Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

E GRUBU | Belçika’nın yeri garanti, ikinci kim olacak? 

E GRUBU | Belçika’nın yeri garanti, ikinci kim olacak? 


HASAN CÜCÜK | HABER ANALİZ

Avrupa futboluna son dönemde önemli yıldızları kazandıran Belçika, E Grubu’nun mutlak favorisi. Romanya, Slovakya ve Ukrayna ikincilik için mücadele edecek. Belçika’nın altın jenerasyonundan geriye sadece birkaç isim kaldı. Bakalım kalan son yıldızlar kupayla uğurlanacak mı?

Belçika: Jan Ceulemans, Enzo Scifo, Franky Vercauteren, Eric Gerets ve Michel Preud’Homme gibi yıldızları yetiştiren Belçika milli takımı 1980’li yıllara damgasını vurmuştu. 2000’li yılların başından itibaren içine düşülen kötü durumdan kurtulmanın reçetesini yazmak için Belçika Futbol Federasyonu, Futbol Direktörü Michel Sablon ve 1986 Dünya Kupası’nda Belçika’yı yarı finale taşıyan kadronun iki temel taşı Enzo Schifo ve Jean-Marie Pfaff görevlendirildi.

İki ismin çalışmaları meyvesi 2014 Dünya Kupası’na katılımla alındı. Çeyrek final oynayan Belçika, EURO 2016’da süpriz bir şekilde ikinci turda elendi. 2018 Dünya Kupası’nda ise üçüncü olarak en iyi derecesini elde etti. EURO 2020’de çeyrek final gördükten sonra 2022 Dünya Kupası tam bir hüsran oldu. Gruptan çıkamayıp, evine erken döndü.

Belçika Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku, Deries Mertens, Mousa Dembele, Jan Vertonghen, Axel Witsel, Toby Alderweireld, Vincent Kompany ve Thibaut Courtois gibi dünya çapında yıldızlar çıkardı. Ancak bu isimlerden geriye sadece Axel Witsel, De Bruyne, Jan Vertonghen ve Lukaku kaldı. Son dönemde yeni isimler öne çıkmaya başladı. Jéremy Doku, Loïs Openda, Leandro Trossard ve Youri Tielemans, Belçika’nın ümit bağladığı yeni isimler oldu.

Teknik patron Domenico Tedesco’nun sezonun büyük bölümünü sakat geçiren Thibaut Courtois’ı kadroya almaması şaşkınlıkla karşılandı. Sezonun son haftalarında Real Madrid kalesinde yerini alan Courtois, Şampiyonlar Ligi finalinde yaptığı kurtarışlarla sakatlığın formunu etkilemediğini gösterdi. Grupta mutlak favori olan Belçika bu kez taraftarını hayal kırıklığına uğratmak istemiyor.

Slovakya: Çekoslovakya’nın dağılmasının ardından uzun yıllar Çekya’nın gölgesinde kalan Slovakya son yıllarda kabuğunu kırmaya başardı. Tarihinde üçüncü kez Avrupa şampiyonasında mücadele edecek. Belçika’nın açık ara öne çıktığı grupta, Romanya ve Ukrayna ile aynı dengede olmayı avantaja çevirmeyi hedefliyor.

Slovakya, EURO 2024 yolunda çıktığı 10 maçta 7 galibiyet, 1 beraberlik ve 2 mağlubiyetle, İngiltere’nin arkasında ikinci olarak turnuva biletini aldı. Rakip ağları 17 kez sarsan Slovakya, kalesinde 8 gol gördü.

Slovakya, lejyoner – yerli lig karışımı bir kadroya sahip. Premier Lig, Ligue 1 ve Serie A’da top koşturan oyunculara sahip Slovakya’da gözler PSG formasını giyen Milan Skriniar üzerinde olacak. Defansın emniyet sübapı Skriniar’ı performansı, Slovakya’nın gruptaki durumunu şekillendirecek. Orta sahada Stanislav Lobotka (Napoli) ve Laszlo Benes  (Hamburg) gibi kozları bulunan Slovakya, gol yollarında ise Boavista’dan Robert Bozenik ve Sparta Prag’dan Lukas Haraslin’e güveniyor.

Ukrayna: Bir dönem Fenerbahçe formasını da giyen ülke futbolunun efsanelerinden Sergiy Rebrov’un çalıştırdığı Ukrayna, Almanya’ya zorlu yollardan geldi. Rusya işgalinden dolayı maçlarını yurt dışında oynayan Ukrayna, elemelerde İngiltere, İtalya, Kuzey Makedonya ve Malta ile mücadele etti. Grupta üçüncü oldu. Uluslar Ligi’ndeki sıralamasına göre EURO 2024 için play-off oynama hakkı kazananan Ukrayna, Bosna-Hersek ve İzlanda engellerini aşıp adını Almanya’da mücadele edecek 24 ülke arasında yazdırdı.

Savaşın vurduğu Ukrayna’da gözlerin üzerinde olacağı isimlerin başında Artem Dovbyk geliyor. Girona’nın La Liga’daki sıra dışı başarısında başrol oynayan Dovbyk, sezonu 24 golle tamamladı. Chelsea’dan Mudryk, Arsenal’dan Zinchenko ve Real Madrid’den kaleci Lunin, öne çıkan isimler. Elbette Kaptan Andriy Yarmolenko’yu unutmamak gerekiyor.  Yarmolenko, Ukrayna formasıyla iki gol daha atması halinde 48 golle milli takımın en skorer oyuncusu Andriy Shevchenko’yu da yakalayacak.

Romanya: EURO 2024 yolunda İsviçre’yi geride bırakmayı başaran Romanya, topladığı 22 puanla Almanya biletini aldı. Avrupa arenasında 5. kez boy gösterecek Romanya’nın en iyi derecesi çeyrek final oldu.

Romanya kadrosunda Atletico Madrid’den Horatiu Moldovan ve Tottenham’dan Radu Dragusin dikkat çekiyor. Ancak her iki oyuncu da kulüplerinde yedek kulübesinde oturuyor. Efsane Gheorghe Hagi’nin oğlu Ianis Hagi, babasının gölgesinden kurtulamadı. Beklentiler Ianis Hagi’nin efsane babasının yolundan gitmesiydi. Ancak bir türlü beklenen patlamayı yapamadı. EURO 2024, Ianis Hagi’nin kırılma turnuvası olabilir.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version