- İsrail ve ABD’nin 28 Şubat sabahı başlattıkları İran’a yönelik saldırıları ikinci gününde devam ederken, İran da İsrail’e ve ABD’nin bölgedeki üslerine yönelik saldırılar düzenliyor
- İsrail’in dünkü saldırılarında hedef alınan bir ilkokul binasında son açıklamalara göre çoğu çocuk en az 108 çocuk katledildi
- Dün akşam saatlerinde yayılan İran’ın dini lideri Hamaney’in öldürüldüğüne dair haber, İran devlet televizyonu tarafından doğrulanırken, İran Devrim Muhafızları misilleme sözü verdi
- İran devlet televizyonu, İran Genelkurmay Başkanı Abdülrahim Musevi’nin ile Savunma Bakanı Aziz Nasırzade’nin İsrail-ABD saldırısında öldürüldüğünü duyurdu
ABD Başkanı Trump, İran yönelik “Büyük Muharebe Operasyonları” olarak nitelediği saldırılara ABD’nin de dahil olduğunu dün doğrulayarak İran halkına hükümeti devralma çağrısı yapmıştı. İran ise ABD’nin bölgedeki üslerini hedef aldı; böylece saldırılar yaklaşık 10 ülkeye sıçradı. İran ile İsrail arasında Haziran 2025’te 12 günlük savaş yaşanmıştı.
Trump, İran’a yönelik saldırıların hafta boyunca devam edeceği mesajı verirken, İran halklarına “Ülkenizi geri alın” çağrısı yaptı. İsrail Başbakanı Natenyahu ise İranlılara rejimi devirmek için ortaya çıkan “fırsatı değerlendirmeleri” yönünde çağrı yaptı. ABD ve İsrail’in İran’a düzenlediği saldırılarda 200’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği, 747’den fazla kişinin yaralandığı bildirildi.
İsrail’in Hormozgan eyaletine bağlı Minab kentinde bir ilkokul binasını hedef aldığı saldırıda, Mizan Haber Ajansı’nın Minab Savcılığına dayandırdığı haberine göre çoğu çocuk 108 kişi hayatına kaybetti.
Dün akşam saatlerinde yayılan ancak İran resmi kaynaklarınca teyit edilmeyen İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in öldürüldüğüne dair haber İran devlet televizyonu tarafından teyit edilirken, İran Devrim Muhafızları ağır misilleme sözü verdi: Tel Aviv, Kudüs, Riyad, Abu Dabi, Doha, Dubai, Kuveyt ve Manama’da birkaç patlama yaşandı.
İran ile ABD-İsrail arasındaki savaşa ilişkin sıcak gelişmeleri Canlı Blog’umuzdan takip edebilirsiniz:
18.40: ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), X sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, 3 ABD askerinin hayatını kaybettiğini, 5 askerin ağır yaralandığını ve çok sayıda askerin hafif yaralandığını belirtti
18.15: İran’ın Irak sınırında bulunan İlam eyaletine bağlı Mehran ilçesindeki bombalı saldırıda 11’i asker, 22 kişi öldü, 21 kişi yaralandı.
Mehran Sınır Taburuna İmam Humeyni Meydanı civarında bombalı saldırı düzenlendiği belirtildi. Saldırının ABD ve İsrail unsurları tarafından gerçekleştirildiği açıklandı.
17.40: İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Hamaney’in “şeytani Amerikan-Siyonist ittifakı” tarafından hedef alındığını öne sürerek ulusa başsağlığı diledi. Geçici liderlik konseyinin oluşturulduğunu duyuran Pezeşkiyan, saldırıyı “tarihi bir cinayet” ve “Müslümanlara karşı açık savaş ilanı” olarak nitelendirdi.
17.20: İran’ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın, ABD ve İsrail tarafından düzenlenen bir hava saldırısında hayatını kaybettiği öne sürüldü. Yarı resmi Mehr Haber Ajansı, Ahmedinejad’ın öldürüldüğünü duyurdu.
16.40: BAE Savunma Bakanlığı, İran’ın misilleme saldırılarında Pakistan, Nepal ve Bangladeş vatandaşı üç kişinin hayatını kaybettiğini, en az 58 kişinin ise hafif yaralandığını açıkladı. CNN International’ın aktardığına göre, İran’a ait bazı insansız hava araçları hava savunmasını aşarak ülke topraklarına düştü.
