Depremin ardından geçen 3 yıla rağmen Semsûr’da barınma ve sağlık hizmeti sorunu çözülmedi. 50 bin kişi konteynerlerde sağlık hizmeti alıyor
Mereş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 50 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği depremlerin üzerinden 3 yıl geçti. Depremden en çok etkilenen kentlerden biri olan Semsûr’da (Adıyaman) resmi rakamlara göre 8 bin 387 kişi yaşamını yitirdi ve 17 bin 499 kişi yaralandı. Bin 485 yapı yerle bir olurken, 68 bin yapı da hasar gördü. Yıkılan yapılar arasında 12 Aile Sağlığı Merkezi (ASM) yer aldı. Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi de ağır hasar yerlerden oldu.
3 yıl geçmesine rağmen kentte yurttaşların yaraları kapanmadı. Barınma ihtiyacının yanı sıra sağlık hizmetindeki sorunlar devam ediyor. 290 bin 883 kişinin yaşadığı merkezde 22 ASM’de 100 hekimle birinci basamak sağlık hizmeti veriliyor. Bu hekimlerden 20’si hala konteynerde sağlık hizmeti veriyor.
‘Hala konteyner ASM’lerde çalışıyoruz’

Semsûr Tabip Odası yöneticilerinden Dr. Aydın Şirin de konteynerde sağlık hizmeti veren hekimlerden. Aydın Şirin, “Depremin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen maalesef hala konteyner ASM’lerde çalışıyoruz. 3’üncü yılın sonunda hala çözülmesi gereken çok sorun var. Maalesef hem sağlık boyutuyla hem de ekonomik, sosyal, sosyolojik ve psikolojik boyutuyla birçok konuda yapılması gerekenler var” dedi.
‘ASM’lerin şimdiye kadar yapılmamış olması büyük eksiklik’
Depremde birçok sağlık merkezinin hasar gördüğünü hatırlatan Aydın Şirin, “Bunlardan 4’ü yapıldı. Şu an 12 tane ASM de yapılıyor. Fakat bunların yapımına geç başlandı. Hala teslim edilmeyen ASM’ler var. Öncelikli olarak buraların yapılması lazımdı. Çünkü buralar önemli yerler. Buralar çocukların aşılarının yapıldığı, gebelerin izlemlerinin yapıldığı, kronik hasta takiplerinin yapıldığı önemli sağlık merkezleridir. Bugün hala 20 hekim arkadaşımız konteynerde sağlık hizmeti veriyor. Her hekim yaklaşık 2 bin 500 ile 3 bin 200 arasında bir nüfusa hizmet vermekte. Yani yaklaşık 50 bin insan hala konteynerde birinci basamak sağlık hizmeti alıyor. Bu ASM’lerin şimdiye kadar yapılmamış olmasını büyük bir eksiklik olarak görüyoruz” diye konuştu.
Hava kirliliği ve beslenme büyük sorun
Sağlık hizmetlerinin yanı sıra temiz hava ve su gibi konularda da sorunlar olduğuna dikkati çeken Aydın Şirin, “Kış olduğu için havamız bir nebze de olsa temiz ama özellikle yıkımların olduğu yaz aylarında toz oluşuyor. Partiküller ve bunlara bağlı olarak birtakım sıkıntılar yaşanıyor” dedi.
On binlerce yurttaşın konteynerde yaşadığını kaydeden Aydın Şirin, “Özellikle kadın ve çocuklar burada dezavantajlı. Biz daha önce çocukların beslenmesi ile ilgili yaptığımız araştırmada, depremden sonra çocukların beslenme yetersizliğinden dolayı bodur ve kısa boylu, zayıf olduğunu tespit ettik. Bu hala geçerli. Ekonomik krizle beraber çocukların beslenme sorunu hala devam ediyor. Kadınların uzun süre 20 metrekarelik yerlerde yaşamlarını idame ettirmeleri de psikososyal ve kadın sağlığı açısından olumsuzluklar teşkil ediyor” şeklinde konuştu.
‘Hala birçok insan bu travmanın etkisinde’
Deprem döneminde yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini vurgulayan Aydın Şirin, şunları kaydetti:
“Bundan sonra deprem ve affet gibi konularda bir hazırlık yapılması lazım. İlgili planlar yapılmalı. Sağlık emekçileri bilgilendirilmeli, eğitime tabi tutulmalı. Var olan tabloyu düzeltmek için ekonomik anlamda, sağlık alanında, eğitim alanında bu tür bölgeler unutulmamalıdır. Buraların ekonomik ve psikososyal olarak desteklenmesi gerekiyor. Hala birçok insan bu travmanın etkisinde. Psikososyal yardım görmeleri gerekiyor. Hem gönüllü kuruluşlar hem de kamusal alanda hizmet verenlerin bu konulara eğilmesi lazım.”
Haber: Ömer Akın \ MA
Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***