Site icon Serbest Görüş

Sakız Dağı’nda guldexwînler seyirlik şölen oluşturuyor


Erxenî kırsalındaki Sakız Dağı’nda açan guldexwînler seyirlik manzara oluşturdu

Amed’in Erxenî (Ergani) ilçesi kırsalındaki Sakız Dağı’nda guldexwînler (ters lale) açtı. Sakız Dağı, Kinera Mezin kırsal mahallesi sınırında bulunuyor. Havaların ısınmasıyla birlikte yurttaşların sık uğradığı yerlerden biri. Yurttaşlar, bir yandan doğa yürüyüşü yaparken, diğer yandan ters lalelerin açtığı alanları ziyaret ediyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte Sakız Dağı’nda da doğa canlandı. Dünyanın en nadide çiçeklerinden birisi sayılan guldexwînler de açtı. Kayalıkların arasında yükselen çiçekler görsel şölen oluşturdu.

Guldexwînlere dair

Guldexwînler, latince “Fritillaria Imperialis” olarak adlandırılıyor. Genellikle sarı ve kırmızı renkli açıyor, her dalında ise 4 ya da 6 lale ters bir şekilde büyüyor. Boyları 75 santimetreyi bulabiliyor. Yaşam süreleri ise 15 ila 20 gün arasında değişiyor.

Kürdistan ve Türkiye’nin yanı sıra Irak, İran, Azerbaycan ve daha birçok komşu ülkede varlığı biliniyor. Guldexwînlerin en çok yetiştiği yerlerin başında Colemêrg (Hakkari), Sêrt (Siirt), Bedlîs (Bitlis), Elezîz (Elazığ), Dêrsim ve Wan geliyor.

Bin 500 ila 4 bin rakımlı yerlerde yetişen ters laleler, birçok ülkede koruma altında. Kürdistan ve Türkiye’de ters laleleri koparanlara para cezası kesiliyor.

Kaynak: MA

Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version