Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Laudrup, Zidane, Lahm derken; sen de mi Toni Kroos?

Laudrup, Zidane, Lahm derken; sen de mi Toni Kroos?


HASAN CÜCÜK | YORUM

EURO 2024’ün açılış maçında İskoçya’yı konuk eden ev sahibi Almanya farklı kazandı. Rakibini 5-1 yenen Panzerler, ev sahibi olduğu turnuvada iddiası daha ilk maçta ortaya koydu. Almanlar, EURO 2020 sonrası milli takıma veda eden Toni Kroos’u tekrar seyretmenin keyfini yaşadı. Bir maestro gibi takımı yöneten Kroos, turnuva sonrası futbola veda edecek.

Henüz 34 yaşında olan Kroos, önünde yıllar olmasına rağmen zirvede bırakmayı tercih eden yıldızlar arasında adını yazdırdı. Bir anlamda hayranlarına ‘ihanet’ edenler arasında katıldı. Kimler mi onlar? Michel Platini, Eric Cantona, Michael Laudrup, Zinedine Zidane ve Philip Lahm. Şimdi bu listede Toni Kroos da var.

Toni Kroos, 4 Ocak 1990’da Doğu Almanya’nın Greifswald şehrinde doğdu. Hansa Rostock altyapısında başlayan futbol serüveni, Temmuz 2006’da yeni evreye geçti. 2,3 milyon Euro karşılığında Bayern Münih’e transfer oldu. Ünlü kulüpte ilk durağı U19 takımıydı. Sadece bir yıl sonra A takım oyuncusu olarak adını kadroya yazdırdı.

Bayern Münih formasını ilk kez 26 Eylül 2007’de Energie Cottbus karşısında giyen Kroos, 18 dakika süre aldığı maçı iki asistle tamamladı. Ertesi gün gazete manşetlerinde idi. Alman devinin formasını giyen en genç oyuncu olarak tarihe geçen Kroos, daha ilk maçında geleceği müjdeliyordu.

Ocak 2009 – Haziran 2010 arasını Bayer Leverkusen’de kiralık olarak geçirdi. Bayern formasını Haziran 2014 sonuna kadar giydi. Bavyera ekibiyle 10 kupa kazandı. Bunlar arasında birer Bundesliga ve Şampiyonlar Ligi vardı. 17 Temmuz 2014’te yeni bir maceraya yelken açma vaktiydi. Yeni adresi Real Madrid, ödenen bonservis ise 25 milyon Euro idi.

2014 tam anlamıyla Toni Kroos’un altın yılı oldu. Bayern Münih ile Bundesliga ve Almanya Kupası şampiyonluğu sevinci yaşayan Kroos, Brezilya 2014’te milli takımın değişmezi olarak kadrodaydı. Panzerler 24 yıl aradan sonra Dünya Kupası’nı kaldırırken, Kroos kariyerine dünyanın bir numaralı kupasını ekledi. Kupa sonrası yolunu tuttuğu Real Madrid ile yıl bitmeden UEFA Süper Kupa ve FİFA Dünya Kulüpler Kupası şampiyonluğunu yaşayıp, 2014’ü 5 kupa ile tamamladı.

Kroos’un Real Madrid günleri muhteşem geçti. Yıllarca Madrid ekibinin orta sahasının yükünü çekti. Luka Modric’le birlikte muhteşem bir ikili oldu. Yüzde 90 pas ortalamasıyla oynadı. ‘İsabetsiz pas’ kavramını neredeyse literatüründen sildi. EURO 2024 sonunda futbola veda edeceğini açıkladığı son sezonunu yüzde 94 isabetli pas oranıyla tamamladı. İskoçya karşısında ise denediği pasların yüzde 99’unda isabet sağladı. Verdiği 102 pasın 101’i adresini buldu.

Alman milli formasını ilk kez 3 Mart 2010’da Arjantin karşısında sırtına geçirdi. EURO 2020 (pandemiden dolayı 2021’de düzenlendi) sonrası milli formaya veda kararı aldı. Kroos’un yokluğunda Almanya, 2022 Dünya Kupası’na grup aşamasında veda etti. Futbolu bırakacağı yıl sürpriz bir kararla milli takıma döndüğünü açıkladı. Yaklaşık 3 yıl sonra formasını ilk kez Fransa karşısında giydi.

Futbolda örnek aldığı isim ise pek bilinen biri değildi. Bu isim 2002-06 arasında Werder Bremen formasını giyen Johan Micoud. Kroos, Fransız oyuncunun topu ayağına aldığında yaşadığı sakinliği kendisine örnek aldığını söyleyecekti. 34 yaşında yeşil sahalara veda edeceğini açıklayan Kroos’un kariyerinde biri Bayern Münih’le 6 Şampiyonlar Ligi, 4 La Liga ve 1 Bundesliga şampiyonluğunun yanında İspanya Kral Kupası, FIFA Kulüpler Dünya Kupası, Almanya Kupasu, UEFA Super Kupası, Dünya Kupası… toplam 37 kupa var.

Toni Kroos zirvede bırakanlar kulübüne adını yazdırdı. Gelin o listeye de bir göz atalım.
‘Kadife Krampon’ lakaplı Fransız yıldız Michel Platini 1987’de Juventus formasını giyerken 32 yaşında futbola veda etti. 3 kez Ballon d’Or ödülünü kazanan efsane futbolcu, maç sırasında performansını yetersiz bulduğu için futbola veda etti.

Futbolun haşarı çocuğu Eric Cantona 1997’de 31 yaşındayken futbolu bıraktı. Manchester United efsanesi Eric Cantona arkadaşlarıyla dışarı çıkıp, istediğini yiyip içmek istediğini öne sürerek futbol arzusunun bittiğini söyledi.

Platini ve Cantona izinden giden bir başka Fransız Zinedine Zidane oldu. Fransa’yı 1998 Dünya Kupası ve EURO 2000’de şampiyonluğa taşıyan Zidane, 34 yaşında yeşil sahalara veda etti. Fransa’yı 2006 Dünya Kupası’nda finale taşıyan isimlerin başında yer alan Zidane, finalde Marco Materazzi’ye kafa atarak oyun dışında kaldı. Kupayı İtalyanlar kazanırken, Zidane yeşil sahalara resitalle veda etti.

Danimarka futbolunun efsanesi Michael Laudrup, Juventus, Barcelona, Real Madrid ve Ajax formalarını başarıyla giydikten sonra 1998 Dünya Kupası sonrası kramponlarını çıkardığında 34 yaşındaydı. Oyun zekası, sakinliği ve adrese teslim paslarıyla öne çıkan Laudrup, vedasının gerçekleştiği 1998 Dünya Kupası en iyi 11’i arasına adını yazdırdı.

Alman futbolunun efsanelerinden Philipp Lahm da erken bırakanlardan oldu. 2014 Dünya Kupası’nı kaldırdıktan sonra 31 yaşında milli takımı bırakan Lahm, yeşil sahalara veda ettiğinde ise 33 yaşını bitirmemişti. Geriye kazanmadık kupa kalmamış bir kariyer bıraktı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version