Serbest Görüş

Durumu kötüleşen Felem Aker için tahliye çağrısı


Kronik astım hastalığının yol açtığı oksijen yetersizliğinin kalp ve beyinin işlevini etkilediği tutsak Felem Aker’in durumunun her gün biraz daha kötüleştiğini söyleyen eşi Eşref Aker, tedavi için eşinin tahliye edilmesini istedi

Felem Aker, Colemêrg’in Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde 14 Ağustos 2020’de, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla gözaltına alınarak tutuklandı. 6 aylık tutukluluk süresi ardından tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen Felem Aker, tahliyesi üzerinden yaklaşık iki yıl geçtikten sonra verilen 6 yıl 3 ay hapis cezası onanması üzerine tekrar tutuklanarak Van T Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Aralık 2024’te, Van Yüzüncü Yıl Üniversite Hastanesi’nde safra kesesinden ameliyat olan Felem Aker, hastanede 12 gün kaldıktan sonra tedavisi tamamlanmadan cezaevine götürüldü.

Kalp krizi geçirdi

Tutukluluk süresi boyunca onlarca kez astım krizi geçiren Felem Aker, çekilen radyoloji ve patoloji filmlerinden sonra doktorun bu nodüllerin riskli olduğunu ve tedavi gerektirdiğini söylemesine rağmen tedavi edilmedi. Felem Aker’in, oksijen seviyesinin düşüklüğü, kalp, beyin ve diğer hayati organlarının ciddi bir şekilde etkilendiği öğrenildi. 8 ila 10 arası değerlerde olması gereken iyonize kalsiyum değerlerinin 0.98’lere kadar düştüğü ve acil müdahale gerektiren kritik bulgu olmasına rağmen Felem Aker’i tedavi eden sağlık personellerinin bu ağır tabloyu ‘psikolojik’ diyerek geçiştirdiği aktarıldı.

Hukuk, adalet yok

Eşi Felem Aker’in 2021’de tutuklandığını hatırlatan Eşref Aker, “Felem parti çalışmalarındaydı, encümenlik yaptı, yine HDP ilçe eşbaşkanlığı da yaptı. Şuan 4 yıldır cezaevinde. Felem, onca hastalıklarına rağmen şuan zindanda. Yine Felem gibi çok sayıda hasta tutsak da cezaevlerinde tutuluyor. Bu vicdansızlıktır. Hukuk, adalet, inanç yok; bunlara inanç olsaydı o hasta tutsaklar bir saniye orada bırakılmazdı. Bu durumu hiçbir yasa, ahlak, din kabul etmez. Felem, sadece halkı için çalıştığı için cezaevinde tutuluyor” dedi.

‘Eşimin hastalıkları her geçen gün artıyor’

Felem Aker’in hastalıklarının gün geçtikçe ağırlaştığına dikkat çeken Eşref Aker, “Şuan her gün oksijen almak zorunda. Astımı var ve vücuttaki oksijen seviyesi bazen 45’e kadar düşüyor. İki ay önce guatr ameliyatı oldu. Daha sonra Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevk edildi. Bu arada yine boğazı şişti ve ameliyat olması gerekiyor. Ancak tüm bunlara rağmen ATK, ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verdi. Çünkü adalet yok. Bunun adı zulümdür. Cezaevleri hasta tutsaklarla dolmuş durumda. Hasta tutsaklar günlük tedavilerle iyileşecek durumları yok. Hasta tutsakları bıraksınlar, biz ailesi olarak ilgilenelim. Biraz adalet, hukuk ve vicdan varsa tüm hasta tutsaklar hemen bırakılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: MA

Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version