Açıklamada, İran’ın 165 balistik füze fırlattığı, bunların 152’sinin imha edildiği, 13’ünün denize düştüğü belirtildi. Ayrıca iki seyir füzesi etkisiz hale getirildi. Gönderilen 541 İHA’dan 506’sının engellendiği, 35’inin ise ülke topraklarına düştüğü kaydedildi. Düşen enkaz parçalarının sivil alanlarda hafif ve orta düzeyde maddi hasara yol açtığı bildirildi.
16.30: İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, ülkesinin bölge ülkelerine saldırı niyetinin olmadığını, sadece ABD üslerini hedef aldıklarını ifade etti.
Açıklamasında bölge ülkelerine seslenen Laricani, “Size karşı bir saldırı niyetinde değiliz. Ancak ülkenizde bulunan üsler bize karşı kullanıldığında ve ABD bu güçleriyle bölgede saldırılar yürüttüğünde, biz de o üsleri hedef alacağız. Çünkü bu üsler o ülkelerin toprağı değil, ABD toprağıdır” dedi.
16.10: Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Hamaney’in ölümünün İran halkı için yeni bir umut doğurduğunu belirtirken, sürecin bölgesel istikrarsızlık riskini de beraberinde getirdiğini söyledi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ise bunun İran tarihinin belirleyici anlarından biri olduğunu vurguladı.
15.50: Umman açıklarında bir gemi, Maskat’ın yaklaşık 50 deniz mili kuzeyinde “kimliği belirsiz bir cisimle” vuruldu. İngiltere Deniz Ticaret Operasyonları Ajansı (UKMTO), saldırı sonrası geminin makine dairesinde yangın çıktığını ancak alevlerin kontrol altına alındığını duyurdu. Ajans aynı gün Hürmüz Boğazı’ndaki Kumzar açıklarında da bir başka olay yaşandığını bildirdi.
15.34: İran Futbol Federasyonu Başkanı Mehdi Taj, ABD ile yaşanan gelişmeler nedeniyle 2026 Dünya Kupası’na katılımın “olası görünmediğini” açıklarken, ülkede İran Birinci Futbol Ligi süresiz olarak durduruldu.
15.27: İsrail-ABD saldırısının ardından bu ülkelerinin üslerinin bulunduğu ya da iyi ilişkiler içinde olduğu ülkeleri hedef alan İran, Bahreyn’de bir otel vurdu, Kıbrıs’ta ise İngiliz üssünü hedef aldı.
15.15: İsrail Savunma Bakanı İsrael Katz, yaptığı durum değerlendirmesinde saldırıların “gerektiği sürece devam edeceğini” ve hedeflere ulaşılmadan durdurulmayacağını söyledi. “Aslanın Kükreyişi” adı verilen operasyona övgüde bulunan Katz, belirledikleri hedefleri eksiksiz yerine getireceklerini vurgulayarak, operasyonun süreceğini ifade etti.
15.10: İran’da ilkokula düzenlenen hava saldırısında yaşamını yitirenlerin sayısı 149’a çıktı. 95 öğrencinin de ağır yaralı olduğu belirtiliyor.
15.05: Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Genel Başkanı Bafil Talabani, bölgede yaşanan son gelişmelere ilişkin bir mesaj yayımladı. Hamaney için İran’a taziye dileklerini ileten Bafil Talabani, gerilimi düşürme ve diyaloğa dönme çağrısı yaptı.
Bafil Talababi’nin mesajı şöyle:
“İran’ın Dini Lideri ve küresel İslam dünyasının önde gelen liderlerinden Ayetullah Ali Hamaney’in şehadeti bizi derinden üzmüştür.
Bu vesileyle, İran halkına ve değerli ailesine başsağlığı ve taziyelerimizi sunuyoruz.
Ayrıca dünyayı, gerilimi düşürmek ve diyalog ile anlayışa dönmek için çabalarını birleştirmeye çağırıyoruz. Bu, Orta Doğu’da istikrarın sağlanması için tek yoldur.”
15.00: Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), İsrail ve ABD’nin İran’a karşı başlattığı saldırılara ilişkin yazılı açıklama yaptı.
14.55: Papa Leo, Aziz Petrus Meydanı’nda yaptığı haftalık konuşmasında bölgedeki gelişmeleri “derin bir endişeyle” takip ettiğini belirterek “şiddet sarmalının” durdurulması çağrısında bulundu.
