Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İtalya futbolu hasta!

İtalya futbolu hasta!


HASAN CÜCÜK | HABER ANALİZ

Almanya’ya son şampiyon apoletiyle gelen İtalya, beklentilerin çok altında bir performans ortaya koydu. Ölüm grubu olarak adlandırılan B Grubu’nda Hırvatistan, İspanya ve Arnavutluk’a karşı mücadele eden İtalyanlar, 4 puanla grubu ikinci tamamlayıp adını son 16 turuna yazdırdı. Ancak performansıyla sınıfta kaldı. Özellikle İspanya karşısında sahadan silinen bir İtalya vardı. Gruptan şansının yardımıyla çıkan İtalya’yı evine İsviçre gönderdi.

Dünya futboluna yön veren ülkelerden biri olan İtalyanlar maziyi arıyor. Daha 3 yıl önce EURO 2020’de (pandemiden dolayı 2021’de düzenlendi) şampiyon olan bir ülke nasıl maziyi arar sorusu akıllara geliyor. EURO 2020’de aynı grupta mücadele ettiğimiz İtalya 9 puan topladı. Son 16 turundan itibaren oynadığı 4 maçın üçünü uzatmalara götürdü. Yarı final ve finali ise penaltılarla kazandı. İyi penaltı kullanan oyuncuları ve daha önemlisi kalecisi Donnarumma sayesinde kupayı kazandı.

EURO 2020’den sadece iki yıl öncesine gidelim. İtalya, Dünya Kupası Avrupa elemeleri play-off turunda İsveç engeline takılıp 60 yıl aradan sonra turnuva biletini alamadı. 2018 Dünya Kupası’nı kaçırmanın hüsranını EURO 2020’yi kazanarak telafi etse de Avrupa şampiyonu olarak 2022 Dünya Kupası katılımcıları arasına adını yazdıramadı. Üst üste iki dünya kupasına katılamamanın şokunu yaşadı. EURO 2024 bir anlamda kaçırılan dünya kupasının telafisi olacaktı. Ancak evdeki hesaplar bir kez daha çarşıya uymadı.

İtalya yakın dönemde 2006 Dünya Kupası ve EURO 2020’yi kazandı. Her finalde de penaltılarla güldü. 2006 Dünya Kupası finalinde Zidane’nin kırmızı kart görmesiyle Fransa’yı penaltılarla geçti. EURO 2020’de ise İngiltere’yi penaltılarda safdışı bırakıp kupaya uzandı. EURO 2000’de Fransa’ya, EURO 2012’de ise İspanya’ya karşı finalde kaybetti.

3 yıl önceki şampiyon takımdan geriye bir elin parmakları sayısında oyuncu vardı. Hem milli takım hem de Juventus’un defans hattında yıllarca başarıyla rakip forvetleri durduran Chiellini – Bonucci ikilisinin yokluğunu Almanya’da derinden hissetti. Keza forvet hattında Insigne – Immobile ortaklığı da EURO 2024’te yoktu. Finalde ter dökmüş oyunculardan kaleci Donnarumma, defansta Di Lorenza, orta sahada Jorginho ve Barella, forvette ise Federico Chiesa EURO 2024 kadrosunda yer buldu. Özellikle Jorginho ve Barella önceki turnuvanın çok gerisinde kaldı.

İtalyanlar artık dünya çapında yıldız oyuncu çıkaramamanın sıkıntısını yaşıyor. Roberto Baggio ve Del Piero’dan sonra adını herkesin bildiği bir İtalyan yetişmedi. 26 kişilik kadroda sadece iki lejyoner bulunuyor. Biri Arsenal’de oynayan Brezilya asıllı Jorginho diğeri PSG kalesini koruyan Donnarumma. Geri kalan 24 oyuncu Serie A’da ter döküyor. Avrupa’nın 5 büyük ligi arasında olmasına karşılık Serie A, 1980’li yılların çok gerisinde bulunuyor.

1980’li yıllarda Avrupa’nın bir numaralı ligi olarak öne çıkan Serie A yıldız oyuncuların buluşma yeriydi. 90’lı yıllardan itibaren düşüşe geçti. Özellikle son yıllarda yıldızların yolunun düşmediği yer oldu. Biraz sivrilen oyuncular gözünü Premier Lig ve La Liga’dan gelecek tekliflere dikti. 2018’te Christiano Ronaldo’nun Juventus’a gelmesiyle biraz dikkatleri üzerine çekti. Premier Lig, La Liga ve Bundesliga’nın ardından Serie A geliyor. Yarıştığı rakibi üst sıralar değil nefesini ensesinde hissettiği Ligue 1.

İtalyanlar uzun bir aradan sonra iki yıl önce Roma ile Konferans Ligi’ni, bu yıl ise Avrupa Ligi’ni Atalanta ile kazandı. Avrupa Ligi’ni Atalanta’dan önce son kazanan takım ise 1999’da Parma olmuştu.  Şampiyonlar Ligi’ni kazanan son İtalyan takımı 2010’da Inter oldu.

Yıldız oyuncu sıkıntısı yaşayan İtalyanlar, takım oyununu da sahaya yansıtamadılar. Grubun en zayıf halkası Arnavutluk’u yenerken bile zorlandılar. İspanya adeta sahadan sildi. Hırvatistan karşısında beraberliği maçın uzatma dakikalarının son saniyelerinde buldu. 90+8’de Zaccagni’nin golü gelmese EURO 2024’te gruplarda veda edecekti. Şansta bir yere kadar. Nitekim İsviçre, 31 yıl aradan sonra İtalyanları yenip son 16 turunda turnuva dışına itti.

İtalyanlar için tünelin ucunda ışık gözükmüyor. Serie A’nın yeniden eskiye dönmesi çok zor bir ihtimal. Yıldız oyuncu da çıkaramıyorlar. Geriye takım oyununu çok iyi oynayan bir kadro kurmak. Bu belki mümkün ama Fransa, İspanya, Almanya ve İngiltere’yi kadro ve oyun olarak yakalamaları pek ihtimal dahilinde bulunmuyor. Kısaca İtalya futbolu artık hasta!

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version