Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

EYT’de gün sayan için son tarih!

AKP’li vekil de emekli maaşlarına isyan etti


Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanı Seçimi’nden evvela daha ziyade “tüccarın ve çiftçinin sandığı” diye bilinen Bağ-Kur’da prim gün sayısını 9 binden 7 bin 200’ye düşürmeyi vaat etmişti.

Seçimden bu yana neredeyse 1,5 sene geçti, amma velakin Bağ-Kur mensuplarına verilen sözler tutulmadı.

En düşük emekli aylığı açlık sınırının 7 bin 500 Türk Lirası (TL) altında. O da 2 bin 500 TL Hazine’den Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) aktarılarak mümkün olabildi. Kök aylık artırılmadı.

“Reform” diye pazarlanan torba kanun taslağında ise, 7 bin 200 güne inse de emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak kalacak.

EYT İÇİN GÜN SAYANLAR İÇİN VAKİT DARALDI

Bunun içindir ki emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için 4 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe giren kanun Bağ-Kur’lular için can simidinden farksız.

8 Eylül 1999 öncesi sigortalı ve 1 Mayıs 2021 öncesinde Bağ-Kur’a geçenler, 31 Ekim 2024 tarihine kadar Bağ-Kur’dan çıkış yaparsa yaş ve prim gün sayısı şartlarında daha esnek bir kapıdan girebilecek.

Zira 1.261 gün (3,5 yıl) kuralına göre, farklı sandıklarda sigorta kaydı olanların statüsü tespit edilirken, emekliliği hak etmeden önceki son 1.261 gün hangi sandığa mensup olduğuna bakılıyor. 1 gün fazla olduğunda artık o sandıkta kalınıyor.

Bahsi geçen kural sadece SSK’dan Bağ-Kur’a geçenler için değil, Emekli Sandığı ve isteğe bağlı sigortalılar gibi diğer sandık mensupları için de geçerli.

1 Mayıs 2021 tarihinden önce Bağ-Kur’a geçenler ekim ayının sonuna kadar SSK’ya geçmezse Bağ-Kur için geçerli şartlara göre emekli olabilecek. EYT’den faydalanamayacak.

EYT ile elde edilecek emeklilik avantajlarını kaybetmemek için son gün 31 Ekim.

DAHA ERKEN EMEKLİLİK DAHA FAZLA MAAŞ

SSK ile daha erken ve muhtemelen daha iyi bir maaş ya da Bağ-Kur ile daha uzun bir prim ödeme süresi ve muhtemelen daha düşük bir emeklilik geliri. EYT hakkından faydalanmak isteyen Bağ-Kurlu ikisinden birini seçmek istiyorsa 31 Ekim’e kadar Bağ-Kur’dan çıkmalı.

Bağ-Kur’dan nasıl çıkılabilir?

İşyeriniz mi var? Kendi işinizi kapatmak Bağ-Kur’dan çıkmanın belki de en kestirme yolu.

Ortak mısınız? Şirket ortaklığınızdan ayrılmak veya şirketi farklı bir yapıya dönüştürmek, Bağ-Kur’dan çıkışınızı mümkün kılabilir.

Yeni bir iş bulmak ve sigortalı olarak çalışmaya başlamak, Bağ-Kur’dan çıkışınızı hem hızlı hem de kolay hâle getirir.

Serbest Görüş:

 

Yukarıdaki yöntemlerden birini ya da birkaçını kullanarak Bağ-Kur’dan çıkışınızı sağlayın. En yakın SGK müdürlüğü ile irtibat kurarak, dosyanızı kontrol edin ve Bağ-Kur’dan çıkışınızı onaylatın.

EYT için gerekli günlere ulaşmak adına, prim ödemelerinize dikkatle devam edin.

Emeklilik safahatı karmaşık ve bazen karışık olabilir. Profesyonel bir sigorta müşaviri veya SGK’dan bir danışman size yol gösterebilir.

e-Devlet hesabınıza girerek, “Çalışma Hayatım” başlığı altında prim gün sayınızı, fiilî hizmet (Sigortalılık) sürenizi kontrol etmelisiniz.

—————————————

İletişim için:

https://www.youtube.com/turhanbozkurt

Twitter: @turhanbozkurTV

https://www.facebook.com/TurhanBozkurt/

e-posta: [email protected]

TURHAN BOZKURT
09 Ekim 2024 HABER ANALİZ


Kaynak: Kronos
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version