Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AKP’nin merhametsizliği; sokak hayvanlarını uyutmak!

AKP’nin merhametsizliği; sokak hayvanlarını uyutmak!


NECİP F. BAHADIR | YORUM

‘Sokaktaki köpek sorununun’ siyasetin en sıcak konusu olacağı 40 yıl düşünsem aklıma gelmezdi. Sokaklarda, parklarda, meydanlarda başıboş dolaşan köpek meselesini bile halledememiş bir iktidardan söz ediyoruz. 22 yıldır, tek başına ülkeyi yöneten AKP, ‘sokak hayvanları sorununu’ çözemediği gibi daha da büyüttü, içinden çıkılmaz hale getirdi. Aslında yönetimi devraldığında böyle bir problem de yoktu.

“AKP hangi sorunu halletti ki?” diyebilirsiniz. Keşke sadece sorun başıboş köpekler olsa… Beli silahlı, kafası dumanlı, serseri kılıklı, başıboş dolaşanların can dostlardan daha az tehlikeli olduğunu kim söyleyebilir? Trafikte yol kavgasına tutuşandan tutun, kahvede oyun oynarken kavga edene kadar herkesin eli hemen beline gidiyor. Ve tetik düşüyor. Sosyal medya silahların karşılıklı ateşlendiği haberlerden geçilmiyor. Bir öfke ve hiç uğruna ‘insanlar ölüyor azizim.’

Bu ülkenin derdi çok. Ağlayanı yok.

AKP bir süredir ‘sokaktaki köpek sorunu’ üzerinde çalışıyordu. Parti Sözcüsü Ömer Çelik, taslağın son aşamaya geldiğini ve bir hafta 10 gün içinde Meclis’e sevkedileceğini açıkladı. İçeriğiyle ilgili fazla bilgi vermedi. Ardından tartışma birden alevlendi. Neredeyse Ankara’nın ana gündemi oldu. CHP lideri Özgür Özel, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici görüşmesinin bile öne çıkan başlığı ‘başıboş köpek’ düzenlemesiydi.

Ortalıkla pek görünmeyen Fatih Erbakan da kafasını kaldırdı. AKP iktidarına bir muhalefet fırsatı doğduğunu hemen kavradı ve harekete geçti. “Allah’ın verdiği canı ondan başka kimse alamaz!” dedi. Ve Yeniden Refah Partisi’nin durduğu yeri işaretledi. Diğer partilerin özellikle de CHP’nin kafası fena karışık. Ne İsa’ya ne Musa’ya…. Özgür Özel arada bir yerde vaziyeti idare etmek istiyor. Fakat bu öyle bir konu ki arada kalamazsın, safını belli etmek zorundasın.

Basit değil, yakıcı bir sorun!

Başıboş köpek problemi uzaktan bakınca ‘basit, sıradan bir sorun’ olarak görülebilir. Fakat hiç de öyle değil. Yakıcı bir problem bu. Türkiye’de hayvansever lobisi çok güçlü. Küçük marjinal bir grup falan da değil. Toplumun son derece etkili ve aktif kitlesi. Kamuoyu oluşturma güçleri çok fazla. Son günlerde medyaya yansıyan haberlerin çokluğu ve büyüklüğü bunun kanıtı. Daha taslağın içeriği ve takvimi açıklanmadan gündemi tutmayı başardı. Arkasının çok daha gürültülü geleceği muhakkak.

Gündemin fotoğrafın çekerken, kendi düşüncemi de söylemek isterim. Geçmişte hayvanseverlerin felsefesine ve davranışlarına ‘ifrat tefrit boyunda’ görürdüm. Pek önemsemezdim. Aklı başında insanların ‘hayvan hakları’ hakkındaki söylem ve nutuklarını hayret ve şaşkınlıkla karşılardım. Hatta yadırgardım da… Şimdi onları çok iyi anlıyorum. Ve de hak veriyorum… Doğru yaptıklarını düşünüyorum. Gözü kara mücadelelerine, taslağa karşı direnişlerine şapka çıkarıyorum. Artık ben de can dostlardan biriyim.

Merhamet göstermemek AKP rejiminin şiarı!

Hayvana merhameti olmayanın diğer canlıları şefkati olmaz, olamaz. Acıma, merhamet bütün canlara… En çok da çaresizlere, kimsesizlere… Mevlana’ları, Yunus Emre’leri bağrından çıkarmış Anadolu topraklarında maalesef bugün devasa boyutta bir ‘merhamet sorunu’ var. Bir de sloganları; ‘Acırsan, acınacak duruma düşersin’… Acımasızlığın, zulmün bundan daha iyi itirafı olabilir mi? Merhamet göstermemek, acımamak ve zulmü politika haline getirmek AKP iktidarının şiarı.

Ve bu politikadan her canlının nasibini alması mukadder. Haberlerde ‘uyutma’ diye bir formülden söz ediliyor. Ne demek uyutma? Kelime oyunundan başka bir şey değil. Açıkça kastedilen ‘öldürmek’…

Ödürmenin adı ne zaman ‘uyutma’ oldu?

MHP lideri Bahçeli’nin meseleye ‘köpekler öğlen uyur’ gibi espriyle yaklaşması da hiç şık değil. Ciddi bir konu bu! İnsanların canını acıtan bir melese. MHP lideri, ortağının köpekleri ebediyyen uyutmak için kollarını sıvadığını bilmiyor mu?

AKP’nin yayın organı ‘A Haber’ yasa taslağına ulaşmış. İçeriği hakkında haber yaptı. Belli ki bu kanala servis edilmiş. Haberi doğru kabul etmek gerekir. Düzenleme tahmin edildiği gibi ‘merhameten yoksun.’ Düzenlemeye göre bir ay içinde sahiplenilmeyen saldırgan hayvanlara ‘ötenazi’ yapılacak. Evcil hayvanları sokağa bırakanlara ise 50 bin lira para cezası kesilecek. Çözüm formülünün en can alıcı yeri burası. Ötenazi kelimesinin kullanılması da ilginç.

‘Uyutma’ ya da ‘ötenazi’ değil; bunun adı itlaftır

İyileşme umudu olmayan, ağır hastaların daha fazla acı çekmemesi için ölüm hakkını kullanmalarına ‘ötenazi’ deniyor. AKP’nin özellikle işine gelmediği noktalarda kelimelerle oynama huyu daha doğrusu hokkabazlığı var. Bu konuda da pek mahir. Önce ‘uyutma’ dedi sonra ‘ötenazi’…. İkisi de doğru kavram değil. Bunun adı ‘itlaf’. Yani telef etme, öldürme… Bir bakıma cinayet. Bu vicdansızlık kabul edilemez.

Ayrıca burada bir siyasi tuzaktan bile söz edilebilir. Yasayı kim uygulayacak? İl ve ilçe belediyeleri… Başkanlar hangi partiden? Çoğunluğu CHP… Hayvanseverler öfkesini kimden çıkaracak? Kanunu uygulayanlardan… Birçok yerde belediyelerle halk karşı karşıya gelecek. Yarın yasa çıkar da uygulamaya başlarsa canı pahasına direnecek hayvanseverler var. Bu durumda AKP’ye de manzarayı keyifle izlemek düşer. Ve bu işin altında belediyeler kalır. Onun için CHP tehlikeyi sezerek savunma hattını Ankara’ya kurmalı. Sonra çok geç olur.

Çözümün başka yolu olmalı. AKP’nin merhametsiz politikalarına uygun olsa da akla hemen ‘yok etmek’ gelmemeli. Yaşatmanın yolları aranmalı. Kötü ve olumsuz örnekler elbette söz konusu. Bu genellenmemeli. Bütün sokak hayvanlarına teşmil edilmemeli. 31 Mart’tan zaferle çıkan muhalefetin çetin sınavlarından biri bu. Gücünü ve maharetini burada göstermeli. CHP bir an önce safını belirlemeli ve muhalefet blokunu harekete geçirmeli.

Böyle bir konuda yazmamı yadırgayanlar çıkabilir. Yoo bu mesele sıradan bir sosyal sorun değil. ‘Siyasetin kırılma noktalarından biri’ desem yeri. Emeklilere maaş zammı gibi… AKP iktidarına karşı toplumsal muhalefet ateşleyecek bir mesele. Bir kıvılcım yani. AKP bunun farkında. Onun için ‘ateşten topu’ tek başına tutmak istemiyor. Yanına birilerini çekmenin uğraşısı içinde. Gözü de CHP’de… Bu halk enterasan. Yanı başında kardeşleri, akrabaları, arkadaşları ve dostlarının hukuku çiğnenirken kılını kıpırdatmaz sokaktaki köpeklerin hakları söz konusu olunca ayağa kalkıverir.

Başıboş köpek sorunu öylesine karmaşık ve çetrefilli ki…  Türkiye’nin Kürt korunu çözülür belki ama sokaktaki köpek sorunu çözülmez. Yasa mı? Bu ülkede kanunla hangi sosyal sorunun çözüldüğü görülmüş. İnsan problemi hallolmadan diğer meseleler hallolmaz. Nokta.

Görüldüğü gibi üzerinde konuşmaya, yazmaya değer bir konu. Bilmem derdimi anlatabildim mi?

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version