Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

James Milner; yıllara meydan okuyan bir efsane

James Milner; yıllara meydan okuyan bir efsane


HASAN CÜCÜK | YORUM

Kasım 2002’de Leeds United formasıyla sahaya çıktığında henüz 16 yaşındaydı. Takım arkadaşları arasında dönemin yıldızları Mark Viduka, Alan Smith, Robbie Fowler, Ian Harte, David Batty ve Lucas Radebe vardı. Dünya ve futbol günümüzden çok farklıydı. En popüler cep telefonunun Nokia 6510 yıllardaydık. Futbol henüz tam anlamıyla endüstriye dönüşmemiş, Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi markaları yeşil sahalara adım atmamıştı. Kasım 2002’de başlayan Premier Lig yolculuğunda 22 yılı geride bırakan bu isim kim mi? James Milner. 38 yaşında Premier Lig’de ter dökmeye devam ederken, rekorları da birbiri ardına kırıyor.

Milner’in Leeds United günleri… Henüz 16 yaşında…

1992 yılında Premier Lig adını aldıktan sonra hızla zirveye çıkıp, dünyanın en iyisi olan İngiltere Ligi’nde bugüne kadar 4776 futbolcu ter döktü. 22 yıldır Premier Lig’de ter döken Milner ise bu oyuncuların yarsına karşı sahada mücadele etti. Tam rakamı yazayım; 2277. 22 Ocak’ta Wolverhampton karşısında sahadaki yerini aldığında ise yeni kilometre taşını aşıyordu.

Premier Lig’de en fazla forma giyen ikinci oyuncu olan Manchester United’in efsanesi Ryan Giggs’i geride bıraktı. Giggs’in 632 maç sayısına geçen Milner, 30 Ocak’taki Luton karşısında 634. Premier Lig maçına çıktı. Dile kolay Premier Lig’de 634 maç. Artık Milner’in hedefinde birinci sıra var. Bir numarada 653 maçla Gareth Barry oturuyor. Barry kariyerinin önemli bir bölümünü Aston Villa’da geçirdi. Rekorunu kırmak için ter döktüğü Barry ile Milner bir dönem aynı formayı terletti.

4 Ocak 1986’da dünyaya gelen James Milner, uzun futbol yolculuğuna Leeds United’da başladı. Temmuz 2002’de adını A Takım kadrosuna yazdırdı. İlk kez Leeds formasıyla Kasım ayında sahaya çıktığında henüz 16 yaşındaydı. 2000’li yılların başında fırtına gibi esen Leeds United’da artık ekonomik sıkıntılar başlamıştı. Leeds 2003-04 sezonu başında küme düştüğünde Milner için yeni macera başladı.

7,4 milyon Euro bedelle Newcastle United’a transfer oldu. İngiliz futbolunun efsanesi Alan Shearer’i gol yollarında besleyen Milner’in Newcastle dönemi beklentilerin altında kalınca önce kiralık sonra temelli Aston Villa dönemi başladı. Aston Villa, Milner’in ‘gerçek anlamda’ Premier Lig oyuncusu olmasının yolunu açtı.

Aston Villa’nın Gareth Barry’i satmasıyla Milner kanattan merkez orta sahaya evrildi. Oynadığı futbolla seyredenleri büyüleyen Milner doğal olarak dönemin İngiltere Milli Takım hocası Fabio Capello’nun dikkatini çekti. Kulüp başarısını milli takıma taşıdı. Lig Kupası finalinde United’in rakibi oldular. Ancak kaybettiler. Finalde golünü atan Milner, sezonun en iyi genç oyuncusu seçildi.

Ağustos 2010’da 5 yıllık Villa dönemini noktalayıp, 22 milyon Euro karşılığında Manchester City’ye transfer oldu. 2011-12 sezonunda gelen şampiyonluğun anahtar oyuncularından biri oldu. Premier Lig’in yanında FA Cup ve Community Shield başarılarını tattı. Teknik adamın vazgeçemediği biri oldu. Sahada hemen hemen her mevkide oynadı. Sadece kaleye geçmedi. Kim bilir belki bir gün kalede de görürüz.

Temmuz 2015’te bir kez daha valizini toplayan Milner’in yeni adresi Liverpool oldu. Bedelsiz geldiği Liverpool’da kadronun temel taşlarından biri oldu. Liverpool, Jürgen Klopp’la kimlik değiştirirken, Milner yine takımın değişmezlerindendi. 2019’da Şampiyonlar Ligi ve hemen ertesi sene gelen Premier Lig şampiyonluğunda ter döken isimdi. FA Cup ve FİFA Kulüpler Dünya Kupası, Liverpool formasıyla imza attığı diğer başarılar oldu. Elbette kaybedilen iki Şampiyonlar Ligi finalini de eklemek lazım.

Jürgen Klopp, 36 yaşında 600. Premier Lig maçına çıkan Milner için, ‘’O hepimiz için bir rol modeldir. Ortamı belirliyor, doğru saldırganlığa sahip ve 36 yaşında olmasına rağmen her zaman işleri daha da iyi yapabileceğinin farkında.’’ diyecekti.

Sezon başında Liverpool defterini kapatıp, Brighton’a transfer oldu. Geride kalan haftalarda lig ve Avrupa arenasında 20 maça çıktı. 38 yaşını geride bırakan Milner enerji ve heyecanından bir şey kaybetmeden sahada ter dökmeye devam ediyor. Brighton menajeri De Zerbi oyuncusunu şu sözlerle motive etti; “Onun tutumu ve enerjisi muhteşem, bu yüzden birkaç yıl daha devam edebileceğini düşünüyorum. Her şeyi kazandı ama antrenmanlarda gösterdiği performans inanılmaz. Yaş sadece bir rakamdır.’’

De Zerbi yakın zamanda Tottenham’ın ikonu Teddy Sheringham’a da atıfta bulunarak, “Sahada olduğunuzda 16, 18 ya da 40 yaşında olmanızın bir önemi yok.” dedi.

Sheringham, 40 yaş 272 günlükken son Premier Lig maçını oynadı. De Zerbi, “Teddy Sheringham harika bir oyuncuydu ama evet, James’in bir oyuncuyla aynı yaşta olabileceğine inanıyorum. Çünkü fiziksel olarak zirvede ve tutkusu var.” dedi.

İtalyan Hoca’nın da belirttiği gibi, Milner’ı harekete geçiren şey bir kupanın peşinde koşmak değil. Bu oyuna olan tutku ve sevgiyle ilgili.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version