Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ole Gunnar Solskjaer çare olacak mı?

Ole Gunnar Solskjaer çare olacak mı?


HASAN CÜCÜK | HABER ANALİZ

Sezona Giovanni van Bronckhorst yönetiminde başlayan Beşiktaş, lig ve Avrupa alınan başarısız sonuçlar sonrası Hollandalı teknik adamın biletini kesmişti. Takım ‘emanetçi’ Serdar Topraktepe’ye teslim edilirken, yeni yönetim bir taraftan da hoca arayışına girdi. Basında bir düzine teknik adamın adı yazıldı. Ancak yönetim sürpriz bir şekilde Norveçli Ole Gunnar Solskjaer’le anlaştı. Manchester United’in efsane isimlerinden biri olan Solskjaer, teknik adamlık kariyerinde en büyük başarılara futbola başladığı kulüp Molde’de ulaştı. Hoca belli oldu ama Beşiktaş’ın derdine deva olacak mı?

Beşiktaş için son yıllar oldukça sıkıntılı geçti. 2015-19 arasını Şenol Güneş yönetiminde geçiren Beşiktaş, Güneş sonrası teknik adamlardan yana yüzü gülmedi. Sezona başlayan teknik adamlar, sezon sonunu görmeden ayrıldı. Bu dönemde kimler gelmedi ki? Abdullah Avcı, Sergen Yalçın, Valerien İsmael, Şenol Güneş, Burak Yılmaz, Rıza Çalımbay, Fernando Santos ve Giovanni van Bronckhorst, 2019 sonrası koltuğu oturan teknik adamlar oldu. Bu isimlere emanetçi Önder Karaveli ve Serdar Topraktepe’yi (3 kez) ilave etmek gerekiyor.

Beşiktaş sezona rüya bir başlangıç yapmıştı. Süper Kupa finalinde Galatasaray’ı 5-0 yenen siyah-beyazlılar, rakiplerine korku salmıştı. Ligde Galatasaray’la oynanan derbi sonrası işler tersine döndü. Derbi yenilgisi domino etkisi yaptı. Lig ve Avrupa Ligi’nde alınan başarısız sonuçlar Hollandalı Van Bronckhorst’un biletini kesti. Kötü gidişat sadece teknik adamı götürmedi. Başkan Hasan Arat da istifa etti.

Yönetim olağanüstü genel kurul kararı aldı. Sandıktan Serdar Adalı başkan çıkarken, önünde çözmesi gereken acil konu, teknik adamdı. Doğal aday olarak Sergen Yalçın adı öne çıktı. Adalı – Yalçın görüşmesinden anlaşma çıkmayınca, rota yabancı teknik adamlara çevrildi. Kapısı çalınan isimler sezon ortasında görev kabul etmeyince, işler çıkmaza girdi.

Ve Norveçli Ole Gunnar Solskjaer üzerinde karar kılındı.

Solskjaer, Alex Ferguson döneminin efsane isimlerinden biri. 2006’da geldiği United’da 11 yıl ter döktü. Daha çok Ferguson’un ‘joker’ ismi oldu. Sonradan oyuna girip, skoru değiştirdi. Adını kulüp tarihine yazdıran maç 1999 Şampiyonlar Ligi finali oldu. Nou Camp Stadı’nda oynanan finalde Bayern Münih, Manchester United karşısında Mario Basler’in 6. dakikada attığı golle 1-0 öne geçmişti. Maçın normal süresinin bitmesine saniyeler kala sahneye önce Teddy Sheringham çıkıp skoru eşitledi. Tıpkı Sheringham gibi oyuna sonradan giren Ole Gunnar Solskajer ise 90+3’de skoru 2-1’e taşıyıp kupayı takımına kazandıran isim oldu.

Manchester United formasıyla 366 kez sahaya çıkan Gunnar Solskjaer, 126 gol atma başarısı gösterdi. Oyuna sonradan girip skor katkısı vermesi sebebiyle “Süper Yedek” olarak görüldü. Taraftarın taktığı lakabı ise “Bebek Yüzlü” oldu.

Futbola veda ettikten sonra ManU’da forvet antröneri olarak eşofmanlarını giydi. Bilahare United’in U21 takımının başına geçti. 1 Ocak 2011’de yeni bir serüvene yelken açtı. Molde takımının teknik patronluyla teknik adamlıkta tartıya çıktı. İki yıl üst üste Molde’yi Norveç şampiyonu yapıp, kariyerine zirve bir başlangıç yaptı.

2014 yılında Cardiff City’nin teknik direktörü olarak görev yaptı ve bu sırada kulüp Premier Lig’den küme düştü. 2018’in sonlarında Manchester United, Solskjaer’i 2018-19 sezonunun geri kalanı için José Mourinho’dan devralmak üzere geçici teknik direktör olarak atadı.

Ole Gunnar ‘emanetçi’ olarak göreve getirilmişti. Ancak bu göreve getirilmesinde en önemli etken, United geçmişiydi. Alex Ferguson’un taktik ve soyunma odası ortamını iyi bilen bir isim olması tercihte önemli rol oynadı. Norveçlinin geçici günleri beklentilerin çok üstünde geçti. United’in başında sahaya çıktığı ilk 11 maçta yenilgi yüzü görmedi. Bu maçların 10’unda sahadan galibiyetle ayrıldı. Emanetçilik döneminde United ile 19 maça çıkan Solskjaer, 14 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 yenilgi aldı.

Mart 2019’da Norveçli Hoca ile masaya oturan yönetim Haziran 2022’ye kadar sözleşme imzaladı. Kalıcı imzayla düşüşte başladı. 2020-21 sezonunda gelen lig ikinciliği şampiyonluk umutlarını artırdı. 2021-22 sezonunda United’in başında çıktığı lig, kupa ve Avrupa arenasındaki 17 maçta 7 şer galibiyet ve yenilgi görünce bileti Kasım 2021’de kesildi. Emanetçi döneminde 2,32 puan ortalaması tutturan Solskjaer, kalıcı dönemde bu oran 1,79 olarak gerçekleşti. United’da geçen 2,5 yılda kupa sevinci yaşatamadı. Kupaya en fazla Avrupa Ligi finalinde yaklaştı ama hevesini Villarreal kursağında koydu.

United’dan ayrıldıktan sonra UEFA analisti olarak görev yapan Solskjaer, ManU’ya geldiğinde Beşiktaş benzeri bir manzara vardı. Mourinho’nun ayrılmasıyla havlu atmış bir United devraldı. Önce soyunma odasındaki kaosu bitirdi. Takım içinde pozitif atmosfer oluşturdu. Oyun anlayışı olarak, kontra atağı benimsedi. Taktik yönü zaman zaman eleştirildi. 4-2-3-1 formatını benimserken, hızlı hücum önceliği oldu.

United yıllarca ter döktüğü kulüp olduğu için uyum sorunu yaşamadı. Beşiktaş’a kısa sürede uyum sağlarsa ManU’daki ‘emanetçi’ dönemini performansını yakalaması sürpriz olmaz

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version