Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Özgür Özel bir karar verecek; misyonu gaz almak mı, iktidar mı?

Özgür Özel bir karar verecek; misyonu gaz almak mı, iktidar mı?


TARIK TOROS | YORUM

Meclis’te çoğunluğu olmayan bir iktidar yerel seçimi kaybedince toplumdan gelen erken seçim talebi meşrudur ve haktır. Muhalefet partileri bunu halk adına talep etmelidir. Seçmen, CHP’yi yüzde 38’le yerelde iktidara getirmişse değişim arzusunu ancak belediyelerle sınırlı saymak topluma saygısızlıktır. Üstelik, ekonomi krizden buhrana koşarken, hayat pahalılığı görülmemiş biçimde vatandaşı boğarken durup beklemek, mesajı yanlış okumaktır. Muhalefet sözcüleri ve medyası ne derse desin, vaziyet budur.

***

Birleşik Krallık, normal vaktinden 6 ay önce 4 Temmuz’da genel seçime gidiyor. İşçi Partisi lideri Keir Starmer, şimdiden başbakan olarak kabul ediliyor. Muhafazakar Parti’yi büyük bir çöküş ve hezimet bekliyor. Önceki 2019 seçimlerinde 650 üyeli parlamentoda 365 sandalye kazanarak iktidarını güçlendiren Muhafazakarlar, The Times’e göre 108, The Daily Telegraph’a göre 53 sandalyeye düşüyor.

Bu bir iflastır!

İşçi Partisi, Times’e göre 425, Telegraph’a göre 516 vekil çıkararak 100 yıldır bir partinin ulaştığı çoğunluk rekorunu kırıyor.

İki hafta sonra bugün, yeni Birleşik Krallık başbakanı olarak konuşacağımız Keir Starmer, 61 yaşında ve 2 Mayıs’taki son yerel seçimin galibi. Yüksek profilli bir politikacı değil. Şimdilerde arkadaşları “sıcak ve eğlenceli” biri olduğunu anlatıyor; çünkü imajı böyle demiyor. Parlat parlatabilirsen. Oxford’lu, hukukçu, “Sir” ünvanlı ve devlet görevindeki çoğu solcu gibi şu dönem inandığı doğruları pek savunamıyor.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer, şimdiden başbakan olarak kabul ediliyor.

Muhafazakarlar 14 yıldır iktidarda, kredisini sıfırladı, tükendi. Seçmeni en az bir dönem dinlenmesi gerektiğini düşünüyor. İşçi Partisi ise hiçbir umut vaad etmiyor, mevcut politikaları sürdürmekten başka şansı yok. Yıllık enflasyon yüzde 2 fakat halkın alım gücü eskisi gibi değil.

Birleşik Krallık verileri, Türkiye’ninki gibi dipte değil. Buna karşın 4,5 yıl önce büyük destekle güvenoyu alan iktidar partisi, şimdi yerlerde sürünüyor. Basın, kampanya sürecinde mevcut başbakanı eskisi gibi takip etmez oldu.

***

Bunları şunun için anlattım: Türkiye’de ayarları sıfırlayın. Çok değil yalnızca 3 ay süreyle serbest ve demokratik bir seçim kampanyası yapılsın, iktidar benzer biçimde parlamentodan silinirdi.

İnsanların “büyütülüp yeşertilecek” umudu kalmadı. Muhalefet aklını başına toplamalı, ülke yönetimine talip olmalı, yıkıma yakıt taşımamalı. CHP genel başkanlık katı şunu anlamalı ki, bu durum ve süreç sürdürülebilir değildir.

***

Özgür Özel, 47 yaşında. Mevcut politik geçmişi ve deneyimi ile politik kariyerinde zirveyi tuttuğunu düşünüyorsa çok yanılıyor. Bu kıdemle fotoğrafı ancak Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanına, Bülent Ecevit’in altına asılır.

Hiç unutmam, AKP yandaşı gazeteci ile makamında görüşmesini savunurken Habertürk yayınında şöyle demişti: “Bir kaç eleştiren arkadaşı aradım. ‘Sen böyle diyorsun ama ben o adamın TV programına gittim’ deyince tepkileri ‘aaa bilmiyordum’ oldu. Hep bir izaha muhtaç. Neden? Şunu demiyor yani, ya genel başkan yapıyorsa yani bunu yaptığına göre doğrudur.” (8 Mayıs 2024)

***

CHP, gölge kabineyi ciddiye alıyorsa gölge bakanları Saray kabine üyelerinin ayağına yollamayacaktı. Ama yolluyor, yollayacak.

Erdoğan, CHP’yi ziyaret ettiği gün kameralardan kaçmayan bir detay vardı: Cumhurbaşkanlığı forslu bayrak, CHP Genel Merkezi’nin önündeki bayrak direklerinden birine çekildi. Bu, rutin protokol uygulaması mıdır; yoksa bir fetih sembolü mü, göreceğiz ve bunun için çok beklemeyeceğiz.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version