Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ya Mourinho da çare olmazsa!

Ya Mourinho da çare olmazsa!


HASAN CÜCÜK | HABER ANALİZ

Türkiye’de profesyonel ligin 1959 yılında başlamasıyla birlikte şampiyonluk İstanbul takımları Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş arasında el değiştirdi. Şampiyonluk kupasını İstanbul dışına 1976’da Trabzonspor çıkardı. Bursaspor ve Başakşehir’in de şampiyonluk görmesiyle bu başarıs imza atan takım sayısı 6’ya yükseldi. Elbette şampiyonluk sayısında üç büyüklerin ezici üstünlüğü bulunuyor. Tabi üç büyüklerin fetret devri de olmuyor değil. Yıllarca şampiyonluğa hasret kalıyor.

Fetret devrini günümüzde Fenerbahçe yaşıyor. ”Bu senenin, o sene” olması için dünyaca ünlü teknik adam Jose Mourinho’ya takım teslim edildi. Manchester United’a çare olamayan Mourinho, Fenerbahçe’de mutlu sona ulaşacak mı? Cevabı kolay verilecek bir soru değil.

Ersun Yanal yönetiminde 2013-14 sezonunu şampiyon tamamlayan Fenerbahçe’nin şampiyonluk hasreti 11 yıla dayandı. Lig tarihimize baktığımızda en uzun süre hasret çeken Trabzonspor oldu. 1983-84 sezonunda gelen 6. şampiyonluğun yanına 7.nin eklenmesi tam 38 yıl sürdü. İkinci sırada Beşiktaş var. Siyah-beyazlılar 1967 -82 arasında 15 yıl zirveden uzak kaldı.

24 şampiyonlukla zirvede olan Galatasaray’ın fetret devri 1973-87 arasında 14 yıl sürdü. Sarı-kırmızıların hasretini ünlü Alman teknik adam Jupp Derwall sonlandırdı. Teknik adam olarak Galatasaray’ı 8 kez şampiyon yapan Fatih Terim, 13 yıllık sarı-kırmızılı döneminde şampiyonluk yaşayamadı.

İkincilikler teselli olmuyor!

Fenerbahçe’yi ezeli rakiplerinden ayıran özelliği şampiyonluk için fazla beklememesiydi. Bu durum 2013-14 sezonuyla sonlandı. 19. şampiyonluğunun sevincini yaşayan sarı-lacivertilerin hedefi 20. şampiyonluktu. Bu sayıya ulaşmasıyla birlikte formasına 4. yıldızı ekleyen ilk takım olacaktı. Hayaller böyle olsa da gerçekler farklı gelişti. Arkadan gelen Galatasaray şampiyonluk sayısında Fenerbahçe’yi geçip, 4. yıldızı takan ilk kulüp oldu. 5. yıldızdan ise sadece bir şampiyonluk uzakta bulunuyor.

Aykut Kocaman, İsmail Kartal (3 kez), Vitor Pereira (2 kez), Dick Advacaat, Phillip Cocu, Ersun Yanal, Erol Bulut, Emre Belözoğlu ve Jorge Jesus derde derman olmadı. İkincilikler bile taraftarı teselliye yetmedi. Geçen sezon Galatasaray’la lig tarihinin en heyecanlı şampiyonluk yarışını veren Fenerbahçe 99 puan topladı. Ancak yine ikincilikle yetindi. ‘O sene bu sene’ olsun diye takım dünya çapında bir teknik adama takım teslim edildi.

Jose Mourinho FC, Chelsea, Inter ve Real Madrid’de şampiyonluk yaşadı. Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi’ni kazanan tek teknik adam olarak adını futbol tarihine yazdırdı. Manchester United, Tottenham ve Roma’da şampiyonluk göremeyen Mourinho, United’la Avrupa Ligi, Roma ile ise Konferans Ligi kupasını kaldırdı. Türkiye’ye gelen en kariyerli teknik adam olan Mourinho’dan beklenti, mutlak şampiyonluk. Geride kalan 3 haftada topladığı 7 puanla liderlik koltuğunda oturuyor. Elbette maç fazlasıyla notunu düşelim. Rizespor deplasmanında alınan 5-0’lık galibiyet ve iyi futbol taraftarın gönlüne su serpip, Göztepe beraberliğini unutturdu.

Mourinho tarih yazabilecek mi?

Fenerbahçe gibi zirve hasreti çeken bir başka ünlü ekip Manchester United. 1966-67 sezonunda 7. şampiyonluk sevincini yaşayan ManU’nun tekrar zirveyi görmesi için bir efsaneye dönüşecek Alex Ferguson’la yollarının kesişmesi gerekiyordu. 1986’da ManU’nun başına geçen Ferguson’la ilk şampiyonluk 1992-93 sezonunda geldi. 26 yıllık hasret bitmekle kalmadı, adeta seriye bağlandı.

Ferguson, 2012-13 sezonu sonunda emekliye ayrılırken, ManU ile 13. şampiyonluğunu kutladı. 20 şampiyonlukla Ada’da en fazla şampiyonluk yaşayan takım olan Manchester United, Ferguson’un ayrılmasıyla dümeni bozulmuş gemiye döndü. Ünlü teknik adamlara rağmen United şampiyonluk hasretinde 11 yılı geride bıraktı. 3 sezondur Erik ten Hag’ın çalıştırdığı ünlü kulübe bu yıl da şans verenlerin sayısı oldukça az. 2016-18 arasında iki yıl Manchester United’i çalıştıran Jose Mourinho, Avrupa Ligi kupasını kazanırken, Ferguson sonrası en iyi dereceye imza atıp, ikincilik gördü.

Yakın dönemde Trabzonspor’la birlikte Liverpool, Napoli ve Sporting Lizbon uzun yıllar hasretini çektiği şampiyonluğa kavuştu. Trabzonspor 38, Liverpool 30, Sporting Lizbon 19 ve Napoli 33 yıl sonra şampiyonluk yaşadı.

Elbette bir de hasretin uzunluğundan şampiyonluğu unutan takımlar var. Tottenham, İngiltere’de altı büyük takım içinde gösterilmesine rağmen 1961 yılından beri şampiyonluk görmedi. Barcelona ve Real Madrid ile birlikte La Liga’dan hiç düşmeyen üç takımdan biri olan Athletic Bilbao, 1983-84 sezonunda gelen şampiyonluk sonrası bir daha zirveyi göremedi. Bir zamanlar Fransa’nın kralı olan St Etienne, uzun yıllar en fazla şampiyonluk gören kulüptü. 1980-81 sezonunda 10. kez mutlu sona ulaşan St Etienne bir daha zirve hayal oldu.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version