Site icon Serbest Görüş

 IHRNGO: 44 kişiye daha İdam cezası verildi, yüzlerce kişi risk altında


IHRNGO, İran’da Ocak ayında eylemlere katılan en az 44 kişiye daha idam cezası verildiğini duyurdu. İnternet kesintisi nedeniyle sadece 5 kentten veri alabildiklerini belirten kurum, yüzlerce protestocunun idam riski ile karşı karşıya olduğu hatırlattı

İran’da Ocak ayında eylemlere katılan 44 kişiye daha idam cezası verildi. İran İnsan Hakları Örgütü (IHRNGO) yayınladığı raporda, 44 eylemcinin ikisinin kadın ve üçünün de tutuklandıkları sırada 18 yaşından küçük olduğunu belirtti.

Raporda, İran Yargı Başkanı Gholamhossein Mohseni Eje’in idamların hemen uygulanması çağrısında bulunduğu açıklamasına da yer verilerek 19 Mart’tan bu yana 9 eylemcinin idam edildiği hatırlatıldı.

IHRNGO Direktörü Mahmood Amiry-Moghaddam, rejimin meşruiyetten yoksun olduğunu ve baskı yoluyla iktidara tutunduğunu belirterek, idam cezasının bu baskıyı aşılamak için en güçlü aracı olduğunu söyledi.

‘Casusluk yasasını bir silah olarak kullanıyor’

Amiry-Moghaddam, “İslam Cumhuriyeti, protestocuların infazını hızlandırmak için yeni casusluk yasasını bir silah olarak kullanıyor ve iç muhalefeti dışsal bir ulusal güvenlik tehdidi olarak gösteriyor. Bunlar yasal işlemler değil, adalet kisvesi altında yürütülen koordineli bir devlet şiddeti kampanyasıdır. Verilen idam cezaları, adil yargılama ilkesini tamamen göz ardı eden, meşru deliller yerine işkenceyle elde edilmiş itiraflara dayanan, son derece adaletsiz yargılamalardan kaynaklanmaktadır” dedi.

Yüzlerce protestocu idam riski ile karşı karşıya

İnternet kesintisi, tutsakların aile ve avukatları ile iletişimin engellenmesi gibi baskılar nedeniyle daha raporlamaların engellendiği belirtilerek belgelenen vakalara ilişkin ayrıntıların da son derece sınırlı kaldığı vurgulandı.

Raporda, protestoların ülkenin her kentinde olmasına rağmen sadece beş ilin vakalarına yer verilebildiği kaydedilirken yüzlerce protestocunun idam riski ile karşı karşıya olduğu hatırlatıldı.

Tutsakların isimlerine ve durumlarına ilişkin ayrıntılara yer verilen raporda ayrıca IHRNGO’nun şu anda isimlerini yayınlayamadığı Kum Merkez Hapishanesi’nde tutulan 10 eylemciye idam cezası verildiği, İsfahan (Dastgerd) Merkez Hapishanesi’nde de en az 17 eylemcinin “ölüm hücresinde” tutulduğu kaydedildi.

Kaynak: Jinha

Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version