Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Barcelona’ya Alman eli değdi!

Barcelona’ya Alman eli değdi!


HASAN CÜCÜK | HABER ANALİZ

İspanyol futbol devi Barcelona için son yıllar sıkıntılı geçti. La Liga’ya ambargo koyduğu yıllar geride kalırken, Avrupa’da zirve adeta unutuldu. Barcelona’nın çalkantılı döneminde ezeli rakip Real Madrid, lig ve Avrupa’yı domine etti. Teknik patron Xavi ile yollarını ayırdıktan sonra Alman Hansi Flick’te karar kılan Barcelona yönetimi, geride kalan 5 haftada doğru tercih yapmanın mutluluğunu yaşadı.

59 yaşındaki Hansi Flick’in kariyerinin önemli bir bölümü ikinci adam olarak geçti. Almanya, 2014 Dünya Kupası’nı kaldırırken teknik patron Joachim Löw’ün yardımcısıydı. Temmuz 2019’da Bayern Münih’te Niko Kovac’ın yardımcısı olarak mesaisine başlayan Flick, Kasım ayının ortasında kendini bir numaralı koltuğun sahibi olarak buldu. Hep ikinci planda kalan Flick, artık dümenin tek sahibiydi. Kafalarda soru işaretleri ise çok sayıdaydı.

Filick’in Bayern dönemi muhteşem geçti. Az zamanda kazanmadık kupa bırakmadı. İlk yılında Bundesliga şampiyonluğunun yanına Şampiyonlar Ligi kupasını koymayı başardı. Pandemiden dolayı çeyrek finalden itibaren Portekiz’de tek maç üzerinden yapılan Şampiyonlar Ligi’nde kupaya uzanırken, Barcelona karşısında tarihi bir galibiyet aldı. Çeyrek finalde rakibini 8-2 yenerken, bu ağır yenilgi Barcelona tarihine geçti. İki yılı bulmayan Bayern dönemine 2 Bundesliga, birer Şampiyonlar Ligi, UEFA Süper Kupa, FİFA Kulüpler Dünya Kupası, Almanya Kupası ve Almanya Süper Kupası başarısı sığdırdı. Sportif direktör Hasan Salihamidzic ile yaşadığı problemlerden dolayı Haziran 2021’de Bayern’e veda etti.

2014 Dünya Kupası başarısında yardımcılığını yaptığı Löw’ün yerine Alman Milli Takımı’nın başına geçtiğinde takvim yaprakları Ağustos 2021’i gösteriyordu. Bayern başarısı beklenti çıtasını oldukça yukarı çekmişti. İlk 8 maçta sahadan galibiyetle ayrıldı. Uluslar Ligi’nde başlayan beraberlik serisi 4 maç sürdü. İtalya’yı 5-2 yenip kara bulutları dağıttı. Hüsranın adı 2022 Dünya Kupası oldu. Almanlar turnuvaya ikinci kez grup aşamasında veda etmenin şokunu yaşadı. EURO 2024’ün ev sahibi ülkesi olmasından dolayı turnuvaya hazırlık maçlarıyla hazırlanan Almanya, üst üste gelen Polonya, Kolombiya ve Japonya yenilgileri sonrası Flick’in görevine son verdi.

Almanya Milli Takımı ile çıktığı 25 maçta 12 galibiyet, 7 beraberlik ve 6 yenilgi aldı. Eylül 2023’ten itibaren işsiz kalan Flick’in kapısını çalanlar eksik olmadı. Liverpool’dan ayrılacağını ilan eden vatandaşı Jürgen Klopp’un yerine en güçlü aday olarak öne çıktı. Ardından eski takımı Bayern Münih’in teklifi geldi. Ancak Flick’in gönlünde Barcelona olduğu konuşulmaya başlandı. Hatta Alman teknik adamın İspanyolca öğrenmeye bile başladığı ifade edildi. Xavi ile yollarını ayırma kararını sezon bitmeden çok önce alan Barcelona yönetimi, Temmuz başında Flick’e takımı teslim etti. Kulisleri hareketlendiren Barcelona söylentisinin gerçek olduğu netleşti.

Teknik direktörünü belirleyen Barcelona’nın dertleri bitmiyordu. Ekonomisi pamuk ipliğine bağlı olan kulübün, üzerinde Finansal Fair Play (FFP) kılıcı sallanıyordu. Bir taraftan yüksek maaş ödediği oyuncuları elden çıkarıp, rahatlamayı hedefliyor. Diğer yandan Flick’in listesindeki isimleri almanın yoluna bakıyordu. Öne çıkan transfer Leipzig’den kadroya katılan EURO 2024’ün yıldızı Dani Olmo oldu. İspanyol oyuncu için 55 milyon Euro ödeyen Barcelona’nın hedefindeki bir diğer isim Nico Williams’tı.

Lamine Yamal ile birlikte İspanya’yı EURO 2024’te şampiyonluğa taşıyan Williams’ın maliyeti Barcelona’nın boyunu çok aşınca transfer gerçekleşmedi. İlkay Gündoğan, Sergino Dest, Sergio Roberto, Marcos Alonso bedelsiz ayrılırken, gelir getiren en yüksek iki isim 10’ar milyon Euro’ya satılan Mikayil Faye ve Julian Araujo oldu.

İstediği transferleri yapamayan Barcelona’da Flick’in performansı merak ediliyordu. Ünlü altyapı La Masia’dan A takıma yükselen Marc Casado’yu takıma monte etmeyi başardı. Genç stoper Pau Cubarsi’den sonra Casado’da takımın bir parçası olması yüzleri güldürdü. Geçen yıl gol yollarında pek etkili olamayan Robert Lewandowski, Flick’le golcü kimliğine yeniden döndü. Yine geçen yılın eleştiri oklarının hedefindeki Raphinha da Alman teknik adamla kendini buldu. Elbette genç yıldızlar Pedri ve Yamal’a Dani Olmo’nun eklenmesi Barcelona futboluna pozitif etki yaptı.

Flick etkisi 5 haftada ortaya çıktı. Barcelona tüm maçlardan sahadan 3 puanla ayrıldı. Son iki maçında rakip ağları 11 kez sarsarken, kalesinde sadece bir gol gördü. 15 puanla liderlik koltuğunda oturan Barcelona, 5 hafta sonunda Madrid’in iki devi Real ve Atletico’ya 4 puan fark attı. Elbette henüz sezonun başı ancak Flick etkisi Barcelona’da kısa sürede kendini gösterdi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version