Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İspanya finale, Fransa evine

İspanya finale, Fransa evine


HASAN CÜCÜK | HABER ANALİZ

EURO 2024’te ilk finalist İspanya oldu. Oynadığı tüm maçları kazanarak yarı finale gelen İspanya, sergilediği futbol eleştirilen Fransa’yı 2-1 yenerek finale yükseldi. Goller ilk yarıda geldi. İspanya’nın gollerini Lamine Yamal ve Dani Olmo atarken, Fransa’nın tek golünde Kolo Muani’nin imzası vardı.

Bir tarafta son yıllarda uluslararası zirveden inmeyen Fransa. Diğer yanda 2008-12 arasında yakaladığı zirveyi hedefleyen İspanya. İkisinden biri Almanya’ya veda edecek, diğeri finaldeki rakibini bekleyecekti.

Yarı final öncesi iki takımı tartıya çıkardığımızda Fransa kadro, İspanya oyun olarak ağır basıyordu. Yarı finale kadar oynadığı 5 maçtan sadece 3 gol çıkaran Fransa’nın futbolu eleştiriliyordu. 3 golün ikisini rakip, birini ise penaltıdan Mbappe atmıştı. Teknik patron Didier Deschamps oynattığı defansif futboldan dolayı tepki çekiyordu. Dünya kupasının yanına Avrupa şampiyonluğunu koymak isteyen Deschamps, tedbiri elden bırakmayan, garantili oyunu tercih ediyordu. Gol atmakta zorlanıyordu ama gol de yemiyordu. Çıktığı 5 maçın 4’ünde kalesini gole kapatmıştı.

İspanya istim üstündeydi. Turnuvada oynadığı tüm maçları kazanan tek takımdı. Almanya ile birlikte en fazla gol atmıştı. Turnuva öncesi favori göstermeyenleri mahçup etmişti. Genç yıldızları Lamine Yamal ve Nico Williams’ın yanı sıra Fabian Luiz ve Dani Olmo oynadığı futbolla göz dolduruyordu. Fransa karşısında Le Normand ve Dani Carvajal kart cezası, Pedri ise sakatlığından dolayı sahada olmaması İspanya’nın gücünü zayıflatıyordu. Carvajal’ın yerine 38 yaşındaki Jesus Navas’ı sağ bekte sahaya süren Luis De La Fuente, Mbappe’ye karşı bir anlamda kumar oynuyordu.

İlk düdükle birlikte heyecan dalgası başladı. Eleme turlarındaki futbolsuzluk yerini mücadelesi yüksek bir yarı finale bırakmıştı. Fabian Luiz’le pozisyon bulan İspanya beklemediği dakika kalesinde golü gördü. Mbappe’nin topsuz alanda rakibi Navas’ı ekarte edip yaptığı ortayı Kolo Muani 9. dakikada kafayla ağlarla buluşturdu. Golde Muani’nin becerisi kadar, İspanya defansının iyi yer tutmaması etkili oldu.

Golden sonra Fransa boş alan buldu. Hızlı oyuncuları Mbappe ve Dembele ile topu hızla tehlike bölgesine taşıdı. İspanya’nın rakibin kilidini çözmekte zorlandığı dakikada sahneye çıkan Lamine Yamal, uzaktan kaleci Maignan’ı avladığında dadikalar 21!i gösteriyordu. Beraberliğin moraliyle yüklenen İspanya sadece 4 dakika sonra iyi paslaşarak girdikleri ceza alanında Dani Olmo’nun ayağından golü buldu.

Heyecan ve temponun hız kesmediği, mücadelenin seviyesinin düşmediği bir 45 dakika su gibi akıp gitti. Soyunma odasına moral ve skor üstünlüğüyle İspanyollar girdi.

İkinci devre Fransa gol için yüklendi. İspanya ise defans güvenliğini sağlayıp, ayağa paslarla skoru korumaya çalıştı. Fransa, Theo Hernandez ve Kylian Mbappe ile bulduğu pozisyonlarda skoru eşitleyemedi. Griezmann, Camavinga, Barcola ve Grioud’u oyuna alarak tüm kozlarını sahaya süren Deschamps aradığı golü bir türlü bulamadı. İspanya, Fransa’nın hızını ayağa paslarla kesip, oyunu soğutmayı başardı.

İlk yarıda atılan üç golle Fransa’yı 2-1 yenen İspanya adını finale yazdırdı.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version