Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Elektrikli sandalye mi, zehirli iğne mi?

Elektrikli sandalye mi, zehirli iğne mi?


ADEM YAVUZ ARSLAN | YORUM

ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump arasındaki televizyon düellosunu izlerken Amerikan vatandaşları adına üzüldüm. Düşünsenize; demokrasiye inanıyorsunuz, oy kullanmanın önemini biliyorsunuz ama sandığa gittiğinizde iki seçenek var; Biden mı, Trump mı?

Bu durum idam mahkumuna “Elektrikli sandalye mi, zehirli iğne mi?” demek gibi bir şey. Tamam abartıyorum ama gerçekten de durum o kadar kötü…

Nitekim düelloyu izlerken bir yandan da sosyal medya platformu X’te dönen yorumlara baktım. Demokratlar bile Biden’ı inanılmaz ağır eleştiriyor. Öyle capsler, karikatürler var ki inanamazsınız.

Detaylara geçmeden söyleyeyim; dün akşamın kaybedeni Amerika oldu.

Joe Biden ileri yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle düşük bir performans sergiledi. Tamam çok pot kırmadı ama o kadar donuktu ki kampanya çalışanlarının bile yüzü düştü.

Trump ise bildiğiniz gibiydi. Kendi paralel evrenindeydi. Hilafi hakikat bir sürü şey söyledi. Münazara da zaman zaman seviye çok düştü.

Trump, Biden’in zinde gözükmek için doping yaptığını iddia edip uyuşturucu testi istedi. Biden ise Trumpla sürüş testi yapmak istediğinden bahsetti. Bir ara konu porno starlarına bile geldi.

Trump mahkum edilmiş ilk başkan olmasına rağmen daha ataktı. Malum olduğu üzere Biden’in ilerleyen yaşı ve tartışılan mental kapasitesi nedeniyle Demokratlar hayli gergin.

Büyük Kongre öncesi bu tartışmayı yapmaları ile ilgili iki temel  teori var… İlki şöyle; Biden’in konuşmayı unutması, sahnede donup kalması ya da yolunu bulamamasını gösteren sosyal medya paylaşımlarının neden olduğu imajı yıkmak için erken tarihli bir tartışma yapmak istediler. Biden bu tartışmada iyi bir performans sergileyip kötü imajını yıkabilirdi.

İkinci senaryo -komplo teorisi de denebilir- ise Biden ile Trump arasında erken tarihli bir düello ile Biden’i çekilmeye ikna etmek. Demokrat seçmenin Biden’a ‘çekil’ baskısı yapması için bu tartışma fırsat olarak görülüyordu.

Dün akşamki bir buçuk saatlik tartışmadan sonra ikinci ihtimalin daha güçlü olduğunu söyleyebilirim. Demokrat partililer hatta Demokrat Parti yandaşı medya bile çok sert eleştiriler yapıp Biden’in artık çekilmesi gerektiğini dile getirdi. Şu anda en çok konuşulan konu ‘alternatif’ bir isim…

Gerçekten de Biden’in performansı çok düşüktü. Beyaz Saray kaynakları başkanın soğuk algınlığı nedeniyle sesinin az çıktığını yaydı ama ekranları başındaki milyonlar farklı fikirdeydi. Nitekim online anketlerde Trump açık ara önde gözüktü.

Tartışmanın içeriğine gelince. ABD siyasetinde bu tip tartışmalar çok eski bir gelenektir. Bütün başkan adayları rakipleriyle kıran kırana tartışırlar. Hatta bu tartışmalarda bazı adayların kariyeri bile bitmiştir. Ancak dün akşamki tartışma çok renksizdi.

CNN ekranlarındaki tartışmaya seyirci alınmadı. Taraflar sahneye çıkmadan birbirlerinin elini bile sıkmadı. Adayların politikalarını anlattıkları bölümler ekstra sıkıcıydı. Birbirlerine yönelik suçlamalarla tansiyon biraz yükseldi ama Biden’in tartışmayı gerecek enerjisi yoktu denebilir. Trump gibi yargıyla başı dertte olan rakibini zorlayamadı bile.

Düşünsenize; Trump 6 Ocak Kongre baskınını bile savundu. Biden’a hakaret kastıyla ‘Filistinli’ dedi. Trump, Biden’in Amerika için tehlike, Afganistan’dan çekilmenin ABD tarihindeki en utanç verici gün olduğunu, İsrail’in ‘başladığı işi bitirmesine izin vermesi gerektiğini’ ve mültecileri ‘terörist’ olarak tanımladı.

Donald Trump, Biden yönetimindeki ABD’nin artık saygı duyulan bir ülke olmadığını, adeta üçüncü dünya ülkesi gibi görüldüğünü iddia etti. Biden ise Trump’ın salvoları karşısında genel olarak hayli tutuk kaldı.

Bu durum Demokrat Parti’de büyük tartışma çıkaracaktır. Çünkü şu haliyle gidilecek bir seçimden Trump’ın galip çıkması kimseyi şaşırtmaz. Demokrat Parti çevreleri Biden’in çekilmesini ve yerine daha genç bir adayın bulunması gerektiği daha yüksek sesle savunacaklar.

Sonuç itibariyle; 4 yıl sonra tekrar karşı karşıya gelen Biden ve Trump düellosundan endişe ve korku çıktı diyebiliriz.

Tabi söz konusu olan ABD seçimleri olunca dünyanın geri kalan kısmının da endişe etmesi kaçınılmaz.

Ne diyelim; Allah sonumuzu hayretsin…

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version