Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Annelerden Bahçeli’ye yanıt: Çözüm istiyorsanız savaşı sonlandırın


AMED – Silopiya’da askerlerin saldırısına uğrayan Barış Anneleri İHD’ye başvurdu. Anneler, Bahçeli’nin Öcalan’a ilişkin sözlerine dair, “Çözüm masasını kurmak istiyorsanız öncelikle savaşı sonlandırın” dedi. 

 

Şirnex’in Silopiya (Silopi) ilçesine bağlı Tilqebîn (Başverimli) beldesinde, 15-18 Ekim tarihlerinde “Savaşa hayır barış hemen şimdi” şiarıyla “Barış çadırı” kurmak isteyen Barış Anneleri Meclisi üyeleri asker ve polisler tarafından darp edildi. Darp edilen anneler, İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi’ne başvuru yaparak hukuki yardım talebinde bulundu. Başvurunun ardından anneler açıklama yaptı. 

 

‘TECRİT İLK KEZ MECLİSTE KONUŞULDU’

 

İHD Şube Başkanı Ercan Yılmaz, Barış Anneleri Meclisi’nin Kürt meselesinin çözümü için uzun yıllar mücadele ettiğini belirterek “Her bir anne bu süreç içinde en ağır acıyı yaşayan annelerdir. Buna rağmen Kürt meselesinin çözümü konusunda ciddi ısrarları var. Toplumun birçok kesiminin bu taleplerine iktidar duyarsızdır. Meclis’in açılışıyla birlikte iktidar ve ortakları tarafından Kürt meselesinin çözümüne ilişkin bazı söylemler gelişti. Bunun mecliste konuşulması kıymetlidir ama meseleye yaklaşırken günlük konjektörden bağımsız, onurlu ve adil bir barışın sağlanması gerekiyor. Bunun için atılması gereken adımlar var. MHP Lideri Bahçeli, ‘tecritten’ bahsetti. Bunu kabul etti. Tecrit meselesini dile getiren barış anneleri defalarca soruşturmalara, kolluğun sert müdahalesine maruz kaldılar. Bugün tecridin kaldırılmasından bahsedildi. Tam da muhatabın ve ana çözümün ne olduğu dile getirildi. Bizde buradan yıllardır dile getirilen konunun tekrar hatırlatılması gerektiğini düşünüyoruz. Abdullah Öcalan’ın üzerinden tecridin kaldırılması gerekiyor” dedi. 

 

‘ÖLÜMLER OLMASIN’

 

Barış Anneleri Meclisi üyesi Meryeme Tura, “Bizde barış anneleri olarak kendi aramızda barış için 15-18 Ekim’de Silopiya’da barış çadırını kan akmasın, kirli savaş sonlansın, tecrit kaldırılsın diye açmak istedik. Askerler önümüz kesti, niye geldiğimizi sordu. Onlara barış, kardeşlik için geldiğimizi söyledik. Yasaklardan bahsettiler. Sonrasında bize saldırdılar. Bir gece gözaltında kaldık. Gözaltında bu zulümlerin bitmesini, ölümlerin sonlanması, barış için geldiğimizi söyledik. Beyaz tülbentlerimizle onurlu bir barış için geldik. Bizler barış için elimizi her yere uzatıyoruz. Askerlerin ve polislerin annelerinin de bizim aramıza katılmasını istedik. Biz bu kirli savaşın bitmesini istiyoruz” ifadesinde bulundu.

 

‘NET OLUN’

 

Barış Annesi Havva Kıran ise “Annelerin açtığı pankartta ‘tecrit’ kelimesi var diye pankartı aldılar. Bugün Bahçeli açıklama yapıyor ve ‘Öcalan buraya gelsin çözüm bulalım’ diyor. Çözüm o pankartta vardı ve onu annelerin elinden aldınız. O kelime için annelere saldırdınız. Kelimeye bu kadar tahammülünüz yokken bugün yaptığınız açıklama çelişkilidir. Net olun” dedi. 70-80 yaşlarındaki annelere tek tek gazlarla saldırıldığını hatırlatan Kıran, “Bazı anneler hastaneye kaldırıldı bazılarını gözaltına aldılar. Tahammülünüz annelere yoksa hiçbir şeye yoktur. Barış Anneleri olarak herkese çağrıda bulunuyoruz.  Sayın Öcalan’ın meclise gelmesini isteyip,  annelerin ‘Tecrit kaldırılsın’ demesine tahammül edemiyorsanız bu çelişkidir. Müzakere yapmak istiyorsanız ve çözüm masası kurmak istiyorsanız öncelikle savaşınızı sonlandırın” diye belirti. Kamuoyuna çağrıda bulunan Kıran, “temeli yoksa” barışın anlamının olmadığını söyledi. Annelerin uğradığı saldırıyı kınayan Kıran, “Eğer sizler annelere yol vermezseniz bu bir barış değildir” dedi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version