Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

EURO 2024 | Bu kez başardık!

EURO 2024 | Bu kez başardık!


HASAN CÜCÜK | HABER ANALİZ

Son iki Avrupa şampiyonasına grup aşamasında veda eden Türkiye, bu kez gruptan çıkmayı başardı. Gruptaki son maçımızda Milliler, Çekya’yı Hakan Çalhanoğlu ve Cenk Tosun’un golleriyle 2-1 yenmeyi başardı. 6 puana ulaşan Türkiye, 6 puanlı Portekiz’in ardından averajla ikinci oldu. Son 16 turundaki rakibimiz Avusturya.

EURO 2024’te gruptaki son maçımıza Çekya karşısına çıkarken, tarihin tekerrür etmesini umuyorduk. EURO 2008 ve 2016’da gruplarda rakibimiz Çekya’yı iki maçtada yenmeyi başarmıştık. Hele EURO 2008’teki mücadele tam anlamıyla tarihiydi. 2-0’dan dönüş yapıp 3-2 kazanmıştık. Son 16 tur bileti için bir puan yetiyordu. Gürcistan – Portekiz maçının skoruna bakmaksızın gruptan ikinci olarak çıkacaktık. Korku ve endişelerimiz yok muydu? Olmaz olur mu!

Vincenzo Montella, EURO 2024’te garip tercihlere imza attı. İlk maçta tekleyen Orkun’u Portekiz karşısında da sahaya sürdü. Sezonun en flaş ismi Barış Alper’den forvet denemesi yaptı. İlk iki maçı Barış Alper alışmadığı mevkide şut çekmeden tamamladı. Samet sevdasından vazgeçmedi. Portekiz karşısında adeta kumar oynayıp kaleyi Altay’a teslim etti. Keza Arda Güler’i Portekiz karşısında ‘sakatlık’ gerekçesiyle yedek kulübesine çekti.

Umudumuz Montella’nın hatalarından ders almasıydı. Nitekim Orkun’u kesip ön liberoda Salih Özcan ve İsmail Yüksek’i oynatması iyiye işaretti. Barış Alper’i nihayet kanada çekmişti ama bu kez forvetimiz yoktu. Sağ kanatta Barış Alper, solda Kenan Yıldız, ortada ise Hakan Çalhanoğlu ve Arda Güler vardı. 4-2-4 düzeniyle ne olduğu belirsiz bir sistemle oyun alanındaydık.

Ne yazık ki milli takımın ne sistemi ne de ezbere sayılacak bir ilk 11’i yok. Ne savunma ne hucüm yapıyoruz. Ne olduğunu kimsenin çözemediği bir oyun anlayışına sahibiz. Çekya’nın yoluna devam etmesi için mutlak galip gelmesi gerekiyordu. En önemli kozları Patrik Schick sakatlığı ekstra bir ikramiye idi.

Ancak ilk düdükle birlikte sahada ne yaptığının farkında olmayan bir Türkiye vardı. Pozisyonlara Çekler girdi. Kalemizi iki uzaktan şutla yokladılar. Mert Günok gole izin vermedi. 20. dakikada Antonin Barak’ın çift sarıdan atılmasıyla tüm şartlar lehimize döndü. Topla oynayan taraf olmamıza karşılık üretkenlik yoktu. Rakip ceza alanı içinde pozisyon bulamadık. Hakan ve Arda’nın kaleyi bulmayan şutları dışında koca ilk devre hem de 10 kişi kalmış rakip karşısında varlık gösteremedik. Az kalsın soyunma odasına yenik gidecekken, kalecimiz Mert Günok karşı karşıya kaldığı pozisyonda Jurasek’in vuruşuna engel oldu.

İlk devre bulamadığımız çerçeveyi ikinci devrenin hemen başında Barış Alper’in kafa vuruşunda bulduk. Üzerinden ölü toprağını atmış bir milli takım vardı. Üst üste Çekya kalesinde pozisyonlar bulmaya başladık. Oynadığı futbolla eleştirilen Hakan Çalhanoğlu, oluşan karambolde İsmail Yüksek’in pasını sol çarprazdan ağlarla buluşturduğunda dakikalar 51’i gösteriyordu.

1-0 öne geçmişsin, rakip 10 kişi ne beklenir? Oyun kontrolünü alıp, rakibin ani çıkışlarına engel olmak ilk akla gelir. Peki Türkiye ne yaptı? Organize olmaktan uzaktı. Rakip kalede kaçırdığımız mutlak gol sonrası kalemizde golü gördük. Uzun atılan taçdan gelen topun oluşturduğu karambolde 65. dakikada Tomas Soucek topu ağlarla buluşturdu.

Beraberlik golü sonrası bizim de çilemiz başladı. Zaten diken üstünde götürdüğümüz maçta olası bir kaza golü tüm geceyi kabusa çevirecekti. Gürcistan’ın Portekiz karşısındaki 2-0 üstün oynadığı haberi endişemizi katlayan sebepti. Olası bir yenilgi Almanya’ya veda olacaktı.

Neredeyse 80 dakika 10 kişi oynayan Çekler, kora kor mücadele etti. Dışarıdan bakan birinin Çekler’in bir kişi eksik olduğunu anlaması mümkün değildi. Çekya, maçın son bölümünde oyun disiplininden kopmasıyla rakip kalede pozisyon üstüne pozisyon bulduk. Biraz sakin ve dikkatli olsak golü bulmak içten bile değildi. 90+4’te 4 kişiyle geldiğimiz pozisyonda Cenk Tosun topu ağlarla buluşturarak stresimize son verdi.

Aldığımız 3 puanla Portekiz’in ardından ikinci olup, adımızı son 16 turuna yazdırdık. Yeni rakibimiz Avusturya. Hakan Çalhanoğlu ve Samet Akaydın gördükleri karttan dolayı Avusturya karşısında forma giyemeyecekler. İlk testten geçtik ama oynadığımız futbol ümit vermiyor. Umarım Avusturya karşısında korkulan olmaz.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version