Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bologna’nın sıra dışı başarısının mimarı: Thiago Motta 

Bologna’nın sıra dışı başarısının mimarı: Thiago Motta 


HASAN CÜCÜK | YORUM

İtalya Serie A’da Inter koşar adım şampiyonluğa giderken, bu yılın sürprizi Bologna oldu. Çizme’nin köklü kulüplerinden biri olan Bologna’nın ‘büyük’ olduğu günler tarih öncesinde kaldı. 9 yıldır Serie A’da mücadele eden kulübün hanesinde bulunan 7 şampiyonluğun sonuncusunun geldiği sezon 1963-64. Ligin vasat takımlarından biri olan Bologna, bu yıl sıra dışı bir performans gösteriyor.

Inter, Milan ve Juventus’un ardından 4. sırada yer bulan Bologna, tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi vizesi yönünde kararlı adımlarla ilerliyor. Bologna’nın başarısının altında ise 41 yaşındaki genç teknik adam Thiago Motta’nın imzası var. Barcelona, Atletico Madrid, Inter ve PSG formalarını giyen Motta’nın adı sezon sonunda Juventus’la anılıyor.

Thiago Motta, 28 Ağustos 1982’de doğdu. Tam adı Thiago Motta Santon Olivares. Adından da anlaşıldığı gibi Brezilyalı. İtalyan olarak anılmasına ilerde değineceğimi belirtip, kariyerine yakından bakalım. Sao Paulo ekiplerinden Club Atletico’da futbola başlayan Motta, henüz 17 yaşında Avrupa’ya yelken açtı. Geldiği takım bir devdi; Barcelona. 1999’da geldiği İspanyol ekibinde iki yılı B takımında geçti. 2001 sezonunda adını A takım kadrosuna yazdıran Motta, yıldızlar arasında yer bulmakta zorlandı. 2004 yılında Sevilla maçında sakatlığının bedeli 7 ay yeşil sahalardan uzak kalmak oldu.

2007’de transfer olduğu Atletico Madrid dönemi kabus gibi geçti. Yaşadığı sakatlıklardan formaya hasret kaldı. Koca sezonda 6 maça çıkıp, sahada 312 dakika kaldı. Genç yaşta kariyeri bitme noktasına geldi. Eylül 2008’de sağlık kontrollerinden geçip, bedelsiz olarak Genoa’ya imza attı. 2008-09 sezonunda adeta yeniden doğdu. 27 maçta 6 gollük bir performans ortaya koydu. Sakatlık kabusunu yaşamadığı sezonun ödülü Inter’e transfer olmak oldu.

2009-10 sezonunda Inter, lig şampiyonluğunu Şampiyonlar Ligi ile süslerken, Motta yarı finalde 1-0 yenildikleri Barcelona karşısında gördüğü kırmızı kartla hafızalara kazındı. Eski takım arkadaşı Sergio Busquets’in yüzüne vurmaktan kart gördü. Ancak Busquets’in bariz bir şekilde yaralanma numarası yaptığının görülmesine rağmen, karar değişmedi.

Ocak 2012’de Katar sermayesiyle henüz tanışmış olan PSG’ye transfer oldu. PSG’de istikrarı yakalayan Motta, 2018’e kadar yeşil sahalarda ter döktü. 2001’de Barcelona’da başlayan profesyonel kariyerini 2018’te PSG’de noktaladığında kaldırdığı kupa sayısı 27 idi.

‘’Brezilya’da doğdu İtalyan oldu’’ sözünün gerçeğe dönüştüğü isim oldu. 2003 yılında Brezilya formasını giyen Motta, Sambacılarla iki maça çıktı. Büyükbabası Fortunato Fogagnolo’nun İtalya’dan Güney Amerika’ya göç etmesini gerekçe gösterip, İtalya vatandaşlığını aldı. FIFA’nın oyunculara çifte vatandaşlığa sahip olmaları durumunda temsil ettikleri ülkeyi değiştirmeleri iznini kullanıp, İtalya Milli Takımı’nda oynamayı kabul etti. İtalya formasını ilk kez 6 Şubat 2011’de Almanya ile oynayan dostluk maçında giydi. Kariyeri boyunca 30 kez Gök Maviler’in formasını terletip, bir gol attı.

Yeşil sahalardan emekliye ayrılan Motta, kramponlarını çıkarıp eşofmanlarını giydi. Teknik adamlık yolculuğu futbolculuk kariyerinin yeniden ayağa kalktığı Genoa’da başladı. 21 Ekim 2018’te göreve geldiğinde Genoa sondan ikinci sıradaydı. 28 Aralık’ta görevden alındığında ise son sıradaydı. İlk teknik adamlık deneyimi oldukça kısa ve hayal kırıklığıyla bitti.

Yeni bir teklifin gelmesi iki yılı bulacaktı. 5 Temmuz 2021’de Serie A’da sıkıntılı günler geçiren Spezia’ya imza attı. Yaklaşan transfer sezonuna hazırlıksız yakalanan bir kulüp bulan Motta’nın Spezia günleri aralık ayına kadar sıkıntılı geçti. Motta, ocak ayında Spezia’nın kaderini değiştirdi ve ayrıca arka arkaya üç galibiyet elde ettikten sonra Serie A Ayın Teknik Direktörü ödülüne layık görüldü. Sezon sonunda Motta, Spezia’nın üst üste ikinci sezon küme düşmesini engelleyen hoca oldu. Haziran 2022’de Spezia’ya veda etti.

Motta, 12 Eylül 2022’de kansere yakalanan Sinisa Mihajlovic’in yerine Bologna teknik direktörlüğüne getirildi. İlk sezonunda Bologna ligi 9. sırada tamamlayınca spot ışıkları üzerine çevrildi. Yeniden Serie A’ya yükseldiği 2015’ten sonra en iyi derecesiydi. Bu yıl ise bambaşka bir Bologna vardı.

Sezona Milan mağlubiyetiyle başlayan Bologna için ilk haftalar sıkıntılı geçti. Peş peşe beraberlikler aldı. Yaş ortalaması 24 olan genç bir takım kuran Motta, göze hoş gelen futbol oynatmaya başladı. Son 10 haftada çıkarılan 8 galibiyet, Bologna’yı tabelada hızla yukarıya taşıdı. 31 hafta sonunda topladığı 58 puanla 4. sırada yer bulan Bologna, tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi bileti yolunda ilerliyor.

Adı sezon sonunda Juventus’la anılan Thiago Motta, ‘’Benim fikrim ofansif oynamak. Oyunu kontrol eden, yüksek baskı yapan ve topla ve topsuz çok hareket eden kısa bir takım. Topa sahip olan oyuncunun her zaman üç veya dört çözümü olmasını ve yardım etmek için iki takım arkadaşının olmasını istiyorum. Futboldaki zorluk, genellikle işleri basit yapmak, ancak üssü kontrol etmek, pas vermek ve serbest kalmaktır.’’ diyor.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version