Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AVRUPA LİGİ | Kazanmak güzel ama ya iyi futbol?

AVRUPA LİGİ | Kazanmak güzel ama ya iyi futbol?


HASAN CÜCÜK | HABER ANALİZ

Yeni formatıyla başlayan Avrupa Ligi’nde Fenerbahçe ve Galatasaray ilk hafta maçlarını kazanıp hanesine 3 puanı yazdırırken, Beşiktaş ilk haftada en farklı mağlubiyeti alan ekip oldu. Galatasaray, Yunanistan ekibi PAOK karşısında zaman zaman zorlanmasına karşılık, kilidi ikinci yarı bulduğu gollerle açtı. Fenerbahçe ise Belçika ekibi Union St. Gilloise karşısında kazanmasına karşılık, taraftarını tatmin etmekten uzaktı. Ajax deplasmanında ise tel tel dökülen bir Beşiktaş vardı.

Ligde oynadığı tüm maçları kazanan Galatasaray, Avrupa arenasına derbi moraliyle çıktı. Okan Buruk, Fenerbahçe derbisinin kadrosunu bozmadan PAOK karşısına sürdü. Gözler elbette Victor Osimhen üzerinde oldu. PAOK’un kadro değeri 93 milyon Euro olmasına karşılık, Osimhen 100 milyon Euro bir değere sahip.

İki takım arasındaki kadro uçurumu sahaya da yansıdı. Rakibine üstünlük kuran Galatasaray, bitirici vuruşlarda başarısız oldu. Muslera’nın cezasından dolayı kaleye geçen Günay kritik kurtarışlara imza attı. Skorun 3-1 olmasına aldanmamak gerek. İlk devrenin son dakikasında Günay karşı karşıya kalınan pozisyonda gole engel olmamış olsa soyunma odasına 1-0 mağlup gitmek içten bile olmayacaktı. Yine maç 2-1 devam ederken son dakikalarda kurtardığı şutla beraberliğe engel oldu.

Okan Buruk kazanan kadroyu bozmadı. Ancak lig ve Avrupa maratonunu dikkate aldığımızda kadroda rotasyon şart. Yedek oyuncuların form tutması antreman değil maçlarla olur. Özellikle müzmin yedek Batshuayi’nin lig ve Avrupa’da son dakikalarda oyuna girmesi, Belçikalı forvetin motivasyonunu olumsuz etkileyecektir. Osimhen’in kiralık olduğunu, Icardi’nin sakatlık ve ailevi sorunlardan sık sık bunalım takıldığını dikkate aldığımızda 3 yıllık imza atan Batshuayi’ye Galatasaray’ın ihtiyacı var. Küstürülmüş bir Batshuayi’nin hayal kırıklığı yaşatması sürpriz olmaz. Kazanan elbette haklıdır. Ancak her zafer içinde ileriye yönelik tehlikeyi de barındırır.

Fenerbahçe’de rotasyon çare olmadı!

Hafta sonu derbi mağlubiyetiyle büyük yara alan Fenerbahçe, Avrupa Ligi maçıyla taraftarın gönlünü alma peşindeydi. Jose Mourinho, Union St. Gilloise karşısına geniş bir rotasyonla çıktı. Derbideki ilk 11’den Alexander Djiku, İsmail Yüksek, Edin Dzeko, Dusan Tadic ve Allan Saint-Maximin’i yedek kulübesinde tutan Mourinho, Rodrigo Becao, Sofyan Amrabat, İrfan Can Kahveci, Cengiz Ünder ve Youssef En-Nesyri’yi sahaya sürdü. Forvet hattını tamamen yenileyen Mourinho’nun Cengiz Ünder tercihi sürpriz ötesi oldu. Kadroda takım bulamadığı için ‘kerhen kalan’ Cengiz bile hocanın tercihine şaşırmıştır.

Fenerbahçe, Belçika temsilcisiyle geçen yıl son 16 turunda da karşılaşmıştı. İlk maçı deplasmanda 3-0 kazanırken, Kadıköy’de 1-0 yenilmesine karşılık turu geçen taraf olmuştu. Genelde skor üzerinden maçları değerlendiriyoruz. Oysa 3-0’lık maçta daha iyi ve organize olan Belçika ekibiydi. Skora bakanları yanıltan bir Union St. Gilloise vardı. İlk çeyrekte adeta Fenerbahçe’yi yarı alanına hapsetti. Geçen yıl 90 dakikada kalesinde gördüğü 3 golü, ilk çeyrekte Fenerbahçe ağlarına bırakmasına şansızlığı ve Livakovic’in kurtarışları engel oldu.

Fenerbahçe ritmini bulmaktan çok uzakta bulunuyor. Helva için un, şeker ve yağ var ama kıvamı yok. Oynanan futbol güven vermiyor. Kadro kalitesi henüz sahaya yansımıyor. Zaten Mourinho’da eksikleri itiraf ediyor. Şampiyonluk hasreti 11 yıla dayanan taraftarında beklemeye tahammülü yok. Çare Mourinho’da. Yoksa yine hüsran.

Beşiktaş ilk mağlubiyeti Avrupa’da aldı

Bu sezon maç kaybetmeyen Beşiktaş, Giovanni van Bronckhorst yönetiminde ilk mağlubiyetini Avrupa arenasında aldı. Ajax’a 4-0 yenilen siyah-beyazlılar, Avrupa Ligi ilk haftasında en çok golü kalesinde gören takım oldu. 90 dakika boyunca hiçbir varlık gösteremeyen bir Beşiktaş vardı. Kötü oyunda hocanın tercihleri etkili oldu.

Van Bronckhorst’un  Onana ve Mustafa Hekimoğlu tercihleri çok tartışıldı. Ligde sadece 20 dakika süre bulan Onana’yı ilk 11’de sahaya sürdü. Joao Mario’nun yerine tercih edilen Onana pas hatalarıyla dolu bir 64 dakika geçirdi. Keza ligde tüm maçlarda forma verdiği Ciro İmmobile yerine genç Mustafa Hekimoğlu seçimi de sıkıntılıydı. Nitekim genç forvet ilk devre bulduğu pozisyonlarında son vuruşta başarısız oldu. Mağlubiyetten daha can yakan Beşiktaş’ın teslim oyunu oldu. Eski gücünden çok uzak Ajax karşısında tel tel dökülen bir Beşiktaş ilerisi için umut vaat etmekten uzaktı.

Avrupa kupaları yeni formatla başladı. Takımlar 4 içerde 4 dışarda toplam 8 maç yapacak. Her golün ayrı bir önemi var. Yemeden atmak çok önemli. Format değişikliğine gidilen Avrupa Ligi’nde 36 takım mücadele edecek ve 8 maç sonunda ilk 8’e giren ekipler, son 16 turuna yükselecek. 9 ile 24’üncü sırada yer alan 16 takım, çift maçlı elemelerde son 16 turuna çıkmaya çalışacak. Buradan da 8 takım gelecek ve ilk 16 turu tamamlanmış olacak. Sıralamada ilk 24’ün dışında kalan takımlar ise organizasyona veda edecek.

Nasıl bir puan tablosunun ortaya çıkacağını kestirmek mümkün değil. Sadece atılan ve yenilen gollere değil görülen kartlara da dikkat etmek gerekiyor. Her türlü averaj eşitliğinde sonucu görülen kartların belirleyeceğini unutmamak lazım.

Galatasaray ve Fenerbahçe kazandı, Beşiktaş kaybetti. Ne yazık ki, Avrupa’nın ortahalli takımlarına karşı fiziken yeterli olmadığımızı gördük. Ligimizin kalitesizliğini Avrupa arenasında bir kez daha test etmiş olduk…

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version