Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

EURO 2024 D GRUBU | Fransa favori, Hollanda umutsuz

EURO 2024 D GRUBU | Fransa favori, Hollanda umutsuz


HASAN CÜCÜK | HABER ANALİZ

Fransa’nın mutlak favori olduğu D Grubu’nda Hollanda, Avusturya ve Polonya yer alıyor. Fransa, 2022 Dünya Kupası’nın final hüznüyle Almanya’ya geliyor. Arjantin karşısında skoru 2-0’dan 2-2 getiren Fransa, uzatma devrelerinin son saniyelerinde Aurélien Tchouaméni’nin mutlak golü kaçırmasıyla yıkılmıştı. Hollanda cephesinde ise ümitten çok ümitsizlik hakim. Son yıllarda yıldız oyuncu çıkaramayan Hollanda’nın güvencesi teknik patron Ronald Koeman.

Fransa: 2018 Dünya Kupası’nda şampiyonluğa ulaşan Fransa, mutlak favorilerden biri olarak geldiği EURO 2020’ye son 16 turunda veda etmişti. Fransa normal ve uzatma devreleri 3-3 biten müsabakada İsviçre’ye penaltılarda geçilmişti. 2022 Dünya Kupası’nda gelinen finalde ise Messi’li Arjantin’e penaltılarda boyun eğdi. Ev sahibi olduğu EURO 84’te şampiyonluğa ulaşan Fransa, EURO 2000’de bir kez daha zirveyi gördü. Yine ev sahibi olduğu EURO 2016’da finalde Portekiz’e kaybetti. Şampiyonluk sayısını üçe çıkarmak isteyen Fransa, bu hayaline oldukça yakın bulunuyor.

Fransa’yı 2012’den beri Didier Deschamps çalıştırıyor. 1992-2000 arasında 3 Avrupa şampiyonasında oyuncu olarak ter döken Deschamps, 2000’de kaptan olarak kupayı kaldırmıştı. Teknik patronluğu döneminde dünya kupasını kazanan Fransız teknik adamın hedefinde Avrupa şampiyonluğu var.

Fransa yıldızlar topluluğu bir kadroya sahip. Takımın bir numaralı yıldızı elbette Kylian Mbappe. Fransa, 1984’te Michel Platini, 1998 Dünya Kupası ve EURO 2000’de Zidane ile kupayı kaldırmıştı. Mbappe, 2018 Dünya Kupası’nda vazifesini yaptı. 2022 Katar’da ise finalde uyuyan devi uyandıran isimdi. 25 yaşındaki süperstarın şimdi hedefinde Avrupa şampiyonluğu var.

Mike Maignan, Hugo Lloris sonrası devraldığı kalede güven verdi. Defansta Theo Hernandez, Konate, Upamecano, orta sahada Real Madrid’in iki dinamosu Aurélien Tchouaméni ve Eduardo Camavinga, forvet hattında Mbappe, Griezmann, Dembele rakipleri yeterince korkutmaya yetiyor. Elbette iki yıl aradan sonra milli takıma dönen N’Golo Kante’yi de unutmamak lazım. Eski formundan uzak olsa da orta sahada farkını hissettiren bir oyuncu.

Hollanda: Bir zamanlar yetiştirdiği yıldızlarla Avrupa futboluna damga vuran Hollanda uzun süredir fetret dönemi yaşıyor. EURO 2016 ve 2018 Dünya Kupası bileti alamayan Portakallar, Ronald Koeman’la tekrar uluslararası arenaya dönmüştü. EURO 2020’ye son 16 turunda veda ettiler. Koeman’ın Barcelona’ya gitmesiyle dümene geçen usta teknik adam Louis van Gaal, Katar 2022’de çeyrek final gördü. Van Gaal’ın görevi bırakmasıyla koltuğa tekrar Ronald Koeman oturdu.

Hollanda kadrosunda dünya standartlarında oyuncu sayısı bir elin parmaklarına ulaşmıyor. Virgil van Dijk ve Nathan Ake’nin yanına yazılacak başka oyuncu bulunmuyor. Orta sahada Frenkie de Jong bir türlü Barcelona’da patlama yapamadı. Keza defansta Matthijs de Ligt de Bayern Münih formasının değişmezi olamadı. De Jong’un nisan ayının sonlarında sakatlandığını hatırlatalım. Sezonun geri kalan bölümünde Barcelona formasını giyemeyen De Jong’un EURO 2024’te takımında yerini alması bekleniyor.

Hollanda’da en sıkıntılı mevki kale. Justin Bijlow, Mark Flekken ve Bart Verbruggen üçlüsünün toplam milli maç sayısı 25’e ulaşmıyor. Gözlerin üzerinde olacağı isim ise genç yıldız Xavi Simons. Piyasa değeri 80 milyon Euro olan Simons, kiralık oynadığı RB Leipzig’de oldukça iyi bir sezon geçirdi.

Polonya: Kadrosunda Robert Lewandowski gibi efsane bir golcüye sahip Polonya’nın EURO 2024 yolu sıkıntılı geçti. Eleme grubunda Arnavutluk ve Çekya’nın ardından üçüncü oldu. Play-off turlarında Estonya’yı 5-0 yenen Polonya, Galler engelini ise normal ve uzatma devrelerinde golün çıkmadığı maçta penaltılarda geçti. Eleme grubunda 8 maçta 10 gol atarken, kalesinde aynı sayıda gol gördü. Lewandowski’nin varlığına rağmen gol yollarını açamadı.

Eleme grubuna Fernando Santos yönetiminde başlayan Polonya, direk bilet şansını kaçırınca kenar yönetiminde değişime gitti. U21 milli takımını çalıştıran Michal Probierz, A takıma terfi etti. Santos’un 5’li defans anlayışından 4’lü defansa döndü. Polonya’da kalede Wojciech Szczesny, defansta Jakun Kiwior, orta sahada Piotr Zielinski ve forvette Rober Lewandowski Polonya’yı başarıya ulaştıracak anahtar oyuncular.

Avusturya: EURO 2024 yolunda Belçika’nın ardından ikinci olan Avusturya turnuva biletini alırken zorlanmadı. Üçüncü sıradaki İsveç’le arasında 9 puan vardı. Teknik patron Ralf Rangnick kısa sürede farkını gösterdi. Sahanın her bölgesinde pres yapan, topu kaptığında ise hızla hucüma çıkan bir takım oluşturdu.

Avusturya’nın kadrosunda David Alaba, Sabitzer, Schlager ve Laimer gibi kalburüstü isimler var. Takımın tartışmasız bir numarası David Alaba. 100’den fazla milli maça çıkan Alaba, 10 kez ülkesinde yılın futbolcusu seçildi. Kale, forvet ve sağ kanat hariç her mevkide oynama yeteneğine sahip. Rangnick, Alaba’ya sol stoperde görev veriyor. Bu sezon yaşadığı sakatlıklardan dolayı standartının altında kalmasına karşılık, EURO 2024’te takımın en önemli ismi olmaya aday.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version