Site icon Serbest Görüş

DEM Partili Çiçek Türkmen’in tutuklanmasını Meclis’e taşıdı: Tutuklama patron talimatıyla mı?


DEM Partili Cengiz Çiçek, Antep Başpınar OSB’deki işçi hakları ihlalleri ve BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in tutuklanmasını Meclis’e taşıdı. Çiçek, Adalet Bakanı Akın Gürlek’e ‘Tutuklamanın ‘patron talimatıyla’ yapıldığı iddiası doğru mudur? Başpınar OSB’deki iş cinayetlerine ilişkin kaç işveren hakkında soruşturma açılmış, kaçı hakkında etkin yaptırım uygulanmıştır?’ diye sordu

DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde yaşanan işçi hakları ihlalleri ve BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in tutuklanmasını Meclis gündemine taşıdı.

Cengiz Çiçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Adalet Bakanı Akın Gürlek’in yanıtlaması istemiyle iki ayrı yazılı soru önergesi verdi.

İlkeTV’de yer alan habere göre Cengiz Çiçek, önergesinde “işçilerin ödenmemiş ücret ve zam alacaklarını dile getiren bir sendika başkanının tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu” ifade ederek, “Ücret gasp edenler ve işçileri güvencesiz koşullarda çalıştıranlar hakkında işlem yapılmazken, bu gerçekleri dile getirenlerin cezalandırıldığı bir tabloyla karşı karşıyayız” dedi.

Dîlok’ta (Antep) iş cinayetlerinin boyutunu aktaran Çiçek, “Son 13 yılda en az 555 işçinin yaşamını yitirdiğini, tekstilde ölüm oranının Türkiye ortalamasının dört ila beş katına ulaştığını” kaydetti.

 Vedat Işıkhan’a: İşveren hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?

Çiçek’in, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

“Bir sendika genel başkanının işçi haklarını savunduğu için bir yıl içinde iki kez tutuklanması karşısında Bakanlığınızın sendikal hakları koruma yükümlülüğünü yerine getirdiği söylenebilir mi? Sırma Halı fabrikasında iki yılı aşkın süredir ücretlerin gecikmeli ödenmesi, zam farklarının yatırılmaması ve işçilerin tazminatsız işten çıkarma tehdidiyle karşı karşıya bırakılmasına ilişkin işveren hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır; başlatılmamışsa gerekçesi nedir? Bakanlığınız söz konusu fabrikada son iki yılda kaç denetim gerçekleştirmiştir? Bu denetimlerde hangi ihlaller tespit edilmiş, hangi yaptırımlar uygulanmıştır? İş kazalarının ‘bireysel kaza’ olarak gösterilerek kayıt dışı bırakıldığı iddiaları doğru mudur? Bu uygulamaya karşı hangi somut adımlar atılmıştır? Gaziantep’te iş cinayetlerinin yüksekliğine rağmen denetim ve yaptırımların yetersiz kalması Bakanlığınızın bu alandaki sorumluluğunu yerine getirmediğini göstermiyor mu? Ücretlerini alamayan ve haklarını talep eden işçiler baskıyla karşılaşırken işverenler hakkında etkin işlem yapılmaması, işverenlerin fiilen korunduğunu göstermiyor mu?”

Akın Gürlek’e: Tutuklama patronun talimatıyla mı oldu?

Çiçek tarafından Adalet Bakanı Akın Gürlek’e yöneltilen sorular ise şu şekilde:

“Mehmet Türkmen’in işçi ücretleri ve iş cinayetlerine ilişkin konuşması hangi somut hukuki gerekçeyle suç sayılmıştır? Türkmen’in iki ayrı işçi eylemi sürecinde tutuklanması yargının sendikal faaliyetlere müdahalesi değil midir? Tutuklamanın ‘patron talimatıyla’ yapıldığı iddiası doğru mudur? Başpınar OSB’deki iş cinayetlerine ilişkin kaç işveren hakkında soruşturma açılmış, kaçı hakkında etkin yaptırım uygulanmıştır? İşçilerin ücret gaspı ve iş cinayetlerine ilişkin açıklamaların suç sayılması ifade özgürlüğü ve sendikal faaliyet hakkıyla nasıl bağdaşmaktadır? Bir sendika genel başkanının işçi haklarına ilişkin açıklamaları nedeniyle tutuklanması, sendikal faaliyetlerin suç sayıldığı anlamına gelmiyor mu? Bakanlığınız bu durumu nasıl açıklamaktadır?”

HABER MERKEZİ

Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version