14.44: Karşılıklı saldırılar nedeniyle art arda gelen hava sahası kapatmaları bölgesel hava trafiğini felç etti. Reuters’ta yer alan habere göre İsrail, Katar, Suriye, İran, Irak, Kuveyt ve Bahreyn’in hava sahalarını kapatmasının ardından yüz binlerce yolcu ya mahsur kaldı ya da farklı ülkelere yönlendirildi.
14.40: İran rejimi, Hamaney’in öldürülmesinin ardından yeni “rehber” belirlenene kadar Anayasal görevlerini yürütecek Geçici Liderlik Konseyi üyelerini açıkladı.
14.34: İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in öldürülmesini “dünyanın her köşesindeki Müslümanlara, özellikle Şiilere karşı açık bir savaş” olarak nitelendirdi. Pezeşkiyan, “bu suçu işleyenler ve emri verenler hakkında kan dökülmesinin ve intikam alınmasının” İran’ın “meşru görevi ve hakkı” olduğunu belirterek, İslam Cumhuriyeti’nin bu sorumluluğu tüm gücüyle yerine getireceğini ifade etti.
14.32: Irak’ın Diyala vilayetinde Haşdi Şabi’ye bağlı silahlı grupların merkezleri olduğu belirtilen yerler ABD tarafından bombalandı. Roj News’e konuşan bir kaynak, Mukdadiye’deki karargahların hedef alındığını, ilk bilgilere göre 4 kişinin hayatını kaybettiğini ve 2 kişinin yaralandığını aktardı.
14.24: İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in, aylar süren istihbarat takibi ve hassas zamanlama sayesinde hedef alındığı öne sürüldü.
14.17: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran’ın dini lideri Hamaney’in ölümü nedeniyle taziye mesajı yayımladı. Rus devlet ajansı TASS’ın aktardığına göre Putin, Hameney’in ölümünü “insan ahlakı ve uluslararası hukukun tüm normlarını ihlal eden sinsi bir cinayet” olarak nitelendirdi.
14.12: İran’ın resmi haber ajansı IRNA, Tahran Eyalet Kızılayı’na dayandırdığı haberinde başkentin son 24 saat içinde 60 saldırıyla hedef alındığını ve 57 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
13.24: İran’da ittifak kuran üniversite öğrencileri, ‘Gelin, İran halkının gerçek sesi olarak, modern ve demokratik bir gelecek için sesimizi yükseltelim’ çağrısı yaptı.
13.00: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’a yönelik saldırılar devam ederken sosyal medya hesabından Farsça mesaj yayımladı. Netanyahu, İran halkına seslendiği Farsça video mesajında Tahran yönetimine ait binlerce hedefe saldırı düzenleyeceklerini iddia etti.
Netanyahu mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Önümüzdeki günlerde terörist rejimin binlerce hedefine saldırı düzenleyeceğiz. İran’ın cesur halkının zulmün zincirlerinden kurtulması için gerekli koşulları yaratacağız.
Bu yüzden size tekrar söylüyorum: İran vatandaşları, bu fırsatı kaçırmayın. Bu, nesilde bir kez gelen bir fırsat. Pes etmeyin, çünkü sizin de anınız yakında gelecek. İşi bitirmek, hayatınızı perişan eden terör rejimini devirmek için milyonlarca insanla birlikte sokaklara dökülmeniz gereken an geldi. Çektiğiniz acılar ve yaptığınız fedakarlıklar boşa gitmeyecek. Uzun zamandır beklediğiniz yardım geldi. Yardım geldi ve şimdi tarihi bir görev için birleşme zamanı.
Ey İran vatandaşları, Parsiler, Kürtler, Azeriler, Ahvaziler ve Beluçlar!
Rejimi devirmek ve geleceğinizi güvence altına almak için güçlerinizi birleştirmenin tam zamanı.”
12.46: Irak’ın başkenti Bağdat’ta, İran’ın ruhani lideri Ali Hamaney’in öldürülmesinin ardından İran yanlıları sokağa çıktı ve Yeşil Bölge’de bulunan ABD Büyükelçiliği’ne girmeye çalıştı.
12.08: Pakistan’da ABD ve İsrail’in İran’a düzenlediği saldırılara tepki göstererek ABD Konsolosluğu’na girmeye çalışan 8 kişi polisler tarafından öldürüldü.
