Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rakipler güçlü, umutlar büyük

Rakipler güçlü, umutlar büyük


HASAN CÜCÜK | HABER ANALİZ

Galatasaray ve Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi hayaliyle başladığı Avrupa yolculuğu Avrupa Ligi ile devam edecek. Türkiye Kupası şampiyonu Beşiktaş, Avrupa Ligi yolunda play-offta Lugano engelini kolay geçerken, aynı cümleleri Trabzonspor için kurmak mümkün olmadı. Karadeniz temsilcisi önce Avrupa Ligi ardından Konferans Ligi elemelerine takılıp, Avrupa defterini ağustosta kapattı. Avrupa kupaları bu yıl yeni formatla olacak. Her üç kupada da 36 takım bir numara olmak için mücadele edecek.

Dünyanın bir numaralı kulüp organizasonu olan Şampiyonlar Ligi’nde bu yıl temsilcisimiz olmayacak. 1992-93 sezonunda farklı bir kimliğe bürünen Şampiyonlar Ligi’nin ilk yıllarında sadece şampiyonlar mücadele etti. İlerleyen yıllarda takım sayısının kademeli olarak artmasıyla adı Şampiyonlar Ligi olmasına rağmen liginde hiç şampiyon olamamış, ancak ülke puanından dolayı katılım vizesi almış takımlar çoğunlukta oldu.

UEFA Ülkeler sıralamasında ilk 4’te yer alan İngiltere, İspanya, İtalya ve Almanya grup aşamasına doğrudan 4 takım gönderdi. Takım sayısı artmasına karşılık değişmeyen, şampiyonların belirli ülkelerden olmaya devam etmesi oldu. Arada FC Porto gibi sürpriz dışında kupa İspanyol, İngiliz, Alman ve İtalyan takımlarının müzesine gitti. 1992-93 sezonunda 8 takımla başlayan Şampiyonlar Ligi 2024-25 sezonuyla birlikte 36 takımlı yeni formatıyla yoluna devam edecek.

Ne yazık ki 36 takım arasında Türk kulübü yer almıyor. Almanya ve İtalya 5’er takımla temsil edlirken, İngiltere, İtalya ve İspanya 4’er takımla kupa mücadelesi verecek. Hollanda uzun bir aradan sonra PSV ve Feyenoord’la prestijli ligde yer aldı. Asıl sürprize Avusturya imza attı. RB Salzburg’un yanı sıra Strum Graz’ı da 36 takım arasına yazdırdı. Galatasaray’ı eleyen Young Boys’un da Devler Ligi’nde olduğunun notunu düşelim.

Şampiyonlar Ligi katılımcı takımları adeta ihya ediyor. Katılım payı ve canlı yayınlarla birlikte takımlar 25 milyon Euro’yu cebine koyuyor. Galibiyet ve beraberliklere verilen pirimlerin yanı sıra gelen her tur ekstra milyon demek. Geçen yıl kupayı müzesine götüren Real Madrid 133 milyon Euro’luk muazzam bir kazanç elde etti. Kupa 2 yani Avrupa Ligi’ni kazanan Atalanta’nın toplam kazancının 35 milyon Euro olduğunu dikkate aldığımızda aradaki farkı net görüyoruz.

Şampiyonlar Ligi biletini alamayan Galatasaray ve Fenerbahçe’nin yanı sıra Beşiktaş Avrupa Ligi gruplarında mücadele edecek. 36 takım arasında Avrupa’nın devleri bulunuyor. Manchester United, Tottenham, Roma, Athletic Bilbao, Ajax, Lazio, Lyon ve FC Porto gibi Avrupa futbolunun önde gelen kulüpleri bulunuyor.

Takımlarımızın çektikleri kuralara baktığımızda kupa yolunun engellerle dolu olduğunu söylemek gerçekçi olur. Galatasaray, Tottenham ve Ajax’la, Fenerbahçe ise Manchester United, Athletic Bilbao ve Lyon gibi kalburüstü ve üst düzey takımlara karşı puan mücadelesi verecek. Beşiktaş, ezeli rakiplerine göre göreceli daha kolay rakiplerle eşleşti. Siyah-beyazlıların rakipleri arasında Ajax, Athletic Bilbao ve Frankfurt öne çıkıyor. Rakipler arasında en yüksek kadro değerine 874 milyon Euro ile Manchester United, 787 milyon Euro’luk Tottenham ve 320 milyon Euro’luk Athletic Bilbao bulunuyor.

Fenerbahçe’nin rakipleri arasında düşük kadro değerine 58 milyon Euro ile Midtjyllan bulunuyor. Galatasaray’da ise Malmö 34, Elfsborg 17 ve RFS 9 milyon Euro’luk kadro değerine sahip. Beşiktaş’ın rakiplerinden ise Maccabi Tel Aviv 22 milyon Euro ile en düşük kadro değerine sahip.

Yeni sistemde takımların maç sayısı 6’dan 8’e çıkacak. Yani lig aşamasında 4’ü iç saha 4’ü deplasman olmak üzere toplam 8 maça çıkılacak. Ligde ilk 8 sırayı alan takımlar direkt olarak son 16 turuna yükselecek. Son 16 turuna çıkacak olan diğer 8 takım ise ligi 9 ila 24. sırada tamamlayan ekipler arasındaki play-off maçları sonrası belli olacak.

Konferans Ligi’ndeki tek temsilcimiz Başakşehir ise FC Kopenhag, Heidenheim, Rapid Wien, Cercle Brugge, Petrocub, Celje takımlarıyla puan mücadelesi verecek.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version