Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Jose Mourinho geldi, Ali Koç’un artık mazereti kalmadı!

Jose Mourinho geldi, Ali Koç’un artık mazereti kalmadı!


HASAN CÜCÜK | YORUM

Bu sezon da şampiyonluk hasretini dindiremeyen Fenerbahçe’de dümeni dünyaca ünlü Portekizli teknik adam Jose Mourinho’ya emanet edildi. Başkan adaylarından Aziz Yıldırım’ın teknik direktör adayı Mourinho, mevcut başkan Ali Koç tarafından imza attırıldı. Büyük bir gövde gösterisiyle İstanbul’a getirtilen Jose Mourinho için binlerce taraftarın önünde imza töreni düzenlendi. Futbolun ‘meydan okuyan adamı’ Mourinho’nun kariyeri başarılarla dolu. Son yıllarda beklentilerin altında kalmasına karşılık, ülkemize ayak basan en kariyerli ve başarılı futbol adamı olduğu tartışılmaz.

Jose Mourinho’nun 1963’te başlayan hayat yolculuğunda 2003’ten beri üzerinde spot ışıkları eksik olmadı. Babası Felix Mourinho milli takım kalesini korumuş ünlü bir isimdi. Babasının izinden giderek ilk tercihini futboldan yana kullandı. Futbol oynayacak yeteneği kendisinde bulmadığı için 15 yaşındayken kararını verdi, teknik direktör olacaktı. Henüz çocuk yaşta iddiası şuydu: “Bir gün dünyanın en iyi teknik direktörü olacağım.”

Başarıya giden yolda taşları birbir döşedi. İlk hocası babası oldu. Teknik direktörlük için bir başka adım İskoçya’daki antrenörlük kursuna katılmaktı. Çıraklık dönemi İngilizlerin efsane teknik adamı Sir Bobby Robson’un yanında geçti. Sporting Lizbon, FC Porto ve Barcelona’da ünlü teknik adamın yanında olan Mourinho, Barcelona’da Robson sonrası göreve gelen bir başka usta Hollandalı Louis Van Gaal’la da beraber çalıştı.

Benfica’da geçen birkaç aylık kısa süre teknik adamlık serüveninde atlama taşı Uniao Leiria’da oldu. Portekiz liginin son 26 yılının en kötü takımı olan Uniao Leiria’yı ligde 5. sıraya taşıyınca dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. 2002’de başlayan FC Porto dönemi Mourinho adının ezberlenmesinin başlangıcıydı. Lig şampiyonluğuna 2003’te UEFA Kupası, 2004’te Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu eklendi. Ve artık Mourinho adı herkesin ezberlediği, başarıyla eşdeğerdi.

 

Chelsea, Inter, Real Madrid, Manchester United, Tottenham ve Roma ünlü teknik adamın durakları oldu. FC Porto, Chelsea, Inter ve Real Madrid’le lig şampiyonluğu sevinci yaşadı. FC Porto’dan sonra Inter’le de Şampiyonlar Ligi’ni kazandı. Kupa kazanamadığı tek takım Tottenham oldu. FA Cup’ta Tottenham’ı finale taşıyan Mourinho, finale günler kala kovuldu. Finalde Tottenham kaybeden taraf oldu.

Son lig şampiyonluğunu 2015’te Chelsea ile yaşadı. Manchester United’i 2017’de Avrupa Ligi, 2022’de Roma’yı Konferans Ligi şampiyonluğuna taşıdı. United, Avrupa’da son, Roma ise ilk kupasını Portekizli ile kazandı. Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi’ni kazanan ilk ve şimdilik tek teknik adam olarak adını futbol tarihine yazdırdı.

Portekizli kendi ifadesiyle ‘Special One’. Yani ‘özel biri.’ Mourinho’nun Fenerbahçe’ye gelmesi Türk futbolunun marka değerine katkısı büyük olacaktır. Her hareketi takip edilen bir isim. Gözler doğal olarak Süper Lig’e çevrilecek. Meydan okumayı seven biri olarak, Ali Koç’tan mutlaka birkaç yıldız transferi sözü almıştır. Mourinho adı kapısı çalınan yıldızların gelmesinde anahtar rolü oynayacaktır. Hem lig hem de Avrupa’da başarı hedefleyen Fenerbahçe’ye Mourinho’nun kafasındaki oyuncuların transferine onay almadan imza atmasını düşünmek naiflik olur.

Önümüzdeki hafta sonu Fenerbahçe’de kongre var. Adaylar Ali Koç ve Aziz Yıldırım. Hangi isim kazanırsa kazansın Mourinho teknik adam olacak. Zira, Portekizli adını ilk ortaya Aziz Yıldırım attı. Yıldırım’ın adayına Koç imza attırdı. Ali Koç kazanırsa 7. yılında ilk kez sezona doğru kadro ve teknik adamla başlayacak. İlk yılından itibaren yanlış kadro ve yanlış teknik adamlarla başarı aradı. Doğal olarak sonuç hüsran oldu. İlk kez geçen sezon doğru teknik adamı (Jorge Jesus) buldu ama ona da yanlış kadroyu teslim etti.

Bu yıl doğru kadroya kurdu. Dzeko, Szymanski, Fred, Djiku, Becao, Livakovic ve Tadic gibi kaliteli isimleri kulübe kazandırırken, yanlış teknik adama teslim etme hatasını yaptı. İsmail Kartal 99 puan toplamasına karşılık, sonuçta rakibi 3 puan daha fazla topladığı için başarısız oldu. Ligin kaderinin tayin edileceği son dönemeçte Sivas ve Konya deplasmanında kaybedilen puanlar, Kartal’ın karnesinin zayıf notları oldu. Dört hedefle çıkılan sezonda sıfır çekildi.

Ali Koç birkaç gün önce ”Bu sezon herkesi yendik, sistemi yenemedik. Seneye herkesi yeneceğiz, sistemi de yeneceğiz.” dedi. Bu sözler yaptığı hataları dile getirme yerine tribünlere oynamanın tercümesidir. Sistem üzerini çizdi ise değil bir Mourinho, 10 tane Mourinho getirsen sonuç değişmeyecektir.

Hakem hataları sadece Fenerbahçe aleyhine mi oldu? Tamam tel tel dökülen bir federasyon ve ne yaptığını bilmeyen bir başkanı var. Peki mevcut başkanın seçilmesini sağlayan kim idi? Tabiki Ali Koç. Hadi ligde doğrandınız, kabul edelim. Ya Avrupa? ‘Evet yanlışlar yaptım!’ demek zor mu?

Mourinho da geldiğine göre Ali Koç’un artık mazereti kalmadı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version