Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Galatasaray şokta, Süper Kupa’da süper skor: 5-0

Galatasaray şokta, Süper Kupa’da süper skor: 5-0


HASAN CÜCÜK | HABER ANALİZ

Lig ve kupa şampiyonunun kozlarını paylaştığı 18. Süper Kupa finalinde Beşiktaş fırtınası esti. Ezeli rakibi Galatasaray’a gol olup yağan siyah- beyazlılar, kupayı müzesine 5-0’lık skorla götürdü. Beşiktaş’ın yenileri Ciro İmmobile 2, Rafa Silva ise bir golle taraftarına ‘merhaba’ dedi. Son şampiyon Galatasaray ise geçen yılki görüntüsünden çok uzaktı. Defansta basit hatalar yaptı, ofansta pozisyon bulmakta zorlandı.

Eskiden sezon öncesi TSYD Kupası düzenlenir, İstanbul’un üç büyükleri tartıya çıkardı. Yeni transferler sahne alır, kadro ezeli rakipler önünde test edilirdi. 2000’li yıllarla birlikte TSYD Kupası tarih oldu. Şimdilerde erken başlayan Avrupa kupalarıyla sezon başlamadan taraftar takımını görme şansını yakalıyor. Elbette zayıf rakipler karşısında ortaya çıkan güç dengesi tam fikir sahibi olmamızın önüne geçiyor. Sezon öncesi oynanan Süper Kupa finali bu açıdan önemliydi. Galatasaray ve Beşiktaş sezon öncesi en ciddi sınava çıkacaktı.

Geçen sezon yaşanan Süper Kupa skandalı hâlâ hafızalarda yerini koruyor. Önce Suudi Arabistan ardından Şanlıurfa’da devam eden skandallara sahne oldu. Bu yıl sıkıntısız bir Süper Kupa organizasyonu oldu. Aslında maceraya girmeye hiç gerek olmadığını görmüş olduk. Eski yönetimin çıkardığı ‘icat’ ve beceriksizlikler yanlarına kâr kalmış oldu.

Süper Lig’in şampiyonu Galatasaray ve Türkiye Kupası’nın sahibi Beşiktaş, Süper Kupa için Atatürk Olimpiyat Stadı çimlerinde kozlarını paylaşacaktı. Geçen sezon taraftarını üzen Beşiktaş yeni isimler ve kenar yönetimiyle sahaya çıktı. Kenarda Hollandalı Giovanni van Bronckhorst vardı. Yeni isimler olarak defansta Paulista, orta sahada Rafa Silva ve forvet hattında Ciro İmmobile, Kartal’ın yenileri olarak ilk 11’de yerini aldı. Gözler özellikle İtalyan forvet İmmobile üzerindeydi. Yıllarca Lazio formasıyla rakip defansın korkulu rüyası olmuştu.

Okan Buruk, geçen yıl forma giyen oyunculardan oluşan bir ilk 11 kurmuştu. Yeni transferden kadroda sadece Michy Batshuayi vardı. Okan Buruk, ön liberoda Torreira – Berkan ikilisine şans verirken, sol bekte Köhn, sağ bekte Kaan Ayhan vardı. EURO 2024’ün gözde ismi Barış Alper ise yedekti.

Atilla Karaoğlan’ın ilk düdüğüyle başlayan Süper Kupa adeta golle başladı. Victor Nelsson’un hatasını affetmeyen Ciro İmmobile henüz 23. saniyede topu ağlarla buluşturdu. Golün moraliyle maça başlayan Beşiktaş, skor üstünlüğünü ilk yarı boyunca korudu. Galatasaray organize atak geliştirmekten uzaktı. Planlar rakip defansın arkasına atılacak toplarla gol bulma üzerine kurulmuştu. Kerem Aktürkoğlu ve Icardi’nin bulduğu goller ofsaytta takıldı. Her iki futbolcunun pozisyonları açık ofsayttı. Beşiktaş defansı, Okan Hoca’nın planını çözmenin rahatlığındaydı.

İkinci devre Batshuayi ve Barış Alper’i alarak başlayan Galatasaray, daha ilk dakika dolmadan kalesinde tehlike yaşadı. Batshuayi ile yakaladıkları müsait pozisyonda kaleci Mert Günok gole izin vermedi. 53’de organize gelen Beşiktaş Rashica’nın sağ kanattan kale sahası karıştıran pasında topu ağlara Jonas Sevensson oldu. 2-0’dan sonra Beşiktaş daha rahat oynamaya başladı. Kapılan toplarla hızla rakip kaleye gittiler.

Galatasaray maç boyunca geçen yılki görüntüsünün çok uzağından kaldı. Okan Buruk, tüm kozlarını sahaya sürmesine karşılık aradığı pozisyonları bulamadı. Kerem Demirbay ve Zaha’nın oyuna girmesi dağınık görüntüyü değiştirmedi. 80’de skoru 3-0’a penaltıdan Ciro İmmobile getirdi. Abdulkerim’in, ceza alanında Gedson’u düşürmesi penaltıya sebebiyet verdi.

İlk dakikada rakibine golü hazırlayan Nelsson, 87’de geri pasında yaptığı hatayı telafi etmek isterken Gedson’u düşürünce kırmızı kartla oyun dışında kaldı. 90’da bir başka yeni isim Rafa Silva çıktı. Başlattığı atağı şık bir vuruşla sonlandıran Rafa Silva skoru 4-0 yaptı. Artık başka gol çıkmaz derken 90+2’de Rafa Silva’nın asistinde genç Mustafa farkı 5’e çıkardı.

Süper Kupa finalinde net bir skor ortaya çıktı. Van Bronckhorst’un Beşiktaş’a dokunuşu farkı ortaya çıkardı. Yeniler Rafa Silva ve Ciro İmmobile hem skor hem oyun katkısı verdi. Gedson ve Rashica formda olduklarında ne denli takıma katkı vereceklerini gösterdi.

Galatasaray ise tel tel döküldü. Ne defans ne de ofansta organize oldular. Bu haliyle Şampiyonlar Ligi play-off turu öncesi tehlike kapıda gözüküyor. Hem lig hem de Avrupa’da başarı bu futbol anlayışıyla zor. Elbette tek maç ölçü olmaz ancak 5-0’lık skorun ifade ettiği çok şeyler var.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version