Riha Milletvekili Ömer Öcalan, “Sömürgeci yaklaşımlara karşı kendi varlığımızı savunmalıyız. Dil de bunun bir parçasıdır. Dilimizi sahiplenmek varlığımızı sahiplenmektir. Önderlik, halkımızın politik ve pratik duruşunu değerlendirdi. Halkımız Kürtçe’yi yaşamsallaştırmalıdır. Birçok dil Ortadoğu’da yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Bunun için yaşamın her alanında disiplinli yaklaşmak gerekir. Her yerde provokasyonlar olacaktır. Halkımız buna karşı duyarlı olmalıdır. Dil varlıktır, dil yaşamdır” diye belirtti.
Açıklama, “Zimanê me rûmeta me ye” ve “Ziman, jiyan, azadî” sloganları ve erbaneler eşliğinde seslendirilen stranlarla son buldu.
Kaynak: MA
Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

