Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsveçli ve İtalyan olmadı; sıra Alman’da!

İsveçli ve İtalyan olmadı; sıra Alman’da!


HASAN CÜCÜK | HABER ANALİZ

İngiltere Milli Takımı’nda teknik adam belirsizliği sona erdi. Milli takımın yeni patronu Alman Thomas Tuchel oldu. EURO 2024’de kaybedilen final sonrası koltuğunu bırakan Gareth Southgate’nin yerine takımı emanetçi olarak Lee Carsley çalıştırıyordu. 1 Ocak 2025’te göreve resmen başlayacak olan Tuchel, İngiltere’yi çalıştıran 3. yabancı teknik direktör oldu.

Futbolun dev ülkeleri Brezilya, Arjantin, Almanya, İspanya ve İngiltere’nin ortak özelliği, tarih boyunca milli takımın yerli hocalara emanet edilmiş olmasıydı. Yazılı olmayan bu kuralı bozan ilk ülke İngiltere oldu. İngiltere Futbol Federasyonu, 2001 yılında takımın dümenini İsveçli Sven Göran Eriksson’a teslim ettiğinde dönemin FIFA Başkanı Sepp Blatter’in eleştiri oklarının hedefi olmuştu. Blatter, futbolun devlerinin yerli isimlerle çalışma geleneğinin bozulmaması gerektiğini ifade etmişti.

Futbolun anavatanı olan İngiltere, icat ettiği oyunda hiçbir zaman ‘en iyi’ olamadı. Tarihindeki tek başarı ev sahipliği yaptığı 1966 Dünya Kupası’nda şampiyonluğu oldu. Brezilya, Almanya, Arjantin, Fransa, İtalya ve İspanya’nın başarılarını gıpta ederek seyrettiler. İlk yabancı teknik direktör denemesinde de umduğunu bulamayan İngilizler, ikinci denemeyi Aralık 2007’de İtalyan Fabio Capello ile yaptı. Elbette sonuç yine hüsran oldu.

Eriksson ve Capello sıradan isimler değildi. Eriksson, Göteborg’la UEFA Kupası’nı kazandıktan sonra Lazio’yu Serie A şampiyonluğunun yanında Avrupa Kupa Galipleri Kupası şampiyonluğuna taşımıştı. Yine Benfica ile yaşadığı şampiyonluklar vardı. Ancak tüm bu başarılar İngiltere ile kupa kaldırmaya yetmedi.

Keza Capello da Avrupa’nın elit teknik adamlarının başında geliyordu. Milan’la 4 Serie A ve Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, Real Madrid’le 2 La Liga ve Roma ile bir Serie A şampiyonluğu Fabio Capello’nun kariyerindeki başarılardı. Capello da Eriksson gibi İngiltere’de umduğunu bulamadı. Ya da tersi diyelim. İngiltere aradığı başarıya Capello ile de ulaşamadı.

Eriksson ve Capello’da aradığını bulamayan federasyon, milli takımı yeniden İngiliz hocalara teslim etti. Roy Hodgson’la heba olan 4 yılın ardından 2016’da Gareth Southgate dönemi başladı.

Gareth Southgate

Burada bir parantez açalım. İngiltere, teknik adam yetiştirme sıkıntısı çekiyor. Ada’da son şampiyonluk yaşayan İngiliz teknik adam 1991-92 sezonunda Leeds United’la Howard Wilkinson oldu. Tam 32 yıldır şampiyonluklarda yabancı teknik adamların imzası var. Premier Lig’in devleri teknik adam tercihini sürekli yabancılardan yana kullanıyor. İngiliz hocalar daha çok orta seviyeli takımların tercihi oluyor.

İngiltere Futbol Federasyonu’nun yabancı teknik adam tercihi bir zorunluluktan kaynaklanıyordu. 2016’da koltuğu teslim ettikleri Gareth Southgate’in kariyeri milli takım çalıştırmaktan uzaktı. Middlesbrough teknik adamlığının ardından iki yıl işsiz geçen günlerin ardından İngiltere altyapı koordinatörü oldu. 2013-16 arasında ise U21 milli takımının patronluğunu yaptı.

İngiltere’nin gördüğü en kaliteli kadrolardan biri Southgate denk geldi dersek abartmayız. Premier Lig’in kalburüstü isimlerinden oluşan kadro 2018 Dünya Kupası’nda yarı final görerek, gelecek adına ümit verdi. Finaline ev sahipliğini yaptıkları EURO 2020’de tarihi başarıya çok yaklaştılar. Finalde İtalya’ya boyun eğip, kupanın kıyısından dönmenin hüznünü yaşadılar. 4 yıl sonra EURO 2024’te bir kez daha final gördüler. Bu kez de İspanya engeline takıldılar. Üst üste iki Avrupa şampiyonasında final kaybetmenin hüznünü yaşadılar.

İngiltere, EURO 2024 finalist olmasına karşılık oynadığı futbolla sınıfta kaldı. Rakiplerini geçerken zorlandı. Şampiyon İspanya, Almanya, Fransa ve İtalya gibi devleri geçip gelmesine karşılık, İngiltere kolay rakipler karşısında çok zorlandı. Oynattığı futbol eleştirildi. Southgate görevi bırakmasıyla teknik adam arayışı başlamış oldu.

Thomas Tuchel kariyerinde ilk kez milli takım çalıştıracak. Tuchel daha önce Bayern Münih, Chelsea, Paris Saint-Germain, Borussia Dortmund ve Mainz’ı çalıştırdı. Bayern Münih ve PSG ile yaşadığı şampiyonlukları Chelsea ile kazandığı Şampiyonlar Ligi ile taçlandırdı.

“İngiltere Milli Takımı’na liderlik etme onuruna layık görüldüğüm için çok gururluyum.” diyen Thomas Tuchel, sözlerine şöyle devam etti; ”Bu ülkede uzun zamandır oyuna karşı kişisel bir hissediyorum. İngiltere’yi temsil etme şansına sahip olmak çok büyük bir ayrıcalık ve bu özel oyuncu grubuyla çalışma fırsatı çok heyecan verici.”

Tuchel’in tercih edilmesine şaşıranlar da vardı. Bu isimlerden biri de Wayne Rooney oldu. Rooney, “Tuchel iyi bir teknik adam ancak milli takıma gelmesine şaşırdım.” dedi. Federasyonun, genç isimlere yönelik projesinin yakından tanığı olduğunu belirten Rooney, yerli teknik adam tercih edilmemesini garip bulduğunu söyledi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version