12.07: İsrail ordusu, dijital medya üzerinden Tahran’daki hükümet binalarını hedef aldıklarını açıkladı. Açıklamada saldırıların hava üstünlüğü kurma üzerine odaklandığı bildirildi.
12.05: İran Kızılayı, ABD-İsrail’in Tahran’daki Kızılay binasını ve hastanelerin çevresini doğrudan vurduğunu duyurdu.
12.00: İran’da Siyasi Tutukluların Serbest Bırakılması Komitesi, Evin Cezaevi ile iletişimin kesildiğini açıkladı. Açıklamada cezaevinde düzeninin çöktüğü, görevlilerin kapıları kapatarak görev yerlerini ter ettiği; bu nedenle Evin Cezaevi’nde ciddi bir insani felaket riski bulunduğuna dikkat çekildi.
11.58: ABD-İsrail saldırılarında İran Devlet Televizyonu binası da hedef alındı.
11.25: Geçici bir yönetim konseyi kurulacağını açıklayan İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Larijani, ‘İran, dışarıdan gelecek her saldırıya güçlü şekilde karşılık verecektir’ dedi.
10.56: ABD’nin dün Hewlêr’deki askeri üssüne yönelik gerçekleştirilen saldırıyı “İslami Direniş Cephesi” (Meqawema Îslamî) olarak bilinen yapıya bağlı silahlı bir grup üstlendi. Yapılan açıklamada insansız hava aracıyla Hewlêr’de bulunan ABD askeri üssünü hedef aldıklarını belirtildi.
10.40: Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Muhammed Pakpur’un ABD-İsrail saldırılarında öldürülmesinin ardından Tümgeneral Ahmed Vahidi, İran Devrim Muhafızları’nın yeni komutanı olarak atandı.
10.37: İran devlet televizyonu, İran Genelkurmay Başkanı Abdülrahim Musevi’nin ile Savunma Bakanı Aziz Nasırzade’nin İsrail-ABD saldırısında öldürüldüğünü duyurdu.
10.25: İran dini lideri Hamaney’in hayatını kaybettiğinin duyurulmasının ardından Irak’ta da 3 günlük yas ilan edildi. Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avvadi yazılı açıklama yaparak İran halkına başsağlığı diledi.
08.22: ABD Başkanı Donald Trump dijital medya hesabı üzerinde açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“İran az önce bugün çok sert bir şekilde vuracaklarını, daha önce hiç vurulmadıkları kadar sert vuracaklarını söyledi. Bunu yapmamaları iyi olur eğer yaparlarsa daha önce hiç görülmemiş bir güçle onlara karşı geleceğiz.”
08.14: İsrail ordusu, İran’dan füze fırlatıldığını, füzeleri engellemek için hava savunma sistemlerinin çalıştırıldığını açıkladı. Vatandaşlara ikinci bir emre kadar sığınaklardan çıkılmaması gerektiği uyarısı yapıldığı öğrenildi.
08.00: İran’ın dini lideri Hamaney’in ABD-İsrail saldırısında öldürüldüğünün duyurulmasının ardından İran genelinde protestolar başladı. Ülkenin birçok kentinde meydanlarda, sembolik cami ve türbelerin çevresinde kitlesel protestolar düzenleniyor.
07.13: AFP’nin haberine göre Hewlêr’de bulunan bir ABD üssünde sabah saatlerinde şiddetli patlamalar meydana geldi. Havaalanına yakın bölgeden siyah dumanların yükseldiği ifade edildi.
06.55: Saldırılarda İran Savunma Konseyi Genel Sekreteri ve Ali Hamaney’in danışmanı Tuğamiral Ali Şemhani ile İslam Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Tümgeneral Muhammed Pakpur’un hayatını kaybettiği bildirildi.
06.40: İran devlet televizyonu, İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in ölümünün ardından ülkedeki geçiş sürecini Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, yargı erkinin başı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei ve Anayasayı Koruyucular Konseyi’nden bir hukukçudan oluşacak ekibin yöneteceğini duyurdu.
02.58: Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD ve İsrail’in İran’a yönelik operasyonlarının ardından geçen saatlerde İran tarafından topraklarına 137 füze ve 209 insansız hava aracı (İHA) fırlatıldığını duyurdu. Savunma Bakanlığı, bunlardan 132 füze ile 195 İHA’nın başarıyla etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
HABER MERKEZİ
Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

