Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mülteci kampından güreşin zirvesine: Turpal Bisultanov

Mülteci kampından güreşin zirvesine: Turpal Bisultanov


HASAN CÜCÜK | HABER İNCELEME

Danimarka’da spor denince akla futbol, badminton ve hentbol gelir. Viking ülkesi dünya çapında tanınan Allan Simonsen, Michael Laudrup ve Peter Schmeichel gibi oyuncular çıkardı. Plajdan gelip EURO 92’yi kazanan Danimarka, futbolun yanı sıra hentbolda öne çıktı. Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonluğu sevinci yaşadı. Keza badmintonda da dünya ve olimpiyat şampiyonları yetiştirdi.

Güreş, Danimarka’da pek tercih edilen bir spor dalı olmadı. Futbol, hentbol ve badmintonun yanında esamesi okunmayan güreşte son yıllarda madalyalar geldi. Başarıya imza atan ise Çeçen bir isim; Turpal Bisultanov. 2007’de mülteci olarak geldiği Danimarka’da güreşi sevidiren isim olan Turpal Bisultanov, 2024 Hiçbir Şey İmkansız Değil Ödülü’nün sahibi oldu.

Hayata gözlerini 14 Ekim 2001’de Çeçenistan’da açan Turpal Bisultanov için yaşam zorluklarla başladı. Rusya – Çeçenistan savaşından dolayı harabe olmuş bir ülkede dünyaya geldi. Babasının daha önce iki kez savaşa katılmış olması ve defalarca ölümle burun burun gelmesi savaş sonrası yeni karar almasını sağlar. Tek çare ülkeden ayrılmaktır. Zorlu bir yolculuktan sonra Danimarka’ya ulaşan ailenin yeni durağı mülteci kampı olur. Herning şehrindeki mülteci kampına yerleşen aile bir taraftan yeni ülkeye adepte olmaya diğer taraftan hayata yeniden başlama planları yapar.

Ailenin büyük oğlu Rajbek güreşe meraklıdır. 12 yaşındaki Rajbek, Danimarka’ya geldikten kısa süre sonra ailesinin yanından ayrılıp, Nykobing Falster şehrine gelir. Yanında kardeşi Turpal da vardır. Hayalleri vardır. Güreşçi olup, olimpiyatlarda yarışmak. Güçlü fizikleriyle dikkat çeken Bisultanov kardeşler grekoromen stilde güreşe devam eder.

Bükreş’te Nisan 2019’da yapılan Avrupa Şampiyonası’nda Rajbek Bisultanov 82 kg’da tarih yazar. Avrupa şampiyonu olan Bisultanov, 1926 yılından sonra Danimarka’ya güreşte ilk altın madalyayı getiren isim olarak adını ülke spor tarihine yazdırır. 2020 Olimpiyatları’nda Daninmarka’yı temsil eden Rajbek madalya kazanamaz.

Abisinin izinden giden Turpal’ın da tercihi grokeromen stil olur. Dortmund’da yapılan 2021 Gençler Avrupa Güreş Şampiyonası’nda altın madalya kazanıp, dikkatleri üzerine çeker. Bir yıl sonra büyükler kategorisinde yarışan Turpal, 87 kg’da Avrupa şampiyonu olur. Aynı yıl Sırbistan’da yapılan dünya şampiyonasında ise gümüşte kalır. Güreşte yıllardır madalyaya hasret olan Danimarka, Rajbek ve Turpal Bisultanov kardeşler sayesinde peş peşe madalya kazanır.

2012 Londra Olimpiyatları’nı televizyondan seyrederken ‘güreşçi’ olmaya karar veren Turpal’ın hayalinde olimpiyatlarda yarışmak vardır. 2024 Paris Olimpiyatları öncesi şansızlıklar yakasını bırakmaz. Omuzundan sakatlanıp, aylarca minderden uzak kalır. Döndüğünde ise formundan uzaktır. Olimpiyat barajını aşamaz. Üzüntüsü büyüktür. Sadece 11 saat sonra üzüntüsü sevince dönüşür. Olimpiyat barajını geçen bir ismin diskalifiye edilmesiyle Turpal olimpiyat biletini alır.

Ancak daha önünde açması gereken problemler vardır. Olimpiyatlar’da yarışmak için Danimarka vatandaşı olması gerekmektedir. Süresiz oturum yeterli değildir. Özel bir izinle vatandaşlık prosedürü aşılır. Paris’ten bronz madalya ile dönen Turpal’ın yendiği rakibi dünya şampiyonu Dávid Losonczi’dir. 23 yaşındaki Turpal’ın hedefi bir sonraki olimpiyatta zirveye çıkmaktır.

Turpal Bisultanov, 2024 Hiçbir Şey İmkansız Değildir Ödülü’nü alırken, yaşadıklarının imkansız diye bir şey olmadığını ortaya koyduğunu söyledi. Bisultanov kardeşler sayesinde güreş Danimarka’nın gündemine girdi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version