Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Erdoğan’ın tercihi HADEP mi, İYİ Parti mi olacak’ derken yanılmışım

‘Erdoğan’ın tercihi HADEP mi, İYİ Parti mi olacak’ derken yanılmışım


M. AHMET KARABAY | HABER YORUM

Siyasette sadece siyah ve beyaz olmaz, renkler gökkuşağından daha zengin. Grinin bile elli tonu mevcut. Siyasette sadece Tayyip Erdoğan için siyah veya beyaz var. Ama neye ne zaman siyah, neye zaman beyaz diyeceğine Erdoğan’ın kendinden başkası bilmiyor. Yerel seçim öncesinde Erdoğan’ın Kürtlerle yeni bir barış süreci başlatma haberleri, 1 Nisan’dan itibaren pek çok şeyin farklı olacağını gösteriyor.

Yılbaşından önce 31 Mart yerel seçimlerinin iki kilit partisi olacağı var sayılıyordu. Bunlar DEM Parti ile İYİ Parti idi. Oysa Fatih Erbakan’ın başında bulunduğu Yeniden Refah Partisi (YRP) de adını iki kilit parti arasına üçüncü olarak yazdırdı.

Bugün pazarlıkçılığıyla, siyaset tarihimizin en büyük müzakerecilerinden biri olan babası Necmettin Erbakan’ın oğlu olduğunu ispat eden Fatih Erbakan’dan ve partisi YRP’den söz etmeyeceğim. Bugünün konusu “özü başına” seçime girecek Meral Akşener ve İYİ Parti de değil.

Akşener’den sadece, 8 Temmuz 2021’de yazdığım, “Erdoğan, MHP’nin yerine HDP’yi mi İYİ Parti’yi mi geçirecek?başlıklı yazımda yanıldığımı paylaşmak için söz edeceğim. Erdoğan’ın, MHP’nin yerine alternatif olarak bunlardan birini ikame edeceğini düşünmüştüm. Doğru cevap A veya B şıkkı değil, “Hepsi” imiş.

7 yıldan bu yana hapiste rehin tutulan Selahattin Demirtaş’ın eşinin hiç akılda yokken, ortaya çıkıp DEM Parti’den İstanbul adayı olmak istediğini açıklamasıyla hesaplar birden karıştı. Özellikle genç kuşak arasında büyük sempatisi kazanan Demirtaş’ın eşinin aday olması, AK Parti ile HDP/DEM Parti arasında bir işbirliği olarak nitelendirildi.

pic.twitter.com/p89IKmUjaP

— CEM TOKER🐬 (@tokcem) January 22, 2024

 

Başak Demirtaş’ın aday olması, Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) eski Genel Başkanı Cem Toker’in anlatımıyla, “Sana reddedemeyeceğin bir teklifim var! İstanbul’dan aday ol, kocana kavuş!” anlamına geldiği şeklinde yorumlandı. Cem Toker, Erdoğan’ın teklifini özetlemişti ama işitmediği kötü söz kalmadı.

Tam bugünlerde tarafların birbirlerine aşkı depreşti. İktidar tarafından DEM Parti’ye, DEM Parti’den AK Parti’ye güzellemeler art arda geldi. Yıllardan bu yana sesi soluğu çıkmayan bir dönem Kürt hareketinin sembol isimlerinden olan Leyla Zana, “Erdoğan, barış sürecini buzdolabından çıkarsın.” çağrısı yaptı ve yeni bir sürecin başlamasını istedi.

Yine Kürt siyasetinin çilesini çeken isimlerinden yeniden Mardin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Türk, ‘Kürt sorununu çözse çözse Erdoğan’ın çözebileceğini’ belirterek, Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorununu çözeceğine inancımız yoktu. CHP’yi destekledik ama sorunu çözecek irade ve liderlik orada yok. Çözmek isterse Erdoğan çözer, çünkü o lider.” çıkışını yaptı.

🟢 DEM Parti Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Türk:

“Kılıçdaroğlu’na destek verdik ama Kürt sorununu çözeceğine inancımız yoktu. Bugün de yok. CHP, Kürt sorununu çözecek kabiliyette değil, bir liderlik yok. Erdoğan isterse çözebilir; liderdir, güçlüdür.” pic.twitter.com/MYnpSU63F1

— dokuz8haber (@dokuz8haber) February 9, 2024

 

DEM Parti cephesinden dışa dönük bu adımlar atılır da AK Parti cephesi karşılık vermez mi. “Hiçbir şey olmasa bile, kesinlikle bir şey olmuştur.” sözleriyle akıllarda yer eden Ali İhsan Yavuz, “AK Parti Türk partisi değil, Türkiye partisidir.” deme gereği duydu.

AK Parti ile DEM Parti arasında kapalı kapılar ardında görüşmelerin epey zamandan bu yana yürüdüğü duyuluyordu. Siyasetle ilgilenenler, bunu biliyordu. AK Parti cenahından birden bire Selahattin Demirtaş’a yönelik güzellemeler boşuna değildi. AK Parti Milletvekili Galip Ensarioğlu, Demirtaş hakkında bugüne kadar esirgediği övgüleri tam bu sıralarda dile getirdi.

AK Parti Diyarbakır Mv. Galip Ensarioğlu:

📌Selahattin Demirtaş ağzı laf yapan, türkü söyleyen sempatik bir siyasetçi.

📌Demirtaş yeni bir aktör, yeni bir lider olabilir mi Kürtler için?

📌Başak Demirtaş’ın çıktığı gün İmamoğlu meselesi kapanmıştır.https://t.co/tDCZ2eMd5N pic.twitter.com/cMF0q14iKI

— serbestiyet (@serbestiyetweb) February 5, 2024

 

Ensarioğlu’na göre Demirtaş, “İyi bir siyasetçi. Ağzı laf yapan, espri yapan, şarkı söyleyen sempatik biri. İçerde kaldığı sürece gençlerin sempatisini kazanan biri. “ idi.

Yetmedi, AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala, aday tanıtım toplantısı için gittiği Diyarbakır’dan seslendi. Seçimler için ‘destek’ istedi ve “Gelin köstek olmayın, destek olun. Milletin problemlerini çözelim.” çağrısı yaptı.

Çözüm sürecinin İçişleri Bakanı Efkan Ala Diyarbakır’dan DEM Parti’ye çağrıda bulundu:

Gelin bize köstek olmayın, destek olun milletin problemlerini çözelim pic.twitter.com/Zk0qWmwXqv

— Gazete 360 (@360Gazete) February 8, 2024

 

PKK liderlerinden Mustafa Karasu, Kandil’den, “İttifakları sürdürmek gerekiyor.” diyerek DEM Parti’ye ‘CHP’ mesajı yollayarak Murat Kurum’a dolaylı desteğini vermiş oldu.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ’IN AÇIKLAMASI DENGELERİ YENİDEN BOZDU

Sadece İstanbul’da değil, birçok büyükşehirde kilit parti konumunda olan DEM Parti’nin Edirne Cezaevi’nde yatan eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kamuoyuna önceki gün dört sayfalık bir açıklama gönderdi. Demirtaş, DEM Parti’nin AK Parti dahil bütün partilerle görüşmesi gerektiğini söyledi.

Başak Demirtaş’ın aday olması halinde Ekrem İmamoğlu’nun kaybedeceği varsayımından hareket eden Demirtaş aslında, “Ne kazandıran, ne kaybettiren olalım” diyor. “Üçüncü yol siyasetini görünür kılmak, sıkılı yumrukları açmak ve tokalaşmayı sağlamak” amacıyla eşi Başak Demirtaş’ın adaylığını gündeme getirdiğini söylüyor.

Hatırlanacağı üzere, Suriye’de olaylar patlak verdiğinde PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, “Biz ne Suriye yönetimini tutuyoruz, ne çarpışan muhalifleri. Biz üçüncü bir yolda ilerleyeceğiz.” demişti. Selahattin Demirtaş, partisi ile bağlarını güçlü tuttuğunu gösterirken bir taraftan da “Üçüncü yola” atıf yaparak, Öcalan ile ters düşmemeye özen gösteriyor.

Selahattin Demirtaş, “üçüncü yol” ifadesiyle hem partisine hem sol çevrelere, biraz da muhafazakar kesime konunun Başak Demirtaş’ın belediye başkan adaylığı olmadığını vurguluyor.

Kendisini ziyaret eden Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Demirtaş’ın mesajını şöyle aktardı: “Demirtaş’ın söylediği şey şu. Başak hanımın adaylık açıklaması partimize güç vermek içindi, geri çekilme açıklaması da partimizin bilgisi dahilinde. ‘Bütün bu süreçler birlikte yürütülmüştür halkımız bilsin, halkımız bize güvensin ne yaptığımızı biliyoruz’ diyor sevgili Selahattin Demirtaş.”

Saydam politika isteyen Demirtaş, bilgi vermeden ve gerekçe göstermeden partidaşlarından kendisine güvenmelerini istiyor.

Demirtaş, 28 Mayıs seçimlerinin ikinci turundan sonra yaptığı açıklama ile aktif siyaseti bıraktığını duyurmuştu. Son yaptığı manevralar, siyasetten kopmadığını, tam göbeğinde olduğunu ortaya koyuyor.

AK PARTİ KUŞATMA HAREKATINA HAZIRLANIYOR

İktidar, bazı isimleri üzerinden DEM Parti tabanına yönelik barış eli uzatma görüntüsü verirken, bir taraftan da Irak’ta önce MİT Başkanı, ardından Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı aracılığıyla yeni bir güvenlikçi yaklaşıma hazırlanıyor.

Özellikle ABD’nin “Suriye’den çekilebiliriz.” yolunda yaptığı duyurudan sonra açık diplomasi trafiği daha yoğun olarak yapılmaya başlandı. İktidarın amacı demokratik yoldan bir çözüm bulmaktan ziyade Kürt sorununa güvenlikçi bir altyapı oluşturmak.

DEM Parti, yeni bir süreç başlatılacaksa bunun kapısını seçimden önce aralamak istiyor, Erdoğan yönetimi ise başta İstanbul olmak üzere kaybettiği yerlerin bir kısmını da alarak seçimden güçlenerek çıkmanın arayışında.

Kürt sorunu ancak Erdoğan’ın istemesi halinde çözüme kavuşturulabilir. Liderin yaptığı doğrusuna da yanlışına da onun kitlesi dışında alkış tutan parti tabanı yok. DEM Parti, AK Parti ve lideri Erdoğan’la mutlaka diyalog içinde olmalı. Bunda sorun yok. Asıl sorun Erdoğan’ın ne kadar güvenilir biri olduğu noktasında.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version