Site icon Serbest Görüş

Cezaevindeki tüberküloz hastaları tedaviye erişemiyor; diğer tutsaklara da bulaşıyor


Van Cezaevi’nde tedavisi tamamlanmadan koğuşa alınan tutsaktan tüberküloz bulaşan Jiyan Alpsar da tedaviye erişemiyor

İnsan hakları ve sivil toplum örgütlerinin raporlarında sıkça yer alan cezaevlerindeki uygulamalar ve hasta tutsaklar gündemdeki yerini koruyor. Van T Tipi Cezaevi’nde tutulan tüberküloz (verem) hastası Jiyan Alpsar, bu tutsaklardan sadece biri. Hastalığın henüz iyileşmeden karantinadan koğuşa alınan tutsak Yüksel Sümbül’den bulaştığı belirtilirken, Jiyan Alpsar’ın da şu an karantinada olduğu kaydedildi.

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) Wan Şube Yöneticisi Hakan Bilekçi, Jiyan Alpsar’ın durumuna ilişkin konuştu.

Hakan Bilekçi, “Bilindiği üzere Van T Tipi Cezaevi’nden sağlık noktasında birçok şikayet söz konusu. Daha önce tutsaklardan Yüksel Sümbül verem hastalığına yakalanmıştı. Bu hastalık bulaşıcı bir hastalık olduğundan kaynaklı tüm tutsaklar da bundan etkilenmişti. Yüksel Sümbül haftalarca tekli hücreye konularak, karantinaya alınmıştı. Yine aynı şekilde koğuşta kalan tüm tutsaklarda karantinaya alınmıştı. Haftalarca aileler yakınlarından haber alamadılar. Avukat ve aile görüşleri de yasaklanmış durumdaydı. Testi negatif çıktı diye tekrardan koğuşa alınmış. Şimdi bu hastalık başka bir tutsağa bulaşmış durumda” dedi.

‘İdarenin sorumsuzluğundan kaynaklı’

Tutsaklardan Jiyan Alpsar’ın da testi pozitif çıktığını belirte Hakan Bilekçi, “Cezaevinde yaşanan bu durum idarenin sorumsuzluğundan kaynaklıdır. Tutsaklar birçok hak ihlaline maruz kaldığı gibi şimdi de sağlık hakkına erişememe durumu söz konusu” ifadelerini kullandı.

Jiyan Alpsar’ın durumunun kötüye gittiğine dikkat çeken Hakan Bilekçi, “Edindiğimiz bilgiye göre, şu an Jiyan Alpsar tekli hücrede tutuluyor. Hiçbir şekilde dışarıyla bir iletişim kuramıyor. Ne aile ne de avukat görüşü yapamaz durumda. Son avukat görüşmesinde aktarılan bilgi durumunun kötüye gittiği ve sağlık hakkına erişemediği yönündeydi. Ağız içi arama ve kelepçeli muayene dayatıldığı için hastane sevkini kabul etmemiş. Bu muameleler insanlık onuruna aykırıdır. Bu hastalık durumu cezaevi idaresinin sorunudur. Yüksel Sümbül, yeterli bir tedavi uygulanmadan ve iyileşmeden arkadaşlarının bulunduğu koğuşa konulmuş. Jiyan Alpsar, ayrıca gözlerinden sorunlar yaşıyordu. Defalarca gözlük talep etmesine rağmen verilmemişti. Şu anda Jiyan Alpsar’ın durumu nedir? Tedavi ediliyor mu bilmiyoruz” diye belirtti.

‘Durumları nedir bilmiyoruz’

Hakan Bilekçi, Barış ve Demokratik Toplum Süreci’nin ikinci yılına girdiğini hatırlatarak, “Tutsaklara yine hasta tutsaklar için ‘yasalar çıkarılacak’ deniliyor. Ancak hala somut bir adım atılmış değil. Kurum olarak birçok tutsaktan haber alamıyoruz. Durumları nedir, tedavi ediliyor mu? Avukat görüşleri bile yasaklanmış durumda. Birçok yargı paketi çıktı ama tek bir siyasi tutsağı kapsamadı. Birçok tutsağın hastalığı neredeyse son evreye gelmiş durumda. Bunlar serbest bırakılırsa en azından dışarı tedaviye ulaşırlar” diye ekledi.

Haber: Bilal Babat \ MA

Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version