Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

San Marino cephesinde değişen bir şey yok!

San Marino cephesinde değişen bir şey yok!


HASAN CÜCÜK | YORUM

San Marino adını sadece futbolda duymak mümkün. İtalya sınırları içinde yer alan bu küçük ülkenin nüfusu yaklaşık 34 bin. Ülkede tek ‘milli spor dalı’ futbol. Tarihi sayılacak hezimetler San Marino için sıradan bir skor. İlk milli maçını 14 Kasım 1990’da İsviçre ile oynayan Avrupa’nın mikro devleti sahadan 4-0 mağlup ayrıldı. Geride kalan 34 yılda mağlubiyetler birbirini takip etti. Ülkenin ilk ve tek galibiyeti 2004 yılında kendisi gibi bir mikro devlet olan Lihtenştayn karşısında geldi. 20 yıl sonra gelen galibiyet fırsatını ise değerlendiremedi.

Dünya futbolunun en altında bulunan San Marino’nun milli takım yolculuğu 14 Kasım 1990’da İsviçre maçıyla başladı. Türkiye ile bugüne kadar 4 kez karşılaştı. Hepsini kazandığımızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. San Marino ‘gurur’ beraberliklerinden birini Türkiye’ye karşı aldı. İki ülke ilk kez 1994 Dünya Kupası yolunda aynı gruba düşünce karşılaştı.

28 Ekim 1992’de Samsun 19 Mayıs Stadı’nda konuk ettiğimiz San Marino karşısında 37’de Hakan Şükür’ün golüyle devreyi önde kapattık. Ancak 52’inci dakikada Nicola Bacciocchi skoru eşitledi. Bu golden sonra Türkiye’nin kabus dakikaları başladı. Dakikalar tükeniyor, gol gelmiyordu. Ta ki 86’da sahneye çıkan Trabzonsporlu Orhan Çıkrıkçı skoru 2-1’e getirene kadar ecel terleri döktük. 88’de Hakan Şükür ve 90’da Hami Mandıralı’nın golleriyle futbolun küçük ülkesini 4-1 yendik.

Sahamızda fiyaskonun köşesinden döndük ama 10 Mart 1993’teki deplasman maçında gol atmaya muvaffak olamadık. 957 kişinin izlediği 90 dakika golsüz bitti. San Marino, tarihinde ilk beraberliğini ve puanını Türkiye karşısında almayı başardı. Köprünün altından çok sular aktı. Türkiye 90’lı yılların çok ötesine geçti. San Marino cephesinde ise değişen bir şey olmadı. Olmayacak gibi de…

San Marino 208 maç oynadı. Hanesinde tam 197 mağlubiyet var. Hanesinde gol atmadan bitirdiği bol sıfırlı mağlubiyet var. Almanya karşısında aldıkları 13-0 ise en ağır hezimetleri olarak duruyor. Bugüne kadar sadece 10 beraberlik ve bir galibiyet aldılar. İlk ve tek galibiyetlerini Nisan 2004 yılında Lihtenştayn karşısında 1-0’lık skorla aldılar.

Gelelim 20 yıl sonra teptikleri fırsata. Bu haftayı Avrupa ülkeleri hazırlık maçlarıyla geçiriyor. San Marino gücünün farkında olduğu için ‘dişine göre’ takımlarla hazırlık maçı oynuyor. Geçtiğimiz hafta Karayip ada ülkesi Saint Kitts ve Nevis’le oynadı. 47 bin nüfuslu ülkeye konuk olan San Marino sahadan 3-1 mağlup ayrıldı. Pazar günü ise San Marino rakibini konuk etti. Beklenti galibiyetti. Ancak bu sahaya yansımadı. 90 dakika sonunda gol sesi çıkmadı. 20 yıl sonra gelen fırsatı değerlendiremedi. Tesellisi beraberlik sayısında çift haneli rakama ulaşmak oldu.

Milli takımın kadro değeri sadece 900 bin Euro. Futbol mikro ülkenin tek popüler spor dalı. Ancak bu da hobiden öteye geçmiyor. Amatör oyunculardan kurulu bir milli takımın yenilmesi değil, kazara gelen beraberlikleri haber değeri taşıyor. Şut atmadan maçı bitirmek sıradan ama bazen tıpkı Türkiye karşısında olduğu gibi sansasyonel sonuçların da kenarından dönüyorlar. EURO 2024 yolunda Danimarka’ya sahasında 2-1 yenilirken, Vikingler ecel teri dökmüştü. Teknik patron Kasper Hjulmand, Danimarkalı oyuncuların performansını maç sonunda ‘çok kötü’ olarak nitelendirmişti.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version