Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Seçimin özeti; CHP sevgisi değil, Erdoğan nefreti! 

Seçimin özeti; CHP sevgisi değil, Erdoğan nefreti! 


ADEM YAVUZ ARSLAN | YORUM

31 Mart seçimlerinin sonuçlarına dair çok uzun ve kapsamlı analizler yapacağız ancak henüz oy sayımı bile bitmeden yapılacak en temel yorum şu; Erdoğan nefreti belirleyici oldu.

Seçmen dünyanın her yerinde böyledir. Oy tercihini bazen sevdiği-istediği aday değil kaçtığı-korktuğu aday belirler. Mesela Amerikan halkı 2020 seçimlerinde Biden’i sevdiğinden değil Trump’tan korktuğu için oy vermişti.

31 Mart yerel seçimlerinin bana göre en belirgin mesajı buydu. Seçim sonucunu CHP adaylarının cazibesi, kampanyalarının başarısı değil Erdoğan nefreti-öfkesi belirledi. Türk halkı Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’a bir dönemin popüler tabiriyle ‘artık seninle değilim’ dedi.

Erdoğan ve AKP’lilerin “Sorunlarımız var ama ancak Erdoğan çözer!” söylemi de boşa düşmüş oldu. Seçmen dünkü sonuçlarla “Hayır Erdoğan çözemez, bilakis sorunların kaynağı sistemin kendisi!” demiş oldu. Sonuç itibariyle Erdoğan ağır bir yara aldı ve bu kolay kapatılabilecek türden bir hasar değil.

AKP’li Şamil Tayyar’ın tabiriyle dünkü sonuçlar iktidar için ‘siyasi bir afet.’

Peki şimdi ne olacak?

Erdoğan klasikleşen ‘Balkon Konuşması’nı yaptı ama eski halinden eser yoktu. Ne kalabalık ne coşku ne de heyecan. AKP Genel Merkezi’nde matem havası vardı. Seçim sürecindekinin aksine yumuşak, yapıcı bir dil kullandı ama bugünden itibaren daha da sertleşecek. Halk desteğini kaybetmiş olmak Erdoğan’ı daha sert politikalar takip etmeye itecek.

Özellikle de bürokrasiye daha fazla baskı yaparak tek adam rejimini sürdürmenin yoluna bakacak. Rejimin bir ayağı halk öbür ayağı bürokrasiydi. Halk ayağı artık yok. Ancak Erdoğan’ın önünde bir açmaz var. Bürokrasi siyasetteki hava değişimini erken fark etmesiyle bilinir.

Dünkü sonuçlardan sonra Erdoğan’ın üzerinde yürüdüğü zemin çatladı. Bu çatlağı tamir edip yayılmasını engellemek hiç kolay değil. Şimdi o çatlaklardan gemiyi terk edenler olacak. Düne kadar Erdoğan’ın kanunsuz emirlerini gözü kapalı yerine getiren bürokratlar bir suç işlerken daha ürkek davranacak.

Erdoğan, ‘halkın ardından bürokrasi de kaymasın’ diye bu sabahtan itibaren Ankara’ya ağırlık verecektir. Ancak işi düne oranla daha zor.  Bu nokta da bürokrasiye hatırlatma yapmakta fayda var. Sırtınızı dayayıp her türlü hukuksuzluğu ahlaksızlığı yaptığınız Reis’iniz yolcu. Artık sizi koruyup kollayamaz.

Ayrıca şundan da emin olun ki ilk fırsatta sizi satacak ve “Suç işlerken bana mı sordunuz?” diyecek. O yüzden bugünden tezi yok hukuka dönme şansını kaçırmamanızda fayda var.

Seçmenin mesajlarına kısa kısa bakarsak;

Dediğim gibi; 31 Mart seçimleri ile ilgili çok şey söyleyecek, yazacak , anlatacak ve analiz edeceğiz. Ancak ilk etapta, sıcağı sıcağına söylenecek şey şu; seçmen Erdoğan’dan kaçtı!

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version