CUMALİ ÖNAL | HABER ANALİZ
Onbeş aydan fazla bir süredir İsrail’in Gazze’ye uyguladığı soykırımı durduracak haber nihayet geldi. Katar’da günlerdir devam eden görüşmelerde milyonlarca Filistinlinin acısını dindirecek ve yakınları Hamas’ın elinde rehin olan İsrailli ailelere nefes aldıracak anlaşma dünya kamuoyuna duyuruldu.
Pazar günü yürürlüğe girecek anlaşma ile Hamas’ın elinde tuttuğu onlarca rehine aşamalı olarak serbest bırakılacak ve İsrail’deki yüzlerce Filistinli mahkûm evlerine dönecek. Ayrıca, Gazze’de yerlerinden edilmiş yüz binlerce insanın evlerinden geriye kalanlara geri dönmesine olanak sağlanacak. En önemlisi ise harap olmuş bu bölgeye acil olarak ihtiyaç duyulan insani yardımın akışı hızlandırılacak. Tam bir anlaşmaya varılması için 6 haftalık bir geçiş süreci planlanıyor.
Gazze yerle bir edildi!
Son yılların bu en acımasız trajedisinde, 2,3 milyon kişinin yaşadığı Gazze’nin neredeyse her köşesi yerle bir oldu. Halkın yüzde 90’ından fazlası evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kadın, çocuk, yaşlı, genç, gazeteci, doktor, öğretmen vs. farketmeksizin herkes İsrail saldırılarının hedefi oldu. İnsanlar en temel ihtiyaçlarını dahi gideremedi, çocuklar açlıktan öldü.
Gazze’de tüm bunlar yaşanırken birilerinin şov için Şam Emevi Camii’nde namaz kıldığını, el altından İsrail limanlarına mal ve petrol sevkettiğini de tarihe not düşmek gerek.
Soykırım, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te gerçekleştirdiği ve Aksa Tufanı olarak adlandırdığı katliama misilleme olarak başladı. Mısır öncülüğündeki Arap ordularının 6 Ekim 1973’te başlattığı Yom Kippur saldırısının yıl dönümüne ve Yahudiler için kutsal kabul edilen Cumartesi (Şabat) gününe denk gelen saldırıda 1.200’den fazla İsrailli hayatını kaybederken, 250’den fazla kişi esir alındı.
Saldırı ve akabinde İsrail’in gerçekleştirdiği soykırım, Ortadoğu’daki tüm dengeleri alt üst eden ve belki de hiç kimsenin öngöremediği bir sonuca yol açtı.
ABD’nin Irak’ı işgal ettiği 2003’ten sonra Ortadoğu’nun en önemli aktörü haline gelen İran, İsrail’in Suriye ve Lübnan’a düzenlediği saldırılarda çok büyük bir darbe yedi. Tahran’ın Akdeniz’den Aden Körfezi’ne oluşturduğu Şii Direniş Ekseni’nin vitrin örgütü Hizbullah ile ana omurgası Esad rejimi devre dışı kaldı.
İsrail saldırılarından bu eksenin Şii olmayan üyesi Hamas da ağır hasar aldı. Ancak pek çok üst düzey ismini kaybeden örgütün kaç militanının öldüğü tam olarak bilinmiyor. Gazze’nin altındaki tünellerde hala yüzlerce militanın faaliyetlerine devam ettiği tahmin ediliyor.
Filistinlilerin kanı üzerinden kahramanlık hikayesi!
Batı başta olmak üzere tüm dünyada, İsrail’in izlediği yayılmacı ve soykırım politikaları sert tepkiler alırken, Filistinlilere yönelik büyük bir sempati var. Ancak Hamas gibi radikal bir örgütün, masum Filistinlilerin kanı üzerinden kahramanlık hikayeleri yazması ve bu durumun ABD baskısı ile radikalizm korkusunu tetiklemesi, medeni dünyanın İsrail’e karşı sesini yükseltmesini ciddi şekilde zorlaştırıyor.
Hamas’ın 2006’daki kanlı çatışmalar sonrası El Fetih’in elinden aldığı Gazze kısa dönemler dışında neredeyse hiç gün yüzü görmedi; pek çok kez İsrail bölgeyi yerle bir etti, binlerce kişiyi katletti. İsrail’in eline bahane veren ise Hamas’ın, çoğu kez İran’ın provokasyonlarıyla gerçekleştirdiği roket saldırıları oldu.
Ama artık Gazze’yi İsrail olmadan da halkına zindan eden Hamas’ın tarih çöplüğüne gömülme vakti geldi. İran’ın provokasyonlarına alet olan bu örgütün silahlarını bırakması ve Gazze’yi El Fetih’e devretmesi gerekiyor.
Tabi ki Netanyahu gibi Filistinlilere yaşam hakkı vermek istemeyen ‘şahinler’ olduğu sürece İsrail Gazze’yi ve Batı Şeria’yı rahat bırakmayacak, Filistinlilerin elinde kalan hakları da gasp etmeye çalışacak. Fakat Hamas gibi radikal bir örgüt karşısında olmadıkça İsrail’in katliamlarına bir gerekçe göstermesi zorlaşacak.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***