Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Menzil’e de kayyım atanırsa şaşmayın!

Menzil’e de kayyım atanırsa şaşmayın!


M. AHMET KARABAY | HABER İNCELEME

İktidarın tarikat ve cemaatleri yok etme planı yeni değil. Bu dün de değişmedi bugün de. Yakın gelecekte değişeceğine ilişkin herhangi bir işaret de bulunmuyor. Gülen Cemaati’ne yönelik yapılanları ve yapılmakta olanları gördük ve şahit olmaya devam ediyoruz. Yeni yaşananlarla sırada Menzil Cemaati’nin olduğu iyice netleşmeye başladı.

Bugün Türkiye’deki en büyük cemaat olarak gösterilen Menzil Cemaati, Nurcular gibi Nakşibendi tarikatının Halidiye kolunun Türkiye’deki oluşumlarından. Gelin önce Menzil nasıl doğdu ve bugüne geldi önce çok kısa ona bakalım…

1902’de doğan Abdulhakim Erol, anlatıldığına göre bölgede Kürtçülük hareketlerinin yükselişe geçmesi üzerine Siirt’teki Bilvanis köyünden ayrıldı ve 1971’de Adıyaman Kahta’da bir köy satın alarak buraya yerleşti. Medreselerini inşa ettiği köy Menzil/Durak olarak anılır oldu.

Abdülhakim Erol’un bir yıl sonra vefat etmesi üzerine şeyhlik makamına Muhammet Raşit Erol geçti. Tarikatın adını duyurmaya başlaması M. Raşit Erol dönemine rastlar. 1970’li yılların ikinci yarısında Türkiye’deki sağ-sol kavgalarının tırmandığı dönemde, Menzil Ülkücü kesimin adresi olmaya başladı.

MUHSİN YAZICIOĞLU, ÜLKÜCÜLERİ MENZİL’E YÖNLENDİRDİ

Bir dönem Ülkü Ocakları başkanlığı yapan Muhsin Yazıcıoğlu, dernek mensuplarının dini motivasyonlarının yükseltilmesi amacıyla buraya gidilmesini teşvik ettiği bilinir. 12 Eylül 1980 darbesi ile askeri yönetim ideolojilerin üzerinden silindir gibi geçmeye çalıştığı dönemde Menzil daha bir ilgi odağı oldu.

Türkiye’nin her yerinden otobüs, minibüs, özel araç, hatta kamyonlara doluşan insanlar, içki, kumar ve sigara iptilasından kurtulmak umuduyla buraya akmaya başladı. O dönem gazetelerde sık sık gündem olması askeri yönetimin de dikkatini çekti.

1983 yılında M. Raşit Erol, köye gelen askerler tarafından alındı ve herhangi bir sorgulama veya gözaltı yapılmadan Çanakkale Gökçeada’da ikamete tabi tutuldu. 16 ay süren bu zorunlu ikamet, Başbakan Turgut Özal’ın, Cumhurbaşkanı Kenan Evren’den ricacı olması üzerine sona erdirildi.

M. Raşit Erol, Menzil’e dönüp irşada kaldığı yerden devam ettiği sırada 1991 yılında elini öpmek isteyen bir gencin şırıngalı suikast girişimine maruz kaldı. 1993’te ölümünün ardından yerine kardeşi Abdülbaki Erol geçti. Bu dönemde de tövbe seansları bütün hızıyla devam etti. 2000’li yıllara gelindiğinde Menzil Cemaati ikiye bölündü. Buhara olarak anılan Muhammed Raşid’in oğullarından Fevzettin Erol, Eskişehir Sivrihisar’a gidip Buhara köyünde dergâh açtı. Ancak Menzil ana kol olarak ağırlığını korudu.

ALT ORTA SINIFTAN, ORTA SINIF ÜSTÜNE

AK Parti iktidarında Recep Akdağ’ın Sağlık Bakanlığı döneminde, “bakanlık kadrolarını Menzilcilere açtığı, ihalelerin onlara verildiği” yolunda medyada sık sık haberler yer aldı. Aradan geçen yıllar içinde, bir zaman çorba kaynatılıp içildiği alt gelir grubunda bir tablo sergilenen Menzil, şimdilerle lüks ve şatafatın sergilendiği bir görünüme büründü.

Kürtçülüğün ve terörün tırmandığı bir dönemde insanları bu yola sapmalarından koruduğu gerekçesiyle el altından desteklenen Menzil Cemaati, bugün gelinen nokta itibariyle belli merkezler için endişe kaynağına dönüşmeye başladı.

Abdülbaki Erol’un 12 Temmuz 2023’te hayatını kaybetmesiyle birlikte cemaat içinde ciddi huzursuzluk yaşanır oldu. Oğullarından sadece üçüne halifelik veren baba Abdülbaki Erol’un bunlardan hangisinin kendi yerine geçeceğine işaret etmeden gitmiş olması, üçünün de ayrı ayrı şeyhlik iddia etmesi sonucunu doğurdu.

Cemaatin önemli bölümü ilk başta büyük evlat Saki Erol’a biat etti. Menzil’in kabuğunu kırmada büyük rol oynayan Semerkand medya grubu Muhammet Mübarek Erol’da kaldı. Buna karşılık Saki Erol, “Serhendî” adı altında yeni bir vakıf kurdu.

SOFİLERİN TAŞLI SOPALI KAVGASI

Oğullar arasındaki çekişme ve gerginlik, 7 aydan bu yana azalmayıp artarak devam etti. Aralarındaki sorunu çözmek amacıyla geçtiğimiz Ekim ayında Menzil Vakfı’nın lideri M. Mübarek Erol ve Muhammed Fettah Erol ile Serhendi Vakfı’nı kuran Muhammed Saki Erol kardeşler, cemaatin ileri gelenleri önünde bir hesaplaşmaya girişti.

M. Saki Erol, kardeşlerini “ümmetin malına çökmekle” ve babalarının odasına gizlice girerek kasayı boşaltmakla suçladı. 17 milyar TL’nin 10 milyarının kayıp olduğunu öne sürdü. Şeyh kardeşler, birbirlerini hırsızlıkla suçlamaya başlayınca bir sofi araya girerek, “Haydi, haydi, haydi” diye toplantıyı sonlandırmaya çalıştı.

Menzil’in varislerinden Muhammed Saki Elhüseyni:

“Ben çorbahane yaptım, yemekhane yaptım. Ümmeti Muhammed için yaptım.

Onlar babamın vefatından sonra 5 bin m2 villa yaptılar.”pic.twitter.com/UVksmf1bhK

— Etkili Haber (@etkilihaber) January 13, 2025

Dün Menzil’deki mescidin yanında bir inşaata girişilmesi, cemaatin iki grubu arasında gerginliğe dönüştü. 50 metrekarelik bir alan yüzünden cemaat mensupları birbirlerine girdi. Şeytan taşlar gibi birbirini taşa tutan cemaat mensuplarının kavgasını, olay yerine çağrılan jandarma ekipleri ayırmaya çalıştı. Cemaatin liderlerinden M. Saki Erol’un oğlu Rağıp Elhüseyni, kendilerine saldıran cemaat mensuplarına yönelik, “Eceli gelen it, cami duvarına işer!” atasözünü hatırlatarak, “Cami avlusuna işediler!” diye konuştu.

Menzil’e gelenlerin bağışlarıyla oluşan servet, evlatların miras kavgasına dönüşmesi işin ayrı bir tarafı. Mensuplarına “bir lokma bir hırka” yaklaşımını benimsetme peşinde olanlar, 50 metrekarelik bir alanı bahane edip insanların birbirine girmesine zemin hazırladı. Müritlerine öteki dünyayı satanlar, kendileri dünya malı için cemaati birbirine kırdırmaya kalkışıyor.

CEMAATLER DEVLETE SIZMAYA ÇALIŞIRKEN, ASIL SIZAN DEVLET OLUR

Menzil’i, geniş kitleler nazarında meşhur eden “bitmeyen çorba” idi. Öyle anlaşılıyor ki artık bitmeyen çorba, ‘kanlı çorba’ olarak anılmaya başlanacak.

Cemaatler gelişip palazlandıkça ilk yapmaya çalıştıkları, devlet kademelerine kendi kadrolarını yetiştirmek olur. Cemaatler, devlete kadro yerleştirirken öte yanda farklı bir gelişme daha olur. Asıl devlet cemaatin için yerleşir.

Zamanı geldiğinde kritik noktalara yerleşen isimler aracılığıyla cemaatin hangi yola sürüklenmesi gerektiği konusunda onu yönlendirir. Menzil Cemaatinin zayıf noktalarının zaman içinde neler olduğu birileri tarafından iyi belirlendiği anlaşılıyor. Yakın gelecekte Menzil Cemaati içinde kavgalar biraz daha şiddetlenirse, ne yapılması gerektiği konusunda cemaat içinden bile devleti göreve davet edenlerin çıkacağı anlaşılıyor.

Yazıyı, din ticareti konusu ile ilgili 1950’li yıllarda Meclis’te yaşanan bir sahne ile bitireyim. Osman Bölükbaşı adını duymuşsunuzdur. Hani şu Menderes’in sinirlerini zıplatan siyasetçi. Bölükbaşı, bir gün Meclis kürsüsünde konuşurken, Menderes’e dönerek, “Dünyadaki tüm ticari faaliyetleri araştırıp inceledim. Din ticaretinden daha karlı bir sektör görmedim. Bunu en iyi yapanlardan birisi de sensin.” diye konuşur.

Yapılanların çoğu ticaret, din de bunların PR çalışmalarından ibaret.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version