Site icon Serbest Görüş

Hasta tutsağın ilaçları verilmiyor: Yapılan işkencedir


Hasta tutsak Özkan Çelik’in babası Ahmet Çelik, oğlunun biri açık biri kapalı olmak üzere iki damar ameliyatı geçirdiğini belirterek, ‘Damardaki kan akışını sağlayan ilacını vermiyorlar. Dört ilaç alması gerekirken günlük bir ilaç veriyorlar’ dedi

Cezaevlerinde işkenceye varan baskı ve hak ihlallerine her gün bir yenisi ekleniyor. Özellikle son süreçte çeşitli bahanelerle verilen disiplin soruşturmalarıyla tahliyeler engellenirken, hasta tutsaklara dönük uygulamalarla kriz giderek derinleşiyor. Sık sık hak ihlalleriyle gündeme gelen Trabzon Beşikdüzü T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Özkan Çelik de, ağır hastalıklarına rağmen tedavi hakkı gasp edilen tutsaklardan biri.

Erzirom’un Tatos (Tekman) ilçesinde 2017 yılında gözaltına alınan Özkan Çelik, “Devletin birliğini bozmak” iddiasıyla tutuklandı. Yaralı olarak gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Özkan Çelik’in yargılaması ise hala devam ediyor. Gözaltı sürecinde ağır işkencelere maruz kaldığı belirtilen Özkan Çelik’in beyin damarında yırtılma oldu. Tedavisi tamamlanmadan cezaevine gönderilen Özkan Çelik, Erzirom ve Wan’daki cezaevlerinde tutuldu. Özkan Çelik, üç yıl önce de kendi talebi olmadan Trabzon Beşikdüzü Cezaevi’ne sevk edildi.

‘Dört ilaç alması gerekirken bir ilaçla geçiştiriyorlar’

Baba Ahmet Çelik, oğlunun kişisel ihtiyaçları başta olmak üzere tüm temel ihtiyaçlarının koğuştaki arkadaşları tarafından karşılandığını söyledi. Oğlu tutuklandıktan kısa süre sonra ameliyat için Ankara’ya gönderildiğini belirten baba Ahmet Çelik, “Özkan Ankara’ya getirilerek ameliyat oldu. Biri açık, biri de kapalı olmak üzere iki damar ameliyatı geçirdi. Damarlarından biri tıkanmıştı. Şimdi de damardaki kan akışını sağlayan ilacını vermiyorlar. Özkan’ın normalde dört ilaç alması gerekirken günlük bir ilaçla onu geçiştirdiklerini söyledi. Bu yüzden durumu giderek kötüleşiyor” ifadelerini kullandı.

Mûş’un Melezgir (Malazgirt) ilçesinde yaşadıklarını söyleyen baba Ahmet Çelik, maruz kaldıkları baskı ve ekonomik nedenlerden ötürü İstanbul’a göç etmek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Uzun süredir görüşe gidemediklerini belirten baba Çelik, yapılanların işkence olduğunu söyledi. Oğlunun durumunun giderek kötüleştiğini vurgulayan baba Çelik, ayrıca cezaevi idaresinin gazeteleri tutsaklara vermediğini ve tutsakların ellerindeki kitaplara da el konulduğunu aktardı.

Haber: Ceylan Şahinli \ MA

Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version