Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mahkemelerin ‘suça’ karar veremediği eşbaşkanların davası başladı


İZMİR – HDP İzmir eski İl Eşbaşkanları Berna Çelik ve Çınar Altan’ın yargılandığı davanın ilk duruşması, öncesi yapılan açıklamada “Demokratik siyaset için direneceğiz” denildi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HDP) İzmir eski İl Eşbaşkanları Berna Çelik ve Çınar Altan’ın davasının ilk duruşması, tutuklanmalarından bir yıl sonra görülmeye başlandı. “Örgüt üyesi olmak” ve “örgüte finansman sağlamak” iddiasıyla açılan davada, bir mahkeme tarafından dosyanın “örgüte finansman sağlamak” kapsamında olduğunu belirterek görevsizlik kararı verdiği, gönderildiği diğer mahkemenin ise “örgüte finansman sağlamak” yönünde delil bulunmaması nedeniyle görevsizlik kararı verdiği davanın duruşması İzmir 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. İstinaf Mahkemesi’nin görevsizlik kararından sonra dosyaya bakması için tayin ettiği İzmir 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan dava duruşması öncesi İzmir Adliyesi önünde açıklama yapıldı.

 

“Berna ve Çınar’a özgürlük” pankartı açılan açıklamada, sık sık “Devrimci tutsaklar onurumuzdur”, “Berna ve Çınar’a özgürlük” ve “Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük” sloganları atıldı. Açıklamaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, DEM Parti İzmir milletvekilleri Burcugül Çubuk ve İbrahim Akın, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü’nün yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve yurttaş katıldı. 

 

DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, eşbaşkanların demokratik etkinlikler ve parti faaliyetleri ile suçlandığını anımsattı. Eşbaşkanların demokratik siyaset yapma hakkını kullandığını kaydeden Karabulut, “Birçok kişi hakkında ifade veren Buse Aslan’ın yalan beyanlarına dayanan suçlamalar sonucunda bir yıldır tutuklu bulunmaktadırlar. Oysaki açık tanık Buse Aslan’ın daha önce hakkında ifade verdiği birçok kişi beraat etmiştir. Bu anlayış apaçık HDP’nin, Kürt halkının ve Kürt halkı ile dayanışan demokrat insanların siyaset yapmasını engellemektir. Fakat bir bundan vazgeçmeyeceğiz ve bugün arkadaşlarımızı alacağız” ifadelerini kullandı. 

 

TÜRKOĞLU: DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ

 

DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, “Bir yıldır esir tutulan arkadaşlarımız ile demokratik siyasette direnmeye devam edeceğiz. Ne olursa olsun eşitlik, özgürlük mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Bizi tutuklayarak biat ettirmeye çalışanlar, mücadele tarihimize baksınlar. Bizler mücadele deneyimimizle direnmeye devam edeceğiz. Faşist iktidarın politikalarını her yerde teşhir edeceğiz. Demokratik siyaset kriminalize edilemez” diye konuştu. 

 

TÜMÜKLÜ: YAŞASIN BİRLEŞİK MÜCADELEMİZ

 

ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ise adliye önlerinin bir hesaplaşma ve dosta düşmana bir mesaj verilen yerler olduğunu vurguladı. Bu tutuklama ile Kürt halkıyla dayanışma ve birleşik mücadelenin önüne geçilmek istendiğini kaydeden Tümüklü, “Ama her seferinde kararlı mücadelemizi görüyorlar. Buradan bir kez daha demokratik siyaset ve birleşik mücadeleyi büyüteceğiz. Kürt özgürlük mücadelesi başarılı oluncaya, demokrasi tesis edilene kadar mücadelemiz sürecek. Yaşadın özgür, birleşik mücadelemiz” diye belirtti.

 

Açıklamanın ardından, davanın duruşmasını takip etmek için adliyeye gitti.

 

NE OLMUŞTU?

 

İzmir’de, 6 Ekim 2023 tarihinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan HDP eski İzmir İl Eşbaşkanları Berna Çelik ve Çınar Altan 9 Ekim’de “örgüt üyeliği” ve “örgüte finansal destek sağlama” iddiasıyla tutuklandı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Mayıs ayının başında hazırlanan iddianameleri ilk olarak gönderildiği İzmir 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 2 Mayıs’ta dosyanın “Örgüte finansal destek sağlama” kapsamında olduğunu belirterek, “görevsizlik” kararı verdi. Kararla birlikte iddianame bu kez İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Ancak bu mahkeme heyeti de, 28 Mayıs’ta “Örgüte finansal destek sağlama” iddiasına yönelik yeterli delil bulunmadığını belirterek, dosya ile ilgili “görevsizlik” kararı verdi. İki mahkemenin verdiği “görevsizlik” kararı sonrasında dosya İstinaf Mahkemesi’ne taşındı. İstinaf Mahkemesi ise dosyaya “örgüt üyesi olmak” iddiasından İzmir 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin bakmasına karar verdi. 

 

İDDİANEMEDEN 

 

Tutsak eşbaşkanlar, partinin, Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (EGE TUHAYDER), Özgür Kadın Hareketi’nin (Tevgera Jinên Azad-TJA) ile Emek ve Demokrasi Güçleri’nin açıklamalarına katılmakla suçlandı. Partinin yürüttüğü faaliyet ve kampanyalarının da yer aldığı iddianamede, halk toplantıları suç olarak gösterildi. Yine parti binasında yapılan basın toplantıları ve kadın kurumlarına yer temin edilmesi de suç sayıldı. İddianamede, ayrıca eşbaşkanlar hakkında ifade veren açık tanık “Buse Aslan” ve gizli tanık “Dokuz’un” beyanları yer aldı. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version