Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Neler oluyor? | Genç teğmenler kılıç çattı: Mustafa Kemal’in askerleriyiz! 

Neler oluyor? | Genç teğmenler kılıç çattı: Mustafa Kemal’in askerleriyiz! 


TARIK TOROS | YORUM

Dünya tarihini bilmem, Türkiye tarihinde görülmemiş bir şey oldu ve Kara, Deniz ve Hava Harp Okulu’nun dönem birincileri kadın öğrenciler oldu: Ebru Eroğlu (Kara Harp), Şeyda Yıldırım (Deniz Harp), İkra Kuyumcu (Hava Harp).

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde ilk kadın subayın (Özlem Yılmaz) 2022’de generalliğe yükseldiği düşünülürse, bu yabana atılacak bir konu değildir.

Eşzamanlı olarak konuşulan konu, Kara Harp Okulu’nun yeni mezun teğmenlerinden bir grubun, Cumhurbaşkanı’nın önündeki resmi ant içme töreninin ardından yaptıkları “eylem” oldu.

Sosyal ağlarda paylaşılan görüntülere göre 960 mezun teğmenin tamamı olmasa da, görece “üçte biri” kadarı törenin ardından yeşil alanın ortasında kılıçlarıyla halka olup “Mustafa Kemal’in askerleriyiz!” sloganı atıp 2016’dan sonra terk edilen “geleneksel” önceki andı içiyor; “Subaylık yemini.”

Bu metnin, resmi törendeki metinle alakası ve benzerliği yok.

Yemine önderlik eden ise Kara Harp Okulu’ndan birincilikle mezun olan Teğmen Ebru Eroğlu: “Ant içeriz ki laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, yüce Türk ulusunun namus ve şerefine, aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller karşısında bizi bulacak ve kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacaktır. Bizler Türk istikbalinin evlatlarıyız. Şerefimizle doğduk, şerefimizle yaşayacağız. Ne mutlu Türküm diyene!”

***

AKP’yle yaşıt olan ve başka iktidar görmemiş genç teğmenler, böylece 8 yıl sonra ilk defa rutinin dışına çıktılar. 2024 “Tek Adam” Türkiye’sinde hangi izin ya da cesaretle bunu yaptılar, bilmiyoruz.

Spekülasyon muhtelif. Fakat teğmenlerin birkaç yüzünün alanın ortasında toplanıp kılıç çatması, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz!” diye slogan atması, “laik-demokratik cumhuriyete” dikkat çekmesi, “Ulusun namusuna uzanacak eller karşısında bizi bulacak, kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacak!” vurgusu yapması, öyle sıradan, geçiştirilecek bir konu değildir. O esnada Cumhurbaşkanı, harp okulunda inşa edilen caminin açılışındadır.

📽️ Harp Okulu öğrenclieri: Mustafa Kemal’in askerleriyiz!

👉 Görüntüler, bugün yapılan Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni’nden… pic.twitter.com/GSr6WAufdv

— Tr724 (@Tr724) August 31, 2024

***

Şimdi tepkiler ve hizalanmalara bakalım:

CHP Genel Başkanı Özgün Özel, “Elbette Mustafa Kemal’in askerleri onlar.” diyerek genç teğmenlere ve söz konusu yemine sahip çıktı: “Bu andın herhangi bir kelimesiyle çelişkili olanları tarih affetmeyecek.” 

MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmet Özdemir’in mesajı, partinin X hesabından paylaşıldı: “Bu gençlerin ebedi Başkomutanları, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’tür.”

AKP’den “adı konmamış darbe”, “görüntüler rahatsız edici” gibi kişisel tepkiler geldi fakat parti adına bir açıklama olmadı.

***

O arada, Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulu’nda korsan bir eylem yaşandı. Mezun olan bir grup astsubay, okullarının önünde Göktürk bayrağıyla poz verdiler: “Bizler Mustafa Kemal’in çocuklarıyız sizler neyin çocuklarısınız bizi çok alakadar etmez.”

Tabi bu gençlerin kılıcı yoktu; sadece subaylara özgü bir ayrıcalık o.

***

Geçen hafta, Diş Hekimliği Kongresi’nde bir üniversite öğrencisine “başı örtülü olduğu” gerekçesiyle görev verilmediği ortaya çıkmıştı. Peşinden, “Vesayet devam ediyor!” tartışması çıktı. Bunu genç teğmenlerin “geleneksel andiçme ve kılıç çatma” eylemi takip etti, al sana mis gibi 2024 model mağduriyet.

***

Toplumun iki kesiminde de büyük gaz birikmesi var, ya ondansın ya benden!

Kavgacılar, tabanlarına başka seçenek bırakmıyor.

Nasıl olmasın ki?

Özgür Özel, genç teğmenlere sahip çıktığı aynı konuşmada, “Biz geçmişte de doğru yerdeydik, 15 Temmuz’da da doğru yerde durduk, bugün de doğru yerde duruyoruz.” derken, Tayyip Erdoğan boş durur mu: “Milletimin iç cephemizi sarsmaya yönelik provokasyonlar karşısında teyakkuz halinde olmasını özellikle rica ediyorum. 85 milyon olarak hepimiz aynı gemideyiz, aynı geminin yolcularıyız.”

***

“Hepimiz aynı gemideyiz” derken doğru diyor aslında. 10 yılda herkesi aynı gemiye bindirirken filikaları imha etti, Kemalizmi takviye etti, güvertedekiler, “Hangimiz daha yurtsever?” diye birbirini tekmelemekle meşgul.

Emin olun, Erdoğan kaptan köşkünden “kılıç çatanları” keyifle izlerken, başı örtülü diye kongreye alınmayan üniversiteli kıza üzülmemiştir. Geminin batmadan yüzmesi gerekiyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version