Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şampiyonlar Ligi sürprizlerle başladı

Şampiyonlar Ligi sürprizlerle başladı


HASAN CÜCÜK | HABER ANALİZ

Dünyanın bir numaralı kulüp organizasyonu olarak gösterilen Şampiyonlar Ligi’nin yeni formatla başlayan 2024-25 sezonunda sürpriz sonuçlar gelmeye devam ediyor. Turnuvada 36 takım mücadele ediyor. 8 maç sonunda ilk 8’e giren ekipler, son 16 turuna yükselecek. 2. haftanın sonunda liderlik koltuğunda Nuri Şahin’in teknik direktörlüğünü yaptığı Borussia Dortmund averajla oturuyor. Milli oyuncularımızdan Orkun Kökçü, Kerem Aktürkoğlu ve Hakan Çalhanoğlu’ndan yana yüzümüz gülerken, genç yıldızımız Arda Güler Ancelotti engeline takılmaya devam ediyor.

UEFA’nın İsveçli başkanı Lennart Johansson’un en büyük projesi olan Şampiyonlar Ligi 1992-93 sezonuyla start aldı. Kısa sürede ilgi odağı oldu. Artan ilgi takım sayısında artışı da beraberinde getirdi. Değişmeyenler de vardı. Bunların başında kupayı belli ülkelerin, belli takımlarının kazanması gibi. İlk yılında Fransa temsilcisi Marsilya’nın kazandığı Şampiyonlar Ligi’nde bir daha Fransız takımları kupa göremedi.

İspanyol, İngiliz, İtalyan ve Alman takımları arasında kupa el değiştirdi. Kurulu düzene ilk ve tek isyan 2004 yılında Jose Mourinho’nun Porto’sundan geldi. 2010’dan sonra İtalya takımlarının kupa kazanması sonlanırken, öne İspanyol ve İngiliz takımları çıktı. Real Madrid rakiplerini birkaç adım geride bırakıp, adını Şampiyonlar Ligi ile özdeşleştirdi.

Geçen yıla kadar 8 grupta 32 takımın mücadele ettiği Şampiyonlar Ligi, bu sezon 36 takımla yola çıktı. Grupların kalktığı Şampiyonlar Ligi lig usülüne geçti. 4’ü içerde, 4’ü deplasmanda maça çıkan takımlardan ilk 8’e giren doğrudan son 16 turuna yükselecek. 9 ile 24’üncü sırada yer alan 16 takım, çift maçlı elemelerde son 16 turuna çıkmaya çalışacak. Sıralamada ilk 24’ün dışında kalan takımlar ise organizasyona veda edecek. Bu format sadece Şampiyonlar Ligi’nde değil Avrupa Ligi ve Konferans Ligi’nde de uygulanmaya başlandı.

Kafalarda yeni formatla ilgili soru işaretleri vardı. Geçen yıla kadar gruplardan hangi takımların çıkacağını tahmin etmek zor değildi. Elbette sürprizler oluyordu olmasına ama büyük oranda favoriler el ele son 16 turuna gidiyordu. Grup aşamasında birbiriyle karşılaşması mümkün olmayan dev kulüpler, yeni formatla rakip oldular. Devir ince hesap devriydi. Aradan sıradan takımların sıyrılması mümkündü.

Nuri Şahin, Şampiyonlar Ligi’ne harika bir başlangıç yaptı…

Gelelim iki hafta sonunda ortaya çıkan manzaraya…

Önce ilginç notlarla başlayalım; Real Madrid’in tüm kulvarlardaki 36 maçlık yenilmezlik ve Bayern Münih’in gruplardaki 41 maçlık yenilmezlik serisi bitti. Feyenoord 22 yıl sonra deplasmanda kazandı. Nuri Şahin yönetimindeki Borussia Dortmund, 2. haftayı lider tamamladı. Kerem Aktürkoğlu ve Orkun Kökçü, yabancı bir takım formasıyla Şampiyonlar Ligi’nde iki karşılaşmada da gol atan iki Türk takım arkadaşı oldular.

Dortmund, Şampiyonlar Ligi’nin ilk iki haftasını kayıpsız geçti.

İki haftayı 6 takım kayıpsız geçerek 6 puan topladı. Liderlik koltuğunda averajla Nuri Şahin’in Borussia Dortmund’u oturuyor. İkinci sıradaki takım sürpriz ötesi. Tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden Brest oynadığı iki maçtan da 3 puanla ayrıldı. 124 milyon Euro kadro değerine sahip Brest, adeta PSG’den beklenen rolü üstlendi. Kupanın favorisi Manchester City, Inter ve Arsenal 4 puanı hanesine yazdırdı.

Diğer olası favoriler Bayern Münih, Barcelona, Real Madrid, PSG ve Atletico Madrid 3 puanla yetindi. Henüz puanla tanışmayan takımlar arasında en dikkat çeken Milan ve RB Leipzig oldu. Galatasaray’ın Şampiyonluk rüyasına engel olan İsviçre temsilcisi Young Boys da henüz puanla tanışmazken, 36 takım arasında son sırada yer aldı.

36 takım arasında temsilcimiz olmasa da milli oyuncularımız ter döktükleri takımlarda gösterdikleri performanslarla göz doldurdu. 2. haftada Benfica sahasında güçlü rakibi Atletico Madrid’i net bir skorla geçti: 4-0

Kerem Aktürkoğlu’nun Benfica kariyeri çok iyi başladı.

Kerem Aktürkoğlu gol perdesini açan isim oldu. Bir başka milli oyuncumuz Orkun Kökçü penaltıdan attığı gol ve oynadığı futbolla maçın oyuncusu seçildi. İki oyuncumuz ligden sonra Şampiyonlar Ligi’nde de Benfica’yı sırtlamaya devam etti. Kerem, Benfica formasıyla çıktığı 5. maçında 6. gol katkısına ulaştı. Orkun Kökçü ise bu sezon Benfica adına 9 maçta 4 gol ve 3 asistlik performans sergiledi.

Hakan Çalhanoğlu’nun formasını giydiği Inter sahasında Sırbistan temsilcisi Kızılyıldız’ı 4-0’lık skorla geçerken, gol perdesini milli oyuncumuz 11. dakikada harika bir frikik golüyle açtı. Tecrübeli futbolcunun bu önemli katkısıyla Inter, mücadeleyi rahat bir galibiyetle tamamladı.

İkinci haftayı da kayıpsız kapatan Juventus, 10 kişi kaldığı RB Leipzig deplasmanında 3-2’lik bir skorla döndü. İlk 11’de sahaya çıkan Kenan Yıldız, 60 dakika boyunca sahada kaldı. Şampiyonlar Ligi’nin ilk haftasında PSV karşısında Kenan Yıldız takımının ilk golünü atan isim olmuştu.

Arda Güler, Lille maçında yedek soyundu ancak takımını yenilgiden kurtaramadı.

Fenerbahçe’yi play-off turunda eleyip Şampiyonlar Ligi’ne adını yazdıran Fransız ekibi Lille, İspanyol devi Real Madrid’i 1-0 mağlup etti. Maça yedek kulübesinde başlayan Arda Güler 67. dakika oyuna dahil olmasına karşılık, yenilgiye engel olamadı. Real Madrid, 14 maç sonra Şampiyonlar Ligi’nde ilk yenilgisini aldı. Avusturya ekibi Strum Graz formasını giyen bir diğer milli futbolcumuz Erencan Yardımcı, Club Brugge karşısında oyuna 66. dakikada girdi. Strum Graz sahadan 1-0 mağlup ayrıldı.

Nuri Şahin’in çalıştırdığı Borussia Dortmund, Bundesliga’dan sonra Şampiyonlar Ligi’nde de başarılı sonuçlar almaya devam ediyor. Genç teknik adamın Dortmund’u Celtic’i 7-1 yenerek, 2. haftanın en farklı skoruna imza attı.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version