Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsveç’in yeni Zlatan’ı: Viktor Gyökeres 

İsveç’in yeni Zlatan’ı: Viktor Gyökeres 


HASAN CÜCÜK | YORUM

İskandinavya futbolunun lider ülkesi İsveç, son yıllarda Danimarka’nın gölgesinde kaldı. Ev sahipliğini yaptığı 1958 Dünya Kupası’nda final oynayan İsveç, 2022 Dünya Kupası ardından EURO 2024 biletini de kaçırdı. 1 Mart’ta takımı Danimarkalı Jon Dahl Tomasson’a emanet eden İsveç, dünya futbolunda yeniden var olma mücadelesi verecek. Malmö IF ile iki kez İsveç Ligi şampiyonluğu yaşayan Tomasson, aynı başarıyı milli takım düzeyinde arayacak. İsveç’in genç yetenekleri gelecek adına ümit veriyor. O isimlerden biri de bu yıl gol olup yağan Viktor Gyökeres. Sporting Lizbon formasıyla müthiş bir performansa imza atan Gyökeres’i dev kulüpler gözüne kestirdi bile.

İsveç futbolu denince aklımıza ilk olarak Zlatan İbrahimovic gelir. Malmö IF’de başlayan futbol yolculuğunda Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan ve Manchester United formalarını başarıyla terletti. Şampiyonluk yaşadı. İnanılmaz goller attı. Dev kulüplerde ter dökmesine rağmen kupa koleksiyonuna Şampiyonlar Ligi kupasını ekleyemedi. Milli takım kariyeri ise sönük geçti. İsveç tarihinin en çok gol atan oyuncusu yanına başka başarı ekleyemedi. Uzun kariyerini geçen yıl noktalayan İbtahimovic dışında Tomas Brolin, Henrik Larsson ve Martin Dahlin de Viking ülkesinin yeşil sahalara sürdüğü yıldız isimler oldu.

İbrahimovic’in tarih oldu İsveç’in sahneye sürdüğü isimlerden biri Viktor Gyökeres. Sporting Lizbon formasıyla bu sezon çıkışa geçen Gyökeres ile Zlatan’ın ortak özelliği ikisinin de göçmen kökenli olması. Zlatan Boşnak, Gyökeres Macar asıllı. Elbette ortak noktaları, köklerinin geldiği değil İsveç’e dünyaya gözlerini açmış olmalarıdır.

4 Haziran 1998’de Stockholm’de doğan Viktor Gyökeres’in ilk kulübü IFK Aspudden – Tellus oldu. 2013 yılında yeni bir maceraya atılıp Brommapojkarna takımına geçti. U17 takımıyla başlayan Brommapojkarna günleri 2015’te adını A takım kadrosuna yazdırmasıyla yeni evreye geçti. Ocak 2018’de kariyerinde yeni bir sayfa açıp İngiltere’ye transfer olurken, takımı Brighton ödenen bonservis ise 1 milyon Euro idi. Ancak Ada günleri planladığı gibi gitmedi. Hemen hemen her sezon kiralık olarak gönderildi. Almanya’da St. Pauli, İngiltere’de Swensea ve Coventry City formalarını giydi. 15 Ocak 2021’de kiralık geldiği Coventry City ile temmuz ayında kalıcı sözleşme imzaladı.

1,2’ye alıp, 21 milyon Euro’ya sattı!

Premier Lig rüyasıyla adım attığı İngiltere’de adresi Championship olmuştu. Ancak pes etmeye niyeti yoktu. Temmuz 2021’de başlayan kalıcı Conventry City döneminde adeta yeniden doğdu. İki yıl ter döktüğü yeni takımıyla çıktığı 116 maçta 60 gole direk katkı sağlayınca büyük kulüplerin radarına girdi.

1,2 milyon Euro’ya renklerine bağladığı Gyökeres’i Conventry City geçen yaz 21 milyon Euro’ya Sporting’e sattı. Bu transfer, Sporting kulüp tarihindeki en yüksek maliyetli oyuncu transferi oldu. Sporting’in daha önceki en pahalı transferi 18 milyon Euro ile Morten Hjulmand’di. Hjulmand’in de bir İskandinav olduğunu notunu düşelim. Hjulmand, Danimarkalı. Kadrosunu iki İskandinav ile güçlendiren Sporting’in hedefi Gyökeres’le rakip savunmanın, Hjulmand ile rakip forvetin korkulu rüyası olmaktı. Henüz sezonun sonu gelmeden iki transferde de tam isabet sağlandı.

39 maçta 50 gole doğrudan katkı yaptı

Gyökeres sezon bitmeden Sporting formasıyla çıktığı 39 maçta 50 gole direk etki ederek hem lig hem de Avrupa futboluna damga vurdu. Ligde sahne aldığı 24 maçta 22 gol kaydeden Gyökeres, güçlü fiziği ve final vuruşlarındaki ustalığıyla öne çıktı. Rakip savunma üzerinde baskı kurmasının yanı sıra topu koruyabilmesi ve hava toplarındaki üstünlüğü rakip savunmalar için tehlikeli hale getiriyor. Oyun zekası ve pozisyon alma yeteneği İsveçli forvetin artıları arasında yer alıyor. Tüm bunlara hızı ve dribling yeteneğini ekleyince Gyökeres gol yollarında rakip savunmaları çaresiz bırakıyor.

Bu sezon Avrupa’nın Top 10 liglerinde en çok gol atan ve asist yapanlar listesinde ilk sırada yer alıyor. 39 maçta 50 gole (36 gol – 14 asist) direk katkı veren Gyökeres, Harry Kane ve Mbappe gibi yıldızları geride bıraktı. Piyasa değerini 55 milyon Euro’ya çıkaran Gyökeres’i gözüne kestiren kulüplerin başında Arsenal geliyor.

Championship’ten gelen bir oyuncunun Portekiz Ligi’nde bu kadar gol atmasını kimse beklemiyordu. İstatistikleri altüst eden Gyökeres’in olası transferi için telaffuz edilen rakam ise 100 milyon Euro. İsveç milli formasıyla çıktığı 19 maçta 5 gol kaydeden yıldız oyuncunun adını önümüzdeki yıllarda daha çok duyacağız.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version