Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bahçeli’nin çıkışı, TUSAŞ saldırısı ve akla takılan sorular

Bahçeli’nin çıkışı, TUSAŞ saldırısı ve akla takılan sorular


M. AHMET KARABAY | HABER İNCELEME

Cumhur İttifakı’nın küçük ortağının lideri Devlet Bahçeli, göğsünü siper edip ortaya atılarak tarihi çağrısını yaptı ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ı Meclis’te konuşmaya davet etti. Bahçeli’ye hükümet içinden ve ana muhalefetten destek gelirken, pek çok kesim de tepkisini net bir şekilde ortaya koydu. Yeni bir barış süreci tartışılmaya açılmışken, Ankara’da TUSAŞ tesislerine yapılan saldırı kafaları karıştırdı.

MHP’nin kurucu lideri Alparslan Türkeş geleneğinden gelen ve bugün farklı partilerde siyaset yapan Ülkücülerin bir kısmı,Bahçeli’nin Öcalan ile ilgili çıkışını anlamakta zorlanıyorlar. Oysa Türk devletinin bir geleneği var. En uç sözleri, en ters taraftakine söyletir. MHP lideri Bahçeli’nin yaptığı ‘Öcalan’ çıkışını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yapsaydı bu etkiyi uyandırmazdı.

TÜRKEŞ’İN ERMENİSTAN’A TÜRKİYE ADINA YAPTIĞI VAATLER

Hatırlarsanız Sovyetlerin dağılması ile Ermenistan ve Azerbaycan bağımsız iki devlet haline gelmişti. Ermenistan’ın, Karabağ’ı işgal etmesiyle Azerbaycan’la birlikte Türkiye de Ermenistan’a düşman olmuştu. Kısa süre sonra Türkiye Ermenistan’a bir zeytin dalı uzattı.

Türkiye adına bu zeytin dalını kim uzattı dersiniz? 30 yıl önce yaşanan gelişmeyle zihninizi meşgul etmeyip söyleyeyim. Zeytin dalı, MHP lideri Alparslan Türkeş eliyle uzatıldı. Türkeş, TRT’de katıldığı bir programda 13 Mart 1993’te Viyana’da Ermenistan Cumhurbaşkanı Levon Ter Petrosyan ile bu görüşmesinin ayrıntılarını anlatmıştı.

Türkeş, Türkiye Cumhuriyeti adına Ermenistan’a bugün bile Ülkücülerin akıllarına getirmekten ürktükleri vaatlerde bulunmuştu. Neler yoktu ki?:

 

Yakın geçmişi ve Türk devletinin mantığını bilmeyen bazı Ülkücü kökenliler, Bahçeli’nin Öcalan açılımını anlamakta zorlanıyor. İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu gibi bir siyasetçi, popülizm uğruna kalkıp Bahçeli’ye gönderme yaparak urgan fırlatıyor.

🔴 İYİ Parti lideri Dervişoğlu, Bahçeli’nin ‘Öcalan’ çağrısına sert çıktı: “Al şimdi bu ipi başucuna as!” https://t.co/8yG7zDlaFd https://t.co/VRxp7IrA5E pic.twitter.com/GaBxmSJGnV

— Tr724 (@Tr724) October 23, 2024

Bahçeli de Dervişoğlu’nun bu hareketini görmezden gelmek yerine atılan ipi alıp dilsizuşak üzerine koydu. İpe de İYİ Parti’yi temsilen parti logosu taşıyan poşeti asan Bahçeli, “Senin altını nasıl oyacağımı göreceksin.” mesajı vererek önümüzdeki günlerde transfer edeceği milletvekilleri adına göndermede bulundu.

BAHÇELİ’NİN SÖZLERİ, ERDOĞAN İLE KOORDİNELİ SÖYLENDİ

Bahçeli’nin parti grubunda yaptığı Öcalan çağrısı, öyle bir anlık heyecana kapılıp söylenmiş sözler değildi. Hesaplanmış, önceden düşünülüp tartılmış ve belli bir merkezde kararlaştırılmış sözlerdi. Geçmişteki açılımın sahibi AK Parti idi, MHP ise açılımın karşısındaki en büyük engellerden biriydi. Eğer son çıkışı Erdoğan yapsaydı, “AK Parti söyler ama nasılsa MHP engeller.” diye bakılırdı.

Bahçeli’nin sözleri Erdoğan ile koordineli bir çıkıştı. Erdoğan, MHP liderinin sözlerinin etkisini kırmamak için ilk gün bir cümlelik destek açıklaması yapmakla yetindi. Erdoğan, muhtemelen Rusya Kazan’daki BRICS toplantıları dönüşünde gazetecilere bu konuda detaylı açıklama yapacak. Bahçeli’nin yarın başka türlü açıklama yapmayacağının garantisini verebilmenin mümkün olmadığının altını çizmek gerekiyor.

TUSAŞ SALDIRISINI NASIL OKUMALI?

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) Ankara’daki tesislerine dün bir terör saldırısı düzenlendi. Saldırıda 5 kişi hayatını kaybetti, 2’si ağır 22 kişi de yaralandı. Can verenlerden biri saldırıyı gerçekleştirenlerin gelirken kullandıkları taksinin şoförü, biri mühendis, biri güvenlik görevlisi, ikisi de teknisyen.

Saldırıdan sonra DEM Parti sözcüleri, zamanlamanın manidar olduğuna dikkat çekerek, “Provokasyon her tarafından belli oluyor.” dediler. Kürt hareketinin geniş kitlelerce benimsenen siyasetçisi Selahattin Demirtaş da sorunların konuşarak, diyalogla, siyaset yoluyla çözülmesi arayışlarını kanla kesmeye çalışan anlayışlara dikkat çekti.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, daha saldırının ilk anlarında teröristlerin hangi örgüte bağlı olduklarının teşhisini koydu. “Bu PKK’lı şerefsizlere hak ettikleri cezayı her seferinde veriyoruz, akıllanmıyorlar.” açıklaması yaptı.

Öteki siyasiler de duruşlarına göre terörü tanımlayıp tavır koymaya çalıştılar. Kamuoyundaki genel yaklaşım, “PKK’nın Bahçeli’nin sözlerini boşa çıkarmak amacıyla yaptığı saldırı” doğrultusunda oldu.

YİĞİT BULUT’UN İSRAİL GÖNDERMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi danışmanı Yiğit Bulut, saldırının hemen ardından, “İsrail Türkiye’ye nasıl saldıracak?” diyenlere saldırıyı “iyi okumalarını” salık verdi. Bulut, sosyal medya hesabından, “Akıl tutulması yaşayanlar, hala soruyor musunuz; Türkiye’ye nasıl saldıracaklar?” dedi. “TÜRK YURDUNA yönelik küresel saldırı çoktan başladı!” diye ekledi. Bulut’a göre, “terör bitsin” çağrısının ertesi gününde gerçekleştirilen bu saldırının perde arkasındaki güç belli idi.

Saldırıyı değerlendirenler, TUSAŞ saldırganlarının nerede ne yapacaklarını iyi bilerek geldiklerine dikkat çektiler. Önceden olay yerinde keşif yaptıklarını söylediler. Terör saldırısının kamuoyuna hemen servis edilen görüntülerine bakılırsa, teröristler saldırı yerinde hiç acemilik yaşamıyorlar.

Saldırganlar, önceden TUSAŞ girişinde keşif yaptıklarına göre, bu eylemin Bahçeli’nin çağrısına tepki olması mümkün değil. İran’a ciddi bir saldırı hazırlığı yaptığını bizzat ABD Başkanı Joe Biden’ın söylediğine göre, İsrail’in böyle bir aşamada Türkiye’yi karşısına alacak bir saldırıya girişmesi de pek akla yatkın gelmiyor.

Yiğit Bulut, kuvvetle muhtemel ki İsrail’i adres göstererek hedef saptırmaya çalışıyor. Muhtemelen devlet içinde farklı yaklaşımda olan bazı güçler, terör örgütü içindeki farklı yapıları kullanarak bu eylemi gerçekleştirdiler.

Yiğit Bulut gibi ağızlardan da İsrail adres gösterilerek, toplumu iktidarın ardında sıralanmasını sağlayacaklar ve yapılacak bir takım hukuksuzluklara kılıf uyduracaklar.

Artık kimse Türkiye’nin gerçek gündemi olan, fukaralığı, pahalılığı, enflasyonu, rüşveti, bebek katliamlarını konuşmaya fırsat bulamayacak. Bir taraftan açılım süreci konuşulurken, güvenlikçi uygulamalar zirveye çıkarılacak. İnsanlar canlarının derdine düşürülecek.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version