Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bundesliga’da yıllara meydan okuyan iki teknik adam: Schmidt ve Streich 

Bundesliga’da yıllara meydan okuyan iki teknik adam: Schmidt ve Streich 


HASAN CÜCÜK | YORUM

Almanya Bundesliga’da Bayer Leverkusen şampiyonluğa koşarken, akıllardaki sorulardan biri de önümüzdeki sezon Bayer Münih’i kimin çalıştıracağı. Zira, takımın emanet edildiği Thomas Tuchel’le yolların sezon sonunda ayrılacağı açıklandı. Şampiyonluk kadar olmasa da spor kamuoyu Bayer’in yeni hocasının kim olacağını merak ediyor. 18 takımlı Bundesliga’da iki teknik adam var ki, istikrarlarıyla dikkat çekiyor. Kupa kazanmadılar belki ama uzun yıllardır koltuklarını koruyorlar. Teknik adam değişikliğinin artık sıradan hâle geldiği günümüz futbolunda Heidenheim’da Frank Schmidt ve Freiburg’da Christian Streich koltukta çift haneli rakamları geride bıraktı.

Futbolun iki efsanesi Alex Ferguson ve Arsene Wenger’in vedasıyla ‘uzun yıllar görev yapan teknik adamlar’ kavramı rafa kaldırıldı. Ferguson, Manchester United’da 27, Wenger ise Arsenal’i 22 yıl çalıştırdı. Özellikle Ferguson’un 2013’te emekliye ayrılmasıyla ‘kovulması mümkün olmayan teknik adam’ söylemi tedavülden kalktı. Teknik adamlık ateşten gömlek oldu. Giyen ilk tökezlemede hesabın kesileceği adres olduğunu bilinciyle göreve geliyor. Burada kısa bir not düşelim, Süper Lig’in teknik direktör kovmada eline su dökmek mümkün değil. 20 takımlı Süper Lig’de 16 takım kenar yönetimi değişime gitti. Tam 27 isim koltuğundan oldu. Daha sezonun bitmesine haftaların var olduğunu dikkate aldığımızda bu sayının artacağını söylemek kehanet olmayacak.

Wenger ve Ferguson’un izinden giden en ünlü isim Atletico Madrid’i çalıştıran Diego Simeone. 23 Aralık 2011’de göreve başlayan Arjantinli, görevde 12 yıl 2 ayı geride bıraktı. Atletico Madrid’le 2 şer La Liga, Avrupa Ligi ve UEFA Süper Kupası sevinci yaşayan Simeone, birer de Kral Kupası ve İspanya Süper Kupası kazanmayı bildi. Futbolun kalbi konumundaki İngiltere Premier Lig’de en uzun süreli görev yapan isimler ise oldukça bilindik. Biri Jürgen Klopp diğeri Pep Guardiola. Sezon sonunda Liverpool’a veda edeceğini açıklayan Klopp koltukta 8 yıl 5 ayı, Manchester City ile şampiyonluğu tekeline alan Guardiola ise 7 yıl 8 ayı geride bıraktı. Serie A’da Atalanta’yı çalıştıran Gasperini 7 yıl 9 ay, Ligue 1’de ise Clermont Foot 63’ü çalıştıran Pascal Gastein 6,5 yıldır koltuğun sahibi.

Frank Schmidt

Gelelim yazının öznesi Bundesliga’nın iki emektar teknik direktörüne…

Bundesliga’nın çiçeği burnundaki takımlarının başında Heidenheim geliyor. Kuruluşu 1846’ya kadar uzanıyor. Spor kulübü olarak sahne alan Heidenheim, profesyonel futbol kulübü olmak için 2007’de spor kulübünden ayrıldı. Profesyonellikle birlikte Heidenheim’in makus talihi değişmeye başladı. 17 Eylül 2007’de kulübün dümenine teknik direktör olarak Frank Schmidt geçti. 5.Lig’de mücadele eden Heidenheim’de Dieter Markle’lin gönderilmesiyle yardımcısı Schmidt göreve getirildi. Frank Schmidt, kolları sıvayıp takımı adım adım ülkenin bir numaralı ligine taşıma yoluna girdi.

Geldiği sezon sonunda 4.Lig’e, ertesi sezon ise 3.Lig’e taşımayı başardı. 3. Lig’de geçen 5 yılın ardından Heidenheim, 2014-15 sezonunda 2. Bundesliga’da mücadele ediyordu. Tarih yazılan sezon 2022-23 sezonunda geldi. Sezonun son maçında Jahn Regensburg karşısında uzatma dakikalarında bulunan iki gol tarihi baştan yazdı. Heidenheim 67 puanla averajla Darmstad’ı geçip adını tarihte ilk kez Bundesliga’da mücadele edecek takımlar arasına yazdırdı. Koltukta 16,5 yılı geride bırakan Schmidt, adını Alman futbol tarihine ‘bir takımın başında en uzun süreli kalan teknik adam’ olarak yazdırdı. Tarihinde ilk kez Bundesliga’da mücadele eden Heidenheim sıralama 11. basamakta bulunuyor.

Christian Streich

Baskı nedir bilir misiniz?

Bir başka emektar teknik adam Freiburg’da 12 yılı geride bırakan Christian Streich. Futbolculuk kariyerinin son 5 yılını geçirdiği Freiburger FC’de geçiren Streich, yeşil sahalara vedasıyla birlikte 1995’te Freiburg’la yolları altyapı antröneri olarak kesişti. 1 Temmuz 2007’de yardımcı antrönerliğe terfi etti. 1 Ocak 2012’de ise takımın dümenine geçti. 2014-15 sezonunda Freiburg küme düşmesine rağmen yönetim Streich’le yollarını ayırmadı. Bu kararın meyvesi bir yıl sonra yeniden Bundesliga’ya dönmek oldu. Christian Streich döneminde elde edilen en önemli başarı geçen sezon gelen 5.’lik oldu. Bu sezon ise ligde 8. sırada bulunuyor.

Christian Streich sıra dışı bir isim. Maçlara ve antrenmanlara bisikletle geliyor. Kullandıkları kıyafetlerin doğa dostu olmasına dikkat ediyor. Üzerinizde baskı var mı sorusuna, “Bizim üzerimizde baskı yok. Baskı nedir biliyor musunuz? Akdeniz’i geçebilmek için çocuklarınızla bir bota binmektir.” cevabını veriyor. Freiburg her sezon şaşırtmaya devam ederken başarının mimarı koltukta 12 yıl 2 ayı geride bırakan Christian Streich.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version