Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hayaller ve gerçekler arasında transfer sezonu

Hayaller ve gerçekler arasında transfer sezonu


HASAN CÜCÜK | YORUM

Süper Lig’de yaz transfer sezonu dün gece itibariyle sona erdi. Yaklaşık 3 ay süren transfer döneminde gelen yıldızlar kadar adı sürekli ‘geliyor, gelecek’ denen isimlerle gündem oldu. Elbette Türkiye’den dışarıya ses getiren transferler de oldu. Ferdi Kadıoğlu en flaş isim olarak kayıtlara geçti. Gelenlerden ise Victor Osimhen spot ışıklarını üzerine çeken isim oldu. Osimhen’in kadro dışı kaldığı Napoli’den kiralık olarak geldiğini belirtelim. Transfer sezonunda sınıfta kalan ise spor basını oldu. ”Türkiye’de spor basını var mı?” sorusuna ‘evet’ demek maalesef mümkün değil.

Transferde gözler doğal olarak üç büyüklerin üzerinde oldu.

Hedefini 5. yıldız olarak belirleyen Galatasaray, ligin yanında Şampiyonlar Ligi’ni de götürecek bir kadro planlaması yaptı. Geçen sezon büyük umutlarla gelen ancak beklentilerin çok altında kalan Tete ve Zaha’yı gönderdi. Fenerbahçe’yle anlaşamayan Michy Batshuayi’yi renklerine katarak transfer piyasasına hızlı giriş yaptı. Ardından uzun bir sessizlik dönemi başladı.

Gabriel Sara (18 milyon Euro) ve Elias Jelert’le (9 milyon Euro) hız kazanan Galatasaray, sürpriz bir şekilde Young Boys’a elenip Şampiyonlar Ligi biletini kaçırınca panik transferlere yöneldi. 100 milyon Euro piyasa değeriyle dünyanın sayılı forvetlerinden Victor Osimhen’i Napoli’den kiralık olarak renklerine katarak, taraftarın gazını aldı. Transferin son saatinde Roland Sallai için Freiburg’a 6 milyon Euro ödedi. Sol bek için ise Monaco’dan İsmail Jakobs’u kiraladı.

34 milyon Euro’luk dış transfer yapan Galatasaray’dan ayrılan flaş isimlerin başında Kerem Aktürkoğlu geldi. Benfica’ya 12 milyon Euro bedelle giden Kerem’in yanı sıra  Panathinaikos’a satılan Tete’den 7,25 milyon Euro’yu kasasına koydu. Kiralık olarak gönderilen Zaha ve Zaniola’dan ise toplam 9,4 milyon Euro gelir elde edildi. Osimhen, Sara ve Batshuayi ile dikkatleri üzerine çeken Galatasaray, Roma’dan Nicola Zalewski  ve Augsburg’dan Ruben Vargas için olumsuz cevap aldı.

Fenerbahçe ise kadroda temizliğin yanı sıra nokta transferler yaptı. Takımın dümenini Jose Mourinho’ya teslim eden Fenerbahçe, flaş oyuncu satışını sürdürdü. Kasaya 30 milyon Euro kazandıran Ferdi Kadıoğlu’nun ayrılması taraftarda burukluk yaşattı.

Fenerbahçe, Süper Lig tarihinin en pahalı transferine Youssef En-Nesyri ile imza attı. Fas’lı oyuncuya 19,5 milyon Euro ödedi. Çağlar Söyüncü, Allan Saint-Maximin (kiralık), Oğuz Aydın, Sofyan Amrabat, Cenk Tosun, Filip Kostic ve Levent Mercan kadroya katılan diğer isimler oldu. Dış transferde kasadan toplam 49,5 milyon Euro çıktı.

Jose Mourinho’nun kadroda düşünmediği isimlerle ise yollar ayrıldı. Sözleşmesi biten Michy Batshuayi’nin yanı sıra Crespo, Luan Peres, Joshua King, Umut Nayir, Joao Pedro, Miha Zajc, Rade Krunic ve Serdar Dursun gidenler oldu. Transferin son saatlerinde ise Emre Mor, Eyüpspor’a kiralandı. Sarı-lacivertilerin kamburu ise Ryan Kent oldu. Gelen teklifleri geri çeviren Kent, takımda mecburen kaldı.

Elbette gidenler arasında Ferdi Kadıoğlu’nun yeri ayrıydı. Hem Fenerbahçe hem de A Milli Takım’ın gözde oyuncusu Ferdi, 30 milyon Euro karşılığında Premier Lig ekiplerinden Brigthon’a transfer oldu. Ferdi ile Fenerbahçe her sezon flaş satış geleneğini sürdürdü.

Geçen sezon ligde tel tel dökülen Beşiktaş nokta transferle dikkat çekti. Teknik adam tercihini Giovanni van Bronckhorst’tan yana kullanan siyah-beyazlılar, kiralık oynayan Moatasem Al-Musrati’nin bonservisini Braga’dan 11 milyon Euro’ya aldı. Forvet hattını İtalyanların ünlü golcüsü Ciri Immobile, orta sahayı Portekizliler Rafa Silva ve Joao Mario ile takviye eden Beşiktaş, defans hattını ise Brezilyalı Gabriel Palista ile güçlendirdi.

Geçen sezon hayal kırıklığı yaşatan isimlerle ise yollar ayrıldı. Jackson Muleka (kiralık), Umut Meraş, Rachid Ghezzal, Ajdin Hasic, Javi Montero, Valentin Rosier, Vincent Aboubakar, Omar Colley ve Amir Hadziahmetovic (kiralık) gidenler arasında yer aldı.

Avrupa defterini erken kapatan Trabzonspor, Abdullah Avcı ile yollarını ayırıp Şenol Güneş’le yola devam kararı aldı. Yerli oyuncular Serdar Saatçi, Okay Yokuşlu ve Ozan Tufan’ın yanına Muhammed Cham ve Simon Banza ekleyip kadroyu güçlendirdi.

Süper Lig kulüplerinin transfer gideri 133,6 milyon Euro, geliri ise 85,5 milyon Euro olarak kayıtlara geçti.

Elbette 3 ayı bulan transfer döneminde spor basını her gün yeni bir yıldızın Süper Lig’e geldiğini yazdı. Kimler yoktu ki? Hatta transferin son saatlerinde Suudi Arabistan’da mutsuz olan Senegalli yıldız Sadio Mane’nin Beşiktaş’a imza atacağı bile yazıldı. Mane’nin yıllık maaşının 50 milyon Euro olduğunu dikkate aldığımızda, bu haberin absürtlüğü ortaya çıkıyordu. Ancak bu kimin umrunda. Transfer söylentilerinin çoğu yurt dışı kaynaklıydı. Hayaller hep yüksekten uçsa da gerçekler transfer sezonunun bitmesiyle ortaya çıktı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version