Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sarıgül olayı ne ilk ne son; mahrem video tarihi öyle söylemiyor

Sarıgül olayı ne ilk ne son; mahrem video tarihi öyle söylemiyor


TARIK TOROS | YORUM

Dünya kurulalı beri erkek egemenler, kadın ve para ile sınanmıştır. Şantaja uğrayanın, elini kaptırıp kolunu kurtaramayanların, bu zaaflarla birilerinin kuklası olanların haddi hesabı yoktur. Olmuştur, oluyor ve olacak.

2022 yılında İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock’un, danışmanı Gina Coladangelo ile bir asansörde tespit edilmiş sarmaş dolaş görüntüleri ortaya çıkınca siyasi hayatı ve evliliği bitti. Bindiği asansörün güvenli olmadığını bu vesileyle öğrendi belki fakat artık çok geçti.

8 yıl önce başkanlığa ilk kez aday olduğunda Donald Trump’ın en az bir düzine kadınla ilişkisi gündeme gelmiş, ikisi yargı konusu olmuştu, Stormy Daniels ve Karen McDougal.

Trump’ın bunları “atlatma biçimi” apaçık gözler önünde ve çok farklı oldu. Bazen herkesin bildiği ve ikna olduğu skandallar bırakın zarar vermeyi, kişiyi güçlendirebiliyor.

***

Sanılanın aksine, bu konuda ortaya çıkan “yasak” ilişkiler, çıkmayanlara göre çok çok düşüktür. Çünkü bu neviden bilgi ve dosyalar tipik şantaj malzemesidir. Motivasyonu yüzde 90 böyledir: Kişiye amacın doğrultusunda istediğini yaptırabilirsin, para veya menfaat koparabilirsin.

Bir de şantaj amacı gütmeyen doğrudan hedef aldığı kişiyi bitirmeye, sıfırlamaya dönük olanı vardır. Uygun zamanlamaya patlatılır ve genelde sonuç alınır.

Mustafa Sarıgül’ün başına gelen ise bunlardan ayrılıyor. X platformuna (eski adıyla Twitter) yüklenen bir videoyla başı dertte. “Montaj!” dedi, hukuki yollara başvurdu. Parası ve gücü var, sonuç alması uzun sürmeyecektir.

Siyasi bir hesap mı? Sanmam. Çünkü Sarıgül nicedir bu iddiasını kaybetti. Erzincan dışında kazanabileceği bir seçim yok. CHP’de liderlik şansı bulunmuyor. Ya bir çekememezlik ya da alacak-verecek meselesi gibi bir hesap, bilmiyoruz. Bunu en iyi Sarıgül bilir fakat anlatmaz. Çünkü öncesinde bununla tehdit edilmiş olma olasılığı yüksektir.

Haliyle konu “siyasetin kaset yoluyla dizaynı” değildir, olamaz.

1999 yılıydı, Kamer Genç oğlunun evinden çıkarken kameraları görünce, “Çiçek sulamaya geldim” demişti. Oysa kameralar, az önce çıkan sarışın bir dansözü de görüntülemişti, eve başka giren çıkan da olmamıştı.

***

Sarıgül’e geçmiş olsun. Eskiler, bu tür olaylar için “Şuyuu vukuundan beter!” derler. Yani, bir olayın gerçekleşmesinden çok söylentisinin yayılması daha kötüdür. Dedikoduları tutamazsınız.

Bu vesileyle karşı karşıya olduğumuz durum şudur:

Her yanımız kamera ve mikrofonlarla sarılmış durumda. Şu an bu yazıyı yazdığım masada ikisinin lensi kapalı dört kamera, sayısını bilmediğim mikrofon var (bazı bilgisayarlarda dört ila sekiz adet). Kafaya takan, cihazlarınıza girip sizi 7/24 izleyebilir, dinleyebilir. Açık bir laptop kamerası ile otel odalarında tespit edilmiş böyle nice görüntü vardır.

Sadece evinizde değil sokağa çıktığınız anda da her hareketiniz kayıt altında. Hemen her adımınızda dijital bir işaret bırakıyorsunuz. Bir kafeden kahve alırken mesela onlarca kanıtı ardınızda bırakıp öyle çıkıyorsunuz. Böyle bir çağ.

Haliyle gizlemeye çalıştığınız her ne ise başarılı olma şansınız eskiye göre çok çok düşük. Bunu örtbas etme imkânı da öyle. Bu riski alarak yapacaksınız, her ne yapıyorsanız.

***

Sarıgül olayının bir de hemen herkesi vurabilecek facia boyutu var ki şöyle:

Artık eskisi gibi görüntü veya bilgiyi bir zarf içinde hedeflenen adrese yollamanız gerekmiyor. Yayacaksanız bir sosyal ağ platformuna yüklemeniz, şantaj yapacaksanız muhatabınıza mail atmanız veya şifreli bir link yollamanız kâfi.

Hesabın askıya alınması veya videonun platformdan kaldırılması saatler veya günler sürebiliyor, o arada çokça klonlanmış oluyor.

Bu konuda dünya çapındaki ilk örnek, evli bir çift olan Pamela Anderson ve Tommy Lee’nin kasedi. Kendi çektikleri bir video 1995 yılında evlerinden çalınmış, kaset olarak çoğaltılmış, en az 600 bin kopya satmış, sonra internete yüklenmişti. O gündür bugündür böyle bir dert var. Her ne kadar hukuken yoğun mücadele vermiş olsalar da evli bir çiftin mahremiyeti bile korunamayabiliyor, siz yargıda sonuç alana kadar iş işten geçmiş oluyor.

***

Türkiye’de “yasak ilişki” tarihi sanıldığı gibi yeni değildir. Atatürk’ün Fikriye’sinden, Adnan Menderes’in Ayhan Aydan’ına kadar epeyce anlatı var. Dolaşıma sokulan ilk kaset, 1996’da DYP’li Çevre Bakanı Hamdi Üçpınarlar’ın videosuydu. Deniz Baykal bir video komplosuyla ölene kadar bırakmayacağı CHP genel başkanlık koltuğunu devretmek zorunda kaldı. Ne ilk ne son. Geçmişteki siyasi rakibi de şimdi benzer bir olayla sınanıyor. Fakat unutmayın, Kamer Genç gibi çiçek sularken yakalanmadıysanız, bu tür ifşaatın mutlaka ama mutlaka bir amacı oluyor ve bunu en iyi muhatabı biliyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version