Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

EURO 2024 C GRUBU | İngiltere şampiyonluk, Danimarka rövanş peşinde

EURO 2024 C GRUBU | İngiltere şampiyonluk, Danimarka rövanş peşinde


HASAN CÜCÜK | HABER ANALİZ

Futbolun mucidi olan İngilizler, sıra başarıya gelince hep sınıfta kaldılar. Tarihteki tek başarıları 1966 Dünya Kupası olan İngilizler, Avrupa şampiyonluğuna EURO 2020’de çok yaklaştı ancak Londra’daki finalde İtalyanlara yenilip hüsran yaşadılar. Turnuvanın en değerli kadrosuna sahip olmalarına karşın kenar yönetimi güven vermiyor. EURO 2020’de yarı finalde İngiltere’ye elenen Danimarka, Almanya’da rövanşı almaya geliyor. Sırbistan ve Slovenya en iyi üçüncü kontenjanından gruptan çıkma hesapları yapıyor.

İngiltere: EURO 2024 yolunda İtalya ve Ukrayna’nın yer aldığı gruptan lider çıkan İngiltere, 6 galibiyet ve 2 beraberlik aldı. Almanya yolunda yenilmeyen İngilizler, attıkları 22 gole karşılık kalelerinde sadece 4 gol gördü. Buraya kadar olan her şey normal. Elemelerde istim üstünde olmalarına karşılık, uluslararası turnuvalarda sessizliğe bürünüyorlar. 11. kez katılacakları Avrupa şampiyonasında en önemli başarıları EURO 2020’deki final oldu. 1968 ve 1996’da yarı final gördüler.

İngiltere yıldızlar topluluğu bir kadroya sahip. Avrupa arenasında sezona damga vuran Jude Bellingham, Phil Foden, Bukayo Saka, Declan Rice ve Harry Kane ile başarı arayacak. Teknik patron Gareth Southgate, gençlerden oluşan bir kadro tercihine gitti. Marcus Rasford, Jordan Henderson ve Raheem Sterling gibi yıldızları kadroya almadı.

İngiltere’nin sorunu saha içinden ziyade kenar yönetiminde bulunuyor. Dünyanın bir numaralı ligi olan gösterilen Premier Lig’de şampiyonluğun tekeli yabancı hocalarda bulunuyor. İngiliz hocaların esamesi ne kendi liginde ne de Avrupa’da okunuyor. Doğal olarak bu durum milli takıma da yansıyor. Gareth Southgate, koltukta 8 yılı geride bırakmasına karşılık, güçlü kadroyu başarıya henüz taşıyamadı. EURO 2024 Southgate’in son şansı.

İngiltere’de gözlerin üzerinde olacağı çok sayıda oyuncu var. Bellingham La Liga’da, Foden Premier Lig’de yılın oyuncusu seçildi.  Kane, Bundesliga’da sezonu 36 golle tamamladı. 1,5 milyar Euro’ya yakın bir değere sahip kadronun, değerini saha ve skora yansıtması teknik adam becerisine bağlı.

Danimarka: Avrupa şampiyonası ve Danimarka denince akıllara doğal olarak EURO 92 geliyor. Yugoslavya’nın diskalifiye edilmesiyle turnuvanın başlamasına 20 gün kala davet alan Danimarka, plajdan topladığı oyuncularla şampiyon olmuştu. Tarihlerinde 10. kez Avrupa şampiyonasında boy gösterecek Vikingler, EURO 2020’de yarı final görmüştü. İngiltere’ye tarışmalı bir penaltıyla yenilerek final kapısından dönmüşlerdi. Almanya’ya 4 yıl öncesinin hesabını da kesmeye geliyorlar.

Danimarka, Avrupa’nın önemli kulüplerinde top koşturan oyunculara sahip. Takımın başarısı Christian Eriksen ve Pierre Emil Hojberg gibi tecrübeli isimlerin performansına bağlı. EURO 2020’de oynanan Finlandiya maçında sahada kalp krizi geçiren Eriksen, uzun bir aradan sonra futbola dönmüştü. Brentford ve Manchester United’da 18 ay başarılı bir dönem geçiren Eriksen, bu sezon formasını kaybetti. Ancak tekniği ve oyunu okumasıyla Danimarka’nın hâlâ en güçlü silahı. Genç forvet Rasmus Hojlund, United formasıyla iyi bir sezon geçirdi. Performansı Danimarka’nın kaderinde rol oynayacak.

Teknik patron Kasper Hjulmand, kadrodaki oyuncuları yakından tanıyor. Birçok oyuncu Hjulmand’ın tezgahından geçti. Morten Olsen döneminde uzun yıllar 4-3-3 sistemiyle oynayan Danimarka, Hjulmand’la 3-5-2 sistemine geçti.

Slovenya: Tarihinde ikinci kez Avrupa şampiyonası biletini alan Slovenya, Almanya yolunda Danimarka ile aynı grupta mücadele etti. Danimarka ile aynı puana sahip olmasına karşılık, averajla geçildi. Danimarka ile sahasında berabere kalan Slovenya, deplasmanda ise rakibine 2-1 yenilmişti.

Avrupa arenasında ilk kez EURO 2000’de sahne alan Slovenya, 24 yıllık hasreti EURO 2024’te sonlandıracak. Henüz turnuvada galibiyeti bulunmuyor. 24 yıl önce kadrosunda Zlatko Zahovic gibi bir yıldıza sahiptiler. EURO 2024’te ise gözler Benjamin Sesko üzerinde olacak. RB Leipzig formasını giyen Sesko için ”Slovenya’nın Erling Haaland’ı” yorumu yapılıyor. 195 cm boyundaki forvet, kulüp başarısını milli takıma taşımayı hedefliyor. Slovenya’nın kalesinde ise 10 yıldır Atletico Madrid’de oynayan Jan Oblak var. Uzun yıllar Handanovic’in gölgesinde kalan Oblak’ın formu Slovenya’nın gruptaki sıralamasında etkili olacak.

Sırbistan: Avrupa şampiyonlarına Yugoslavya adıyla katıldığı dönemlerde başarılı sonuçlar alan Sırbistan, ülkenin dağılmasıyla gücünü ciddi oranda kaybetti. Yugoslavya’nın futbol mirasını Hırvatistan alırken, Sırbistan son Avrupa şampiyonasında EURO 2000’de yer bulmuştu. O turnuvaya ise Sırbistan – Karadağ birlikteliğiyle katılıp, çeyrek finale gelmişti. 24 yıl sonra ve ilk kez Sırbistan adıyla turnuvada yer alıyor.

Sırbistan özellikle forvet hattında önemli oyunculara sahip. Vlahovic, Kostic, Mitrovic ve Jovic teknik patron Dragan Stojkovic’ten görev bekleyecek. Stojkovic’in ilk tercihi Mitrovic gözüküyor. Forvet gerisinde Fenerbahçe’den tanıdığımız Dusan Tadic ve Sergej Milinkovic-Savic Sırpların bir başka silahı. 8 yıl Lazio formasını giyen ve Avrupa’nın dev kulüpleriyle anılan Milinkovic-Savic sürpriz bir kararla Suudi Arabistan ligine gitmişti. Sırbistan, en zayıf halkası defansının hatalarına maruz kalmaz ise gruptan çıkmaya çok yakın.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version