Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İyi oynayıp kaybetmek üzdü 

İyi oynayıp kaybetmek üzdü 


HASAN CÜCÜK | HABER ANALİZ

EURO 2024’te yarı final yolunda karşılaştığımız Hollanda’ya 2-1 yenildik. İlk yarıyı Samet’in attığı golle 1-0 önde tamamladık. İkinci devre De Vrij ve Gakpo’nun gollerine engel olamadık. Çeyrek finalde turnuvaya veda ederken, oynadığımız futbolla iz bıraktık.

Grup maçlarının nefes kesteği EURO 2024, eleme turlarıyla birlikte tatsız tuzsuz olmaya başladı. Hollanda – Türkiye maçından önce oynanan üç çeyrek final maçı da uzatmalara gitti. Almanya – İspanya maçı dışındaki Fransa – Portekiz ve İngiltere – İsviçre müsabakaları vasatın altında kaldı. Yıldız ayakların sustuğu, yeni yıldızlar parlamadığı bir turnuvaya şahitlik ediyorduk. Acaba Hollanda – Türkiye maçı nasıl olacaktı? Yine futbol fakiri bir maç mı bizi bekliyordu?

Maç öncesi atmosfer gergindi. Merih Demiral’in Avusturya maçı sonrası yaptığı bozkurt işaretinden dolayı ceza alması ortamı ısıtmıştı. Türkiye cephesi, cezayı UEFA’nın işgüzarlığı hatta siyasiler bir adım daha öne götürüp ”UEFA’nın ırkçılığı” olarak yorumluyordu. Şu ana kadar turnuvaya gelmeyen AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Dünyası Zirvesi’ne katılmak yerine Berlin Olimpiyat Stadı’nda yerini aldı. Maçtan önce Berlin polisi alarm seviyesini yükseltip, müsabakayı ”emsalsiz yüksek riskli” olarak tanımladı.

Şükür korkulan olmadı. Maç öncesinde küçük çaplı birkaç olay dışında sorun yaşanmadı. İlk düdükle birlikte Hollanda yüklenen taraftı. Montella, Avusturya maçının taktiğiyle oyuncularını sahaya sürdü. Elbette cezalı olan Merih, İsmail ve Orkun’un yerine cezası biten Samet ve Hakan Çalhanoğlu ile Salih Özcan sahadaydı. Hollanda top yaparken, Türkiye oyunu daraltmayı tercih etti. Rakibin en önemli silahının ceza alanı dışından attığı şutlar olduğunu bilen Montella, ceza alanı yayı ve çevresini kalabalık tuttu. Hollandalılara şut opsiyonu ve şansı bırakmadı.

Türkiye ve Hollanda’nın ortak özelliği, maçlara forvetsiz çıkmalarıydı. Ronald Koeman, kalemize en yakın olarak Depay’i oynatırken, Montella’nın tercihi Arda Güler’di. Sezonun etkisiz elemanı Depay’ın varlığı Türkiye’nin avantajıydı. Romanya maçının yıldızı Gakpo’nun da ilk yarıda etkisiz kalması, kalemizde tehlike yaşatmadı.

Hollanda ataklarını kıran A Milliler, ilk yarının ortasından itibaren oyunda dengeyi sağladı. Barış Alper’e atılan uzun toplarla pozisyon aradık. Arda Güler’in gezerek oynaması, zaman zaman kendi yarı alanımıza kadar gelmesi Hollanda defansının dengesini bozmayı amaçlıyordu.

Türk futbolunun müzmin hastalığı duran toplardır. Gol atma değil yemenin önüne geçemedik. Avusturya maçında iki golümüzde duran toplardan geldi. Hollanda karşısında da golü aynı taktikle bulduk. Kornerden gelip, ceza alanı dışına açılan topu Arda Güler arka direğe ortaladı. Aynı noktada 3 stoperimiz Samet, Abdulkerim ve Kaan topa yükseldi. Golü Samet attığında dakikalar 35’i gösteriyordu. Üzerinde ciddi çalışılmış bir duran top organizasyonu idi. EURO 2024’te duran toplardaki makus talihimizi de tersine çevirdik.

İkinci devreye Koeman, Wout Weghorst’u aldı. Rakip artık klasik santraforunu sahaya sürmüştü. Arda Güler’in serbest vuruşunda top direkten çıkarken, Kenan Yıldız’ın ceza alanı dışından attığı şutu kaleci güçlükle çeldi. Golü kovalayan taraf bizdik. Ta ki 70’inci dakikaya kadar. Attığımız golün kopyasını kalemizde gördük. Depay’ın ortasında De Vrij kafayla topu ağlarımızla buluşturdu. Golün moraliyle kalemize yüklenen 76’da Gapko ile skoru 2-1’e getirdi.

Artık golü bulması gereken taraftık. Montella üst üste değişiklikler yaptı. Cenk Tosun  ve ardından Semih Kılıçsoy’u forvet hattına aldı. Okay ve Kerem’le bulduğumuz pozisyonlarda eşitlik şansını kullanamadık. Uzatma dakikalarında Semih’in vuruşunda kaleci Verbruggen gole izin vermedi. Koeman, yerinde değişikliklerle maçı lehine çevirdi. Montella ise müdahalede gecikti. Bunun bedeli tur oldu.

İyi mücadele ettiğimiz maçı kaybettik. Skoru eşitleyecek pozisyonları değerlendiremedik. EURO 2024 serüvenimiz çeyrek finalde sonlandı. Ancak özellikle Avusturya ve Hollanda karşısındaki futbolumuzla turnuvada iz bıraktık